Finansal yenilenme için 4 ipucu

Sonbahar ayları bütçenizi tazelenmek için iyi bir zaman. İşte yeni yıl yaklaşırken kalan zamanı en iyi şekilde değerlendirmek için dört ipucu.

1. BÜYÜK HARCAMALARIN HARİTASINI ÇIKARIN

Yıl sonuna sadece üç ay kaldığında, yaklaşan büyük finansal giderleri daha kolay tahmin edebilirsiniz. Herhangi bir seyahat planınız var mı? Büyük bir harcama planlıyor musunuz?

Takvimi önünüze alın ve bu harcamalar için maliyet tahmininde bulunun. Ardından, bu harcamalar için paranın nereden geleceğini planlamaya başlayabilirsiniz. Bu harcamalar için nakit paranız var mı? Şimdi birikim yapmaya başlayacak mısınız ya da birikiminiz var mı? Varsa ne kadar? İleriyi planlayarak, öngörülebilir giderlerin altında kendinizi ezilmiş gibi hissetmeden yılın sonuna ulaşacaksınız.

2. HARCAMALARINIZA BAKIN

Son üç aylık harcamalarınıza bir göz atın ve paranızın nereye gittiğini analiz edin. Bunu yapmanın iyi bir yolu kredi kartı ekstrenize bakmak. 

Geçmişteki harcamalarınızı anlamak, özellikle market, dışarıda yemek yeme gibi günlük işlemler için gelecekteki harcamaları tahmin etmenin en iyi yoludur. Ayrıca üzerinde çalışıp harcamalarınızı kısmak istediğiniz belirli alanları daha kolay görebilirsiniz.

3. YATIRIMLARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN 

Birikimlerinizin enflasyon karşısında değerini koruması için yatırım yapıyor musunuz? Cevabınız evetse, şimdi ne durumda olduğunuzu görme ve önümüzdeki birkaç ay için ayarlamalar yapma zamanı. Şimdiye kadar getirilerinizin öğrenerek başlayın. Hisse senedi, dolar, euro vb. yatırım araçları getirilerinizi görmek için bankanızın uygulamasından detaylı olarak inceleme yapın. Bireysel emeklilik sistemindeyseniz, emeklilik şirketinizi arayarak getirilerinizi, paranızın hangi alanlarda değerlendirildiğini öğrenebilirsiniz. Yılda 12 kez fon değiştirme hakkınız var, getirilerinizden memnun değilseniz, emeklilik şirketinize de danışarak risk karakterinize göre planınızda değişiklik yapın. 

Yatırım getirisi hedefleriniz bu yıl sizin için gerçekçi değilse hedefinizde düzenleme yapın. 

4. BORÇ GERİ ÖDEME PLANI YAPIN

Borçlara bakmak kimsenin yapmayı sevdiği bir şey değildir, ancak borç geri ödeme planı borçları ödemenin ilk adımıdır. Bu nedenle borçlarınızı listeleyin. Önümüzdeki üç ayda borçlarınızın ne kadarını ödeyebilirsiniz? Bu ödemeleri yapabilirseniz, bakiyenizin yıl sonuna kadar ne kadar olacağını hesaplayın.

FİNANSAL DURUMUNUZU BİR SONRAKİ SEVİYEYE TAŞIMAYA HAZIR MISINIZ?

Özlem Denizmen’le geliştirilen Moneye kişisel finans yöntemlerinde uzman Moneye Danışman ekibiyle, kişisel finansal planlamanızı yapabilir ve size özel desteği hemen alabilirsiniz. 

Moneye Para Uzmanı® ile görüşmek için tek yapmanız gereken Moneye’ı indirmek.

 

Etiketler Ekonomi Moneye finans
Yorumlar
Kalan Karakter 800