'Para biriktiremiyorum' diyenlere 6 önemli tavsiye

Kimse 90 yaşına kadar çalışmayı planlayamaz. Ancak, birçok insan neden daha fazla para biriktirmek için çaba sarf etmez? Bu içerikte, para biriktirmemiz için engel oluşturan bazı nedenleri ve nasıl para biriktirebileceğinizi ele alacağız.

1. HARCAMALARINIZI YAZIN
1. HARCAMALARINIZI YAZIN

Birikimin en önemli adımı, günlük veya haftalık olarak ne kadar harcadığınızı takip etmek ve bütçenizin sıkı takibini yapmaktır. Kahvenize, gazetenize vb. ne kadar harcadığınızdan başlayarak harcadığınız her kuruşu yazın.

2. BÜTÇE PLANINIZ OLSUN

Artık harcamalarınızın düzenli bir listesine sahip olduğunuza göre, bir sonraki adım size uygun, uygulanabilir bir bütçe oluşturmak. Paranızı nasıl bütçeleyeceğinizi öğrenmek, para biriktirmeye başlamanız için çok önemli. İyi planlanmış bir bütçe; aşırı ve istenmeyen harcamaları azaltmanıza yardımcı olur.

3. KREDİ KARTI KULLANIMINI KISITLAYIN

Kredi kartı borçlarınızı azaltarak, ödeme yükünüzü hafifletin ve tasarrufa yönelin. Kredi kartı kullanımınızı azaltmanın en iyi yolu, sadece ihtiyacınız olan şeyleri satın almak ve kredi kartı borcunuzu her ay ödemektir. Yüksek faiz oranlarından kaçınmak için mümkün olduğunca kredi kartı borcunuzu ödeyin veya borcunuzu transfer ederek daha düşük bir faiz oranı sağlayan bir kredi kartına geçebilirsiniz.

4. FİNANSAL HEDEFLER BELİRLEYİN
4. FİNANSAL HEDEFLER BELİRLEYİN

Finansal bir hedef belirleyin. Bu hayalinizdeki evi satın almak ya da tatile gitmek gibi şeyleri içerir. Anlamlı bir şey seçmek sizi motive edecek. Aklınızda bir hedefiniz olduğunda, her ay ne kadar biriktirmeniz gerektiğine ve hedefe ulaşmanın ne kadar süreceğine dair adil bir fikre sahip olacaksınız.

5. İHTİYAÇLARINIZI VE İSTEKLERİNİZİ AYIRT EDİN

Gerçek ihtiyaçlarınızı ve isteklerinizi belirleyerek, gereksiz harcamalardan kaçının. İhtiyaçlarınızı ve isteklerinizi ayırt etmek için önceliklerinizi belirleyin. Öncelikle ihtiyaçlarınızı karşılayın ve kalan para ile isteklerinizi satın alın. Alışveriş yaparken, ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun ve gereksiz ürünlerden kaçının. Ayrıca, sadece indirimli ürünleri almak için alışveriş listenizi hazırlayın.

6. OTOMATİK TASARRUF PLANI OLUŞTURUN

Maaşınızın belirli bir yüzdesini otomatik olarak birikim hesabına aktararak, düzenli tasarruf alışkanlığı kazanın. Otomatik tasarruf planı oluşturmak için, bankanızla veya işvereninizle iletişime geçin. Maaşınızın belirli bir yüzdesini otomatik olarak birikim hesabınıza aktarmak, her ay para biriktirmenizi sağlayacak ve düzenli tasarruf alışkanlığı kazanmanıza yardımcı olacaktır.

NEDEN?
NEDEN?

Bazı insanlar daha fazla para biriktirmek için çaba sarf etmiyor? İşte nedenleri:

1. FİNANSAL STRES
1. FİNANSAL STRES

Çoğu kişi için para konusu tabudur. Özellikle de çok fazla borcu varsa. Ve sırf bu yüzden finansal hayatının yönetimini ele almakta güçlük çeker. Çünkü bu onları daha da fazla strese sokar.

Bu planlı yaşamayı da engeller. Bir hedef belirlemek ve başarmak, kendiyle mücadele halinde olan insanlar için imkansız görünür.

Bir şeyi düzeltmek için nedenini belirlemelisiniz. Bu çıkmazdan çıkmanın bir yolu da harcama alışkanlıklarınızı anlamaktır. Stresli olduğunuzda siz de var olan ‘’ihtiyacınız olmadığı halde alışveriş yapma ya da aşırı yemek yeme’’ gibi sakıncalı harcama davranışlarınızı tanımlayın. Bu alışkanlıkları bıraktığınız takdirde gerçekten finansal iyilik haline bir adım daha yaklaşmış olacaksınız.

