Çocuk oyunları siber hırsızların yeni hedefi!

Siber hırsızların 2022 yılında popüler oyunların adını kullanarak çocuklara yönelik 7 milyondan fazla saldırı gerçekleştirdiği tespit edildi. İşte ebeveynlerin kredi kartı bilgilerini ele geçirmek için uygulanan taktikler ve taklit edilen oyunlar…

3-16 yaş arası çocukların en çok ilgi gösterdiği popüler çevrimiçi oyunlardaki tehditleri konu alan Kaspersky raporuna göre, oyunlara yönelik siber saldırılar geçen yıl yüzde 57 arttı.

Siber hırsızlar, genç oyuncuları hedef almak için ağırlıklı olarak Roblox, Minecraft, Fortnite, Apex Legends gibi popüler ve yaygın oyunları taklit etti. Raporda, Ocak 2022 ile Aralık 2022 arasında 7 milyondan fazla saldırı görüldüğü bilgisi yansıdı.

En tehlikeli çocuk oyunları

2022 yılında 232 bin 735 oyuncu, popüler çocuk oyunlarını taklit eden kötü amaçlı yazılım ve potansiyel olarak istenmeyen uygulamaların olduğu 40 bin dosyayla karşılaştı. Bu yaştaki çocukların daha çok ebeveynlerinin cihazlarını kullandığından, siber suçluların ebeveynlerin kredi kartı verilerini ve kimlik bilgilerini ele geçirmeyi amaçladığına dikkat çekildi.

Aynı dönemde yaklaşık 40 bin kullanıcı, popüler çocuk oyun platformu olan Roblox'u taklit eden kötü amaçlı dosya indirmeye çalıştı. Bu rakam, 2021 yılında saldırıya uğrayan 33 bin oyuncuya kıyasla kurbanların sayısında yüzde 14 oranında bir arttığını gösterdi.

En çok taklit edilen dört oyun

Roblox'un 60 milyon kullanıcısının yarısının 13 yaş altında olması, siber suçluların kurbanlarının çoğunluğunun çocuklardan oluştuğunu ortaya koyuyor. İstatistiklere göre siber suçlular, genç oyuncuları hedef almak için Roblox, Minecraft, Fortnite ve Apex Legends oyunları taklit etti. Bu dört oyun için 2022 yılında 878 binden fazla kimlik avı sayfası oluşturulduğu tespit edildi.

Oyun hilesi teklifiyle kandırıyorlar

Genç oyuncuları hedef alan en yaygın teknikler; oyunlar için popüler hileler ve modları indirme teklifleri oldu. Kullanıcı, hileyi nasıl yükleyeceğini öğrenmek isterken kötü niyetli kimlik avlama sayfasına yönlendiriliyor. Burada dosyayı yüklemeden önce çocuklarla bilgisayardaki antivirüsün nasıl devre dışı bırakılması gerektiğine dair talimatlar paylaşılıyor. Kullanıcı, antivirüs programını ne kadar uzun devre dışı bırakırsa, bilgisayarından o kadar fazla bilgi toplanıyor.

Çocukların cihazlarını kontrol edin

Siber suçluların, 3-8 yaş arası çocuklar için tasarlanan oyunları bile istismar ettiği belirtilen raporda, ebeveynlerden çocuklarının hangi uygulamaları indirdiği ve cihazlarında güvenlik çözümlerinin yüklü olup olmadığına dikkat etmeleri istendi. Ayrıca çocuklarına çevrimiçi ortamda nasıl davranmaları gerektiğini öğretmelerinin de önemli olduğu kaydedildi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800