Sosyal medya yaşamınızı ne kadar etkiliyor?

Ekran başında binlerce hayata şahitlik ediyoruz. Kimi zaman bu profiller, kendi hayatımızı sorgulamamıza neden oluyor.İdeal ilişkinin nasıl olması gerektiğinden, tüketim alışkanlıklarımıza kadar her şeyi gizliden gizliye etkiliyor.

Yaşamınızı sizin için güzel ve anlamlı kılan detayların neler olduğu hakkında hiç düşündünüz mü?

Son zamanlarda, özellikle telefonlar artık bedenimizin bir parçası haline geldiğinden beri, yaşamın değerini ekranlar ölçer oldu. Sosyal medyaya sunulabilir ve içerik oluşturulabilir bir hayat “ideal” olan haline geldi. Aldığınız ürünlere, seçtiğiniz yaşam stiline baktığınızda bunları finansal durumunuz ve ihtiyaçlarınız mı belirliyor yoksa bir tüketim girdabının etkisinde misiniz hiç dikkat ettiniz mi?

Yaşam stilinizde fark etmediğiniz pek çok detay ekranlardan hayatınıza girerken, yaşadığınız ev ancak sosyal medyada çok beğeni almış bir dizayna uygunsa paylaşılmaya değer gözüküyor. Günlük hayat aktivitelerinize, yediğiniz yemeklere ve okuduğunuz kitaplara bir göz atın. Kaç tanesi sizin beğeniniz etrafında şekillendi, kaç tanesi sosyal medyadan etkilenerek hayatınıza yer edindi? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar, tüketim alışkanlıklarınıza dair önemli ipuçları verebilir. Eğer bu sorulara verdiğiniz cevaplar alışkanlıklarınızın yönetilmesinde farkında olmadığınız dış etkilere maruz kaldığınız yönündeyse, mutluluk ve iyi bir yaşam denkleminin karşısına neleri koyduğunuzu düşünmek de bu dış etkileri kontrol altına almak için önemli bir adım olabilir.

Zaman zaman o marka koltuk takımının evinizi ev yapacağını, her gün o popüler kahveyi içtiğinizde mutlu bir güne uyanacağınızı düşünüyoruz. Oysa yoğun ilgi her hafta başka bir ürüne ve yaşam stiline kayarken bu, hayatınızda kontrol edilemez bir para harcama isteğine yol açabilir.

Mutluluğun yolu daima tüketmekten ve kısa süreli tatmin hislerinden değil, yaşam tarzınızın şekillendirdiği istikrarlı bir finansal güvenceden geçer.

Sosyal medya yaşamınızı ne kadar etkiliyor? resim: 0

Sosyal medyanın daima yönünü değiştiren bu tüketim alışkanlıkları, çiftlerin gündelik yaşamında da kendine yer buldu. Eğer bir ilişkinin içerisindeyseniz, evlilik sürecindeyseniz ya da evliyseniz, bu ilişkinin farklı evrelerinde partnerinizle randevularınız, seçtiğiniz mekanlar, yeme alışkanlıklarınız, gittiğiniz etkinlikler neye göre şekilleniyor? Bu soruları yanıtlarken çiftlerden duyulan cevap sık sık sosyal medyada görülen ve arkadaş çevresinde duyulan etkinliklerin ilişkilerini şekillendirdiği yönünde oluyor.

İlişki içi aktivitelerde fotoğraflar için estetik, meşhur ve marka olması ölçütleri sık sık gündemde olduğu kadar diğer insanlar tarafından takdir görmenin çiftler için iyi bir ilişkinin kanıtı olduğu yanılsaması da karşımıza çıkıyor. Eğer sizin de içinde bulunduğunuz ilişkinin dış etkilerin kapsamında kalıp kalmadığı konusunda şüpheleriniz varsa, iyi bir ilişki dendiğinde gözünüzde canlanan görüntüleri mercek altına alabilirsiniz. Pahalı yerlere gitmektense daima evde yemek yiyen bir çift sizin için iyi gitmeyen bir ilişki midir? Sosyal medyada takip ettiğiniz çiftler sık sık popüler olan aktiviteler hakkında paylaşımlar yapıyorsa bu size iyi bir ilişki izlenimi verir mi? Bu sorulara cevabınız evetse, tüketim girdabında mutluluğu daha fazla almakla eşleştiriyor olabilirsiniz. Bunun hayatınıza en büyük zararı ise finansal güvencenizi riske atacak harcamalara mutlu olma arzusu ile daha çok yaklaşmanız ve ekonomik olarak kendinizi zor duruma düşürecek pozisyonlara girmeniz olabilir.