2. GELİR DÜŞÜŞÜ
2. GELİR DÜŞÜŞÜ

Para yönetiminde en kötü an gelir akışlarınızdan birini kaybettiğiniz veya maaşınızda ani bir düşüş yaşadığınız zamandır. Birden fazla masrafı kesmeniz gerekir ve bir aileniz ve çocuklarınız varsa daha da zor olabilir.

‘’Faturaları ödedikten sonra geriye hiçbir şey kalmazken nasıl tasarruf edebilir?’’ diye düşünebilirsiniz. Aylık bütçenizde her zaman birikiminiz varsa, finansal durumunuzun durumu daha iyi olacaktır.

Yapabileceğiniz ilk şey, gerçekten ihtiyacınız olmayan masrafları azaltmaktır. İstek ve ihtiyaçları birbirinden ayırın. Gerçekten ihtiyacınız olmayan şeyler için harcamayı azaltın.

Giderleri kısmak istemiyorsanız yapabileceğiniz başka bir şey, eskisinin yerini alabilecek başka gelir kaynağı bulmaktır. Önemli olan, ne olursa olsun önceliklerinizden biri birikim yapmak olmalıdır.

3. ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK
3. ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK

Durumunuz kötü göründüğünde umudunuzu kaybetmek başka bir çözüm aramaktan çok daha kolaydır. Öğrenilmiş çaresizlik, insanların istikrarlı olarak algılanan bir içsel özelliğe olumsuz sonuçlar atfettiği benzer bir olgudur.

Örneğin, para biriktirmede sorun yaşayan biri, sorunu ‘’Ben buyum!” ile ilişkilendirir, o zaman döngüyü kırmakta daha çok zorlanır. İçinde bulunduğu durum üzerinde herhangi bir kontrol sahibi olduğuna inanmayan birey, çözüm odaklı bir zihniyete yönelemez. Bir şeyden vazgeçmek onunla savaşmaktan daha kolay gelir…

4. DÜŞÜK GELİR
4. DÜŞÜK GELİR

Bazı insanlar şöyle der; ‘’Gelirim şu an birikime yetmiyor daha yüksek olduğunda biriktireceğim.’’ Şahsen, bu tamamen bir bahane ve muhtemelen listedeki en riskli durum. İşleri daha sonraya ertelemek nadiren işe yarar. Geleceğin ne olacağını gerçekten kim bilebilir?

5. ALIŞKANLIK OLUŞTURULMAMASI
5. ALIŞKANLIK OLUŞTURULMAMASI

Para ve birikim söz konusu olduğunda ısrarcı olun. Bir harcama alışkanlığının pekişmesi uzun sürmez. Para alışkanlıkları ergenlik döneminde gelişir. Borç kişiseldir; herhangi bir hatayı kabul etmek de zor olabilir. Alışkanlıklarını sürdürme konusunda inatçı olma eğiliminde olan bireyler için, döngüyü kırmak büyük bir sarsıntı gerektirir.

6. EBEVEYNLİK ETKİSİ
6. EBEVEYNLİK ETKİSİ

Para yönetimi söz konusu olduğunda, çocukken öğrendiklerimizde ebeveyn etkisi büyük rol oynar. Çocuklukta ebeveynlerimizi taklit etme eğilimindeyizdir. Bu nedenle ebeveynlerimiz esnek davrandıysa, harcamaya da yönelme eğilimindeyizdir.

7. ZENGİN EBEVEYNLER
7. ZENGİN EBEVEYNLER

Zenginlik ve işletmeler gelip gitme eğilimindedir, yüzyıllardır faaliyet gösteren şirketler vardır, ancak bu finansal krize karşı savunmasız olmadıkları anlamına gelmez.

Zengin ebeveynlerin tümü çocuklarını hak sahibi yetiştirmese de çocuklarına para yönetimi ve birikimin önemini öğretmelilerdir.

Bir miras bekliyor veya ebeveynlerinizin yarattığı aile şirketini yönetiyorsanız, her zaman düzenli olarak birikim yaptığınızdan emin olun. Bu aynı zamanda çocuklarınıza paralarını biriktirmeyi ve bundan nasıl fayda sağlayabileceklerini öğretmenin yollarından biridir.

Etiketler Para tavsiye Birikim
Yorumlar
Kalan Karakter 800