Nostalji daha çok para harcamamıza sebep oluyor

Alışverişine çıktınız ve gördüğünüz bir ürün sizi çocukluğunuzda yaşadığınız tatlı bir anıya götürdü. Bu durumda fiyatını görmezden gelip size tekrar mutlu bir çocukmuş gibi hissettiren o gömleği satın almanız çok normal. Araştırmalara göre geçmişe özlem, daha çok para harcamamıza sebep oluyor.

Tüketici Araştırmaları Dergisi (Journal of Consumer Research)'nin yürüttüğü yeni bir araştırma, geçmişe özlem duyduğumuz zamanlarda para harcamaya daha meyilli olduğumuzu ortaya koyuyor.
Araştırmayı yürüten Grenoble İşletme Okulu’ndan Jannine D. Lasaleta, Southampton Üniversitesi’nden Constantine Sedikides ve Minnesota Üniversitesi’nden Kathleen D. Vohs, elde ettikleri sonuçlarla ilgili şunları söylüyor:
“Pazarlamada nostaljinin neden bu kadar büyük bir yer tuttuğunu sorgulamak istedik. Bunun sebeplerinden biri kişinin geçmişe duyduğu özlemin para arzusunu zayıflatması. Diğer bir deyişle kişi böyle hissettiği anlarda para harcamaya daha yatkın hale geliyor.”

Araştırmacılar insanların nostalji yoluyla sosyal bağlantılı hissettiklerinde para harcamaya veya bağışlamaya ne kadar açık olduklarını ve bu anlarda parayı nasıl gördüklerini inceleyen altı deney yürüttüler.
Deneylerden biri tüketicilerin para harcamaya geçmiş anılarını hatırladıklarında, geleceğe dair düşündükleri anlardan çok daha fazla meyilli olduklarını ortaya koydu. Bir diğer deney kişilerin anılarını hatırladıkları, yazdıkları veya anlattıkları seferlerde diğer kimselere para vermeye daha yatkın olduklarını gösteriyor.
Bu ve benzeri bilgiler markaların veya diğer insanlar için para toplayan yardım dernekleri ve politik kuruluşların belirleyeceği kampanya, satış ve pazarlama stratejilerinde büyük önem taşıyor. Araştırmacılar ayrıca şu sözleri de ekliyor: “Ekonomik durgunluk zamanlarında insanlar paralarını mümkün olduğunca elde tutmayı istiyorlar. Böyle durumlarda insanlarda nostalji uyandıran yaklaşımlar hareketsiz ekonomiyi canlandıracak bir faktör olabilir. İnsanlar sosyal bağlantılı olduklarını ve istek ve ihtiyaçlarının diğerlerinin yardımlarıyla görüleceğini ne kadar çok hissederlerse, parayı kontrol etme ve ellerinde tutma baskısı da o denli azalacaktır.”

Yorumlar
Kalan Karakter 800