“Kendini iyi hissetmek tüketim bağımlılığından değil yaşamı anlamlı kılan anlardan geçer.”

Mutlu olmayı tüketim denklemine koyan ilişkiler aslında bu tüketim ile mutsuzluğu ve finansal zorlukları satın alır. Bütçe gözetilmeden seçilen pahalı mekanlarda gerçekleşen randevular anlık bir tatmin hissini sağlasa da taksitler, borçlar ve krediler ile olmayan bir parayla mutluluğu elde etmeye çalışır. Bu kontrol edilemez harcamalar anlık tatmin hissinin ardından uzun süreli ekonomik çıkmazları ve daima bir kredi kartı borcu döngüsünü beraberinde getirir. İlişkinin değerini markalaşma üzerinden belirleyen bu bakış açısı, kişinin ve eğer beraber bir hayat planı çizilmişse ilişkinin, finansal güvencesini tehlikeye atarak ihtiyaçlara ve uzun süreli mutluluk alışkanlıklarına ayrılan bütçeyi ciddi ölçüde sınırlandırır.

Elbette bu tüketim girdabı içinden çıkılmaz bir bağımlılık değil. Size bundan kurtulmanız ve bakış açınızı değiştirmeniz için tavsiyeler verirken, finansal alışkanlıklarınızda değişikliklere gitmek isterseniz izleyeceğiniz yollar hakkında fikir sahibi olmanızı da sağlayacağız.

Sahte bir hayat ile geçici mutluluklar satın almaktansa ilişki içerisinde finansal risklerin alınmadığı seçimler yapılabilir.

Gidilecek mekanlarda ve yapılacak aktivitelerde ilişkinin bütçesini gözetmek, günü anlamlı kılanın harcanan para ya da popüler olanı takip etmek değil sadece kaliteli zaman geçirmek olduğunu fark etmek iyi bir adım.
Ucuz ve bedava alternatiflere yönelmek, çiftin birbirinin finansal durumunu gözeterek pahalı mekanlar yerine piknik, evde yemek hazırlama gibi seçenekler sunması dürtüsel olmayan seçimler yapılmasını sağlayabilir.
Bütçenizi riske atacağını düşündüğünüz aktiviteleri ortak bir kararla ayda bir ya da iki şeklinde sınırlandırmak.
Olabildiğince taksit ve borçlandırmadan kaçınarak istenilen bir etkinlik için para biriktirme yolunun tercih edilmesi.
Bu maddeleri takip ederek, parlak ambalajlara sarılmış ancak sadece fotoğraflar ve tıpkı bir görev listesi gibi sunulmuş sosyal medyadan seçilmiş gidilecek yerlerdense inşa edilen ve finansal güvencenizi önemsediğiniz bir plan, ilişkiye gerçek anılar sunarken aynı zamanda kendinizi iyi hissetmenin ekonomik olarak avantajlı ve özgün yollarını da keşfetmenizi sağlayabilir. Eğer bu maddeleri gerçekleştirmede zorlanacağınızı düşünüyorsanız, finansal alışkanlıklarınızda değişikliğe ihtiyacınız varsa Monay’ın tasarruflu olma, para biriktirme gibi birçok yolculuğunda bize katılabilirsiniz. Monay uygulamayı indir, finansal hayatını değiştirmeye başla!
 
 
 
 
 

Yorumlar
Kalan Karakter 800