Etkin piyasa nedir? Özellikleri nelerdir?

Borsada Etkin Piyasa Nedir? Etkin piyasanın özellikleri nelerdir? Ve etkin piyasanın borsada ki değeri nedir? Gibi sorulara cevap verdiğimiz bu haberimizde Etkin Piyasa Hipotezini detaylı bir şekilde açıkladık.

Etkin piyasa hipotezi, bir piyasadaki menkul kıymetlerin mevcut değerlerinin, piyasada işlem gören tüm bilgilerle yansıtıldığı bir varsayımdır. Bu hipoteze göre, fiyatlar alıcılar ve satıcılar tarafından belirlenir ve piyasa işlemcileri aynı anda ve simetrik olarak erişilebilir bilgilere sahiptirler. Böylece, piyasa dengesi, ortaya çıkan fiyat olarak kabul edilir. Etkin piyasa kavramı, piyasalarda fiyat hareketlerinin tahmin edilemez olduğunu savunur.

Finansal piyasaların bilgi açısından son derece aktif olduğunu gösteren etkin piyasa hipotezi, ticari varlıkların, özellikle bono ve hisse senetleri gibi, mevcut bilgiyi doğru bir şekilde yansıttığını belirtir. Bu hipotez ayrıca, piyasanın yeni bilgiye en hızlı şekilde tepki verdiğini savunur. Buna göre, piyasalar yeni bilgiyi henüz bilmemekte ancak bu veri gelecekte rastgele bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Etkin Piyasa Özellikleri Nelerdir? 

Etkin piyasa, tüm bilgilerin piyasa katılımcılarına aktarıldığı ve bu kişiler tarafından bilgilerin analiz edilmesinin beklenildiği bir piyasa türüdür. Bu piyasanın en belirgin özelliklerinden biri, fiyatların rastgele şekilde oluştuğuna inanılmasıdır

Yatırımcılar, elