E-Ticaret Gelirlerine Sıkı Takip: Sanal POS'larla Gizlenen 37 Milyar TL Ortaya Çıktı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, e-ticaretin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte sanal POS sistemleri üzerinden yapılan ödemeleri detaylı bir şekilde inceleyerek, 37 milyar TL gizlenmiş hasılat ortaya çıkardı!

Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), internet üzerinden elde edilen kazançları mercek altına aldı. E-ticaretin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte sanal POS sistemleri üzerinden yapılan ödemeleri analiz eden GİB, bugüne kadar vergi dışı bırakıldığı belirlenen devasa bir hasılatı tespit etti. Yapılan incelemeler sonucunda 4 bin 95 mükellefin 37 milyar liralık hasılatı gizlediği ortaya çıktı.

Sanal POS Verileri Analiz Edildi

GİB, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanarak gelir elde eden kişilerin vergi mükellefiyet durumları ile elde ettikleri hasılatın vergi beyanlarına yansıtılıp yansıtılmadığını belirlemek amacıyla detaylı bir çalışma başlattı. Ödeme ve elektronik para kuruluşlarından Bakanlık veri tabanına gönderilen veriler doğrultusunda yapılan bu analizlerde, yüksek riskli mükellefler hızla tespit edildi.

Detaylı analizler ve banka verileriyle yapılan karşılaştırmalı raporlar sonucunda, sanal POS aracılığıyla gelir elde ettiği halde;

  • Hiç gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayan,
  • Mükellefiyeti olmasına rağmen beyanname vermeyen,
  • Eksik beyanda bulunan

Toplam 4 bin 95 mükellef tespit edildi. Bu mükelleflerin gizlediği toplam hasılat miktarının ise 37 milyar liraya ulaştığı belirlendi.

Hangi Sektörler Takipte? Çarpıcı Örnekler!

Analiz çalışmaları kapsamında özellikle tekstil ve hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti yapanlar ile bilgisayar programlama faaliyeti yürüten yüzlerce mükellefin hasılatlarını gizlediği belirlendi.

Yapılan incelemelerde ortaya çıkan çarpıcı bir örnekte, vergi kaydı olmayan bir kişinin sadece 2024 yılında sanal POS üzerinden 2 bin 284 işlem yaptığı ve 67 milyon lira gelir elde ettiği saptandı. İnternet üzerinden perakende bilgisayar sarf malzemeleri sattığı belirlenen bu kişi hakkında derhal yasal süreçler başlatıldı.

Gönüllü Uyuma Davet Edilecekler, Uyum Sağlamayana Ceza Var

Vergi kayıplarını önlemek amacıyla GİB, tespit edilen mükellefler için "gönüllü uyum ve izaha davet" mekanizmasını devreye soktu. Vergi yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişiler, cezai yaptırım uygulanmadan önce bilgilendirilerek beyanlarını düzeltmeye teşvik edilecek. Beyanlarında gerekli düzeltmeleri yapan mükellefler daha az ceza ile karşılaşacak.

Ancak, bu çağrıya yanıt vermeyen, beyanname vermekten kaçınan veya gelirlerini gizlemeye devam eden mükellefler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlem süreci başlatılacak. İlk aşamada, e-ticaret gelirlerini gizlediği tespit edilen 561 mükellef için gönüllü uyum süreci başlatıldı.

"Kayıt Dışı ile Mücadelede Teknoloji Etkin Kullanılıyor"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde dijitalleşen dünyada vergi kaybının izinin sürmenin artık çok daha kolay olduğunu vurguladı. Bakan Şimşek, "Sadece sahada değil teknolojiyi etkin kullanarak da kayıt dışı ile mücadele ediyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenler, vergisini ödemek zorunda. Mükellefleri öncelikle gönüllü uyum sürecine dahil ediyoruz, uyum göstermeyenler için ceza mekanizmaları devreye alınacak" dedi.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800