Erteleme alışkanlığından nasıl kurtulursunuz?

Erteleme alışkanlığı çok farklı şekillerde görülebilir ve bu alışkanlığı aşmak çok da kolay olmuyor. Özellikle bir görev sıkıcı veya karmaşıksa, ertelemek çok normaldir.

Evden çalışma veya yüz yüze iletişimin azlığından kaynaklanan planlama eksikliği son giderek artan huzursuzluğu hemen hemen her şeyi ertelemek için inanılmaz bir alan yarattı. 

KOLAY DAVRANIŞ BİÇİMİ

İngiltere'deki Sheffield Üniversitesi'nde zaman yönetimi üzerine çalışan psikolog Dr. Fuschia Sirois'e göre kaygı, bu durumun tetikleyicisi. “Ertelemek çok kolay bir davranış biçimi ve aslen başa çıkma stratejisi” diye açıklıyor. "Ne yazık ki, bu tavır insanı destekliyor çünkü bir görev hakkında olumsuz hisler taşıyorsanız, o görevi bir kenara bıraktığınız anda rahatlamış ve daha iyi hissediyorsunuz." Bu döngüye bir kez girdiğinizde, bekleyen işe geri dönmek daha da zorlaşır.

ÜRETKENLİK SEVİYESİNİ ALT ÜST EDEBİLİR

Normal zamanlarda dirençli olsanız ve daha önce erteleme konusunda hiç sorun yaşamamış olsanız bile, bir değişiklik veya planlama eksikliği üretkenlik seviyenizi alt üst edebilir.
Kanada'daki Carleton Üniversitesi'nde erteleme üzerine çalışan Dr. Tim Pychyl, “Bazı insanlar için bir ofis veya çalışma alanı normalde içsel olarak sahip olmadığımız motivasyonu veriyor” diyor. Örneğin, kimi dışsal ipuçları size sıradan veya hoş olmayan bir görevi yerine getirme motivasyonu verebilir, ancak onlarca video görüşmesi odaklanmanız için yeterli olmayabilir.

BEYİN KOLAY VE EĞLENCEYİ İSTER

Pychyl, bir görevi başlatmamak veya bitirmemek için birkaç neden olduğunu ve ertelemenin bunlardan sadece biri olduğunu belirtiyor. Örneğin, biri niyetli gecikmedir (bir görevi tamamlamak için sizden istenenlerle ilgili daha fazla ayrıntıya ihtiyacınız olduğu için görevi ertelediğiniz zaman). Telaşlı bir çocuk tarafından kesilen bir iş görüşmesi de "kaçınılmaz/beklenen gecikme" olarak adlandırılabilir.

Duygusal gecikmedeyse, bir görevi (zor bir sunum, konuşma vb.) ertelersiniz çünkü bunun size nasıl hissettireceğinden korkarsınız. Duygusal gecikmenin başka bir örneğindeyse bir şeyi ertelersiniz çünkü buna odaklanamayacak kadar üzgün veya endişelisinizdir. Beyniniz daha kolay ve eğlenceli bir şeyin konforunu ister.

ERTELEME ÖZNELDİR

Buna karşılık, geçmişten bu yana bilinen ertelemede, bir şeyi ertelersiniz çünkü bunu yapmak istemezsiniz, ancak bu gecikmenin duygusal gecikme ile çok fazla ortak noktası var. Pychyl, “Erteleme oldukça özneldir, ancak bunun için duygusal nedenleriniz yoksa ve bir şeyle başa çıkmak adına kaçınma yöntemini kullanmıyorsanız, yaptığınız muhtemelen ertelemedir ve duygusal gecikme değildir” diyor.

Duygusal olarak erteliyor veya başka bir nedenle erteliyor olmanıza bağlı olarak, çıkış yolunuz değişecektir. Eğer cevabınız ikincisiyse ve sizin ilginizi çekmediği için işleri erteliyorsanız, Sirois'in tavsiyelerine kulak vermelisiniz. “Yakın sosyal ortamınız üretkenliğinizi gerçekten kolaylaştırabilir veya tam tersini yapabilir” diyor Sirois. "Çevreniz sizin odaklanabilmenizi sağlayan bir plana sahip olmadığında, bu üzerinde çalıştığınız görevlere yansıyabilir."

GÜNLÜK YAPILACAKLAR LİSTESİ

Ya da patronunuzdan net talimatlar aldığınızdan emin olun. “İnsanlar genelde ne yapacaklarından biraz emin olmadıkları veya bir şekilde kafa karıştırıcı buldukları işleri ertelerler, bu yüzden ihtiyacınız olan tüm bilgileri aldığınızdan emin olun” diyor. Günlük yapılacaklar listeleri ve programları da yardımcı oluyor, diye ekliyor.

Tabii ki, bu yaşadığınız yalnızca endişe olabilir. Özellikle duygusal gecikme yaşıyorsanız. Pychyl, “Duygularınız hakkında yargılayıcı olmayan bir farkındalığa sahip olmak gerçekten önemlidir” diyor. "Tam da bu yüzden farkındalık temelli terapiler ve bilişsel davranışçı terapiler size yardımcı olabilir. Sırf bir duyguya sahip olduğunuz için harekete geçmeniz ya da bunun için kendinizi hırpalamanız gerekmediğini size öğretirler.”

Pychyl, “Bir şeyi ertelemeyi kötü ya da tembel olmakla ilişkilendirmek zorunda değilsiniz” diyor. “Sadece kendini affet, görevin küçük bir bölümünü tamamlamaya ve başlamaya niyet et ve bir bakmışsınız yolun yarısına gelmişsiniz bile.”

  

İdeal Bütçe Planlaması Nasıl Yapılır?Özlem Denizmen programının ‘’Merak Ettikleriniz’’ bölümünde ideal bütçe planlaması için nelerin gerekli olduğunu açıklıyor.

 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800