Uyu, yürü, oyna, öğren, para kazan!

Sleep Future adlı üç yaşındaki bir start-up, uyku uyuyanları dijital parayla ödüllendiriyor. Yeni nesil uygulamalar arasında yürüdükçe, oynadıkça ve dil öğrendikçe, dijital token kazandıranlar da var.

Blockchain destekli uyku sağlığı ekosistemi Sleep Future’ın temek amacı iş-yaşam dengesini iyileştirmek. Yenilikçi uyku teknolojisi araştırma ve geliştirme yoluyla küresel toplumda uyku kalitesini ve sağlığını iyileştirdiğini iddia ediyor. Bunu, bir izleme uygulaması kullanarak insanların uykusunu izleyerek ve onları ürünler ve hizmetler için kullanılabilecek $SLEEPEE tokenleriyle ödüllendirerek yapıyor.

KAZANMAK İÇİN ŞUNU YAP MODELİ

Huobi Araştrma Enstitüsü Araştırmacısı Eno Zhang, tarafından hazırlanan rapor ise yaptıkça kazandıran, “Kazanmak için şunu yap” konseptli uygulamaların ve projelerin sayısının arttığını ortaya koyuyor. Raporda, “Web3 çağında, insanların oyun oynama, öğrenme becerileri, düzenli egzersiz yapma veya hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını kullanma gibi günlük eylemleri yoluyla faydalar elde edebilecekleri ve bunu paranın takip edeceği öngörülebilir. “Kazanmak için şunu yap” modeli şu anda “Kazanmak için Oyna”, “Kazanmak için Yürü”, “Kazanmak için Öğren” vb. gibi Web3'ün birçok uygulama senaryosunda ortaya çıkmıştır. “Kazanmak için şunu yap”, kullanıcı davranışına odaklanan yeni bir ekonomik model oluşturuyor olabilir” deniliyor.

Raporda "Uykudan Kazanmak" dışında, dikkate alınması gereken başka “Kazanmak için şunu yap” uygulamaları da şöyle sıralandı:

1. Oynadıkça Kazan (P2E)

Oyunlarla para kazanmak (P2E), geleneksel oyunların Oynaması Ücretsiz (F2P) modeline karşılık gelen merkezileştirme ile sınırlı değildir. Oyuncular P2E oyunları oynar ve oyun içi temel varlıklar (NFT'ler) veya oyun tokenleri kazanır. Bu varlıklar oyuncuların kendilerine aittir ve artık oyun geliştiricilerine ait değildir. Oyuncular, oyun varlıklarını açık piyasada alıp satarak gerçek para kazanabilirler.

Hollandalı pazar araştırma şirketi Newzoo tarafından hazırlanan bir rapora göre, geleneksel oyun pazarı 2020'de yaklaşık 175 milyar ABD Doları ve 2021'de yaklaşık 180 milyar ABD Doları değerindeydi. Buna karşılık, on milyarlarca blok zinciri oyununun mevcut pazar boyutu sadece küçük bir miktardı. Başka bir açıdan, blockchain oyunları için pazar geliştirme alanı çok büyük.
Tek başına Axie Infinity, çoğunlukla Güneydoğu Asya'da olmak üzere günlük 1 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahiptir. COVID-19 salgını sırasında Axie Infinity, Filipinler'deki düşük gelirli oyuncular için bir hayat kurtarıcıydı, çünkü işlerini kaybettikten sonra geçimlerini sağlamak için oyun oynamaya devam edebiliyorlardı.

2. Yürüdükçe Kazan

Basitçe egzersiz yaparak para kazanmak olarak anlaşılan “Yürüdükçe Kazan” (M2E), Solana'da STEPN tarafından temsil edilen egzersiz ve ödemeyi birleştiren yepyeni bir kazanç modelidir. StepN'in yerel tokeni GMT, Nisan ayında piyasa değeri neredeyse dört katına çıkarak Huobi Global'in borsasındaki en popüler tokenlerden biri oldu.

M2E'de kullanıcılar artık oynamak için oynamıyor. Kullanıcılar, spor yapmak veya dışarı çıkıp oynamak istediklerinde kar elde etmek için M2E uygulamasını açabilir. Oyuncular kendilerini egzersiz yapmaya zorlayarak egzersiz yapma heveslerini kaybetmeyecekleri gibi, bilgisayar başında uzun süre oturanlar P2E nedeniyle de kondisyonlarını kaybetmeyeceklerdir.

STEPN'i örnek alarak, kullanıcılar uygulamada "NFT spor ayakkabı (Sneaker)" alabilir ve ayrıca niteliklerini artırmak için onları değerli taşlarla (Mücevherler) donatabilir. Kullanıcılar daha sonra yürüyerek veya açık havada koşarak ödüller kazanabilirler. Ödüller, piyasada gerçek parayla alınıp satılabilen NFT varlıklar veya tokenler olabilir.

Blockchain oyunlarını gerçek hayattaki mobil cihazlarla birleştiren bu M2E modeli, yalnızca düşük karbonlu ve çevre dostu bir yaşamı teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda Web3 dünyasını da inşa ediyor. Yani, bir taşla iki kuş vuruyor.

3. Öğrendikçe Kazan

“Öğrendikçe Kazan”, öğrenirken para kazandıran yöntemdir. Belirli bir sektöre ilişkin mesleki bilgileri öğrenerek ve finansal faydalar elde etmek için soru-cevap testlerine katılarak, kullanıcıları belirli teknik bilgileri almaya motive edebilir. Bu, ticaret faaliyetlerini teşvik eden ve bilgiyi yaygınlaştıran bir gelir modelidir.

iOS platformunda bulunan bir İngilizce öğrenme uygulaması olan “Let Me Speak”, son zamanlarda en popüler “Öğrendikçe Kazan” uygulamasıdır. “Let Me Speak”te para kazanmanın ana yolu, NFT karakterleri satın almak ve “Let Me Speak” uygulamasından İngilizce öğrenmeye başlamaktır. Her birkaç dakikada bir oyuncular, oyuncunun öğrenme ilerlemesi için anında tokenle ödüllendirilecek ve cüzdanlarındaki tokenleri USDC'ye dönüştürebilecekler. Günlük gelir, karakterlerin öğrenmesi gereken zaman ve enerjiyle sınırlıdır, genellikle 30 ila 40 dakika veya her gün yeni bir dil öğrenmek için ideal süre.

Havaalanında unutulmaması gereken 7 adım!Özlem Denizmen, alışverişin yüzde 65-70’inin planlanmadan yapıldığı havaalanında unutulmaması gereken 7 adımı yazdı.

 

Etiketler Para kripto uyku
Yorumlar
Kalan Karakter 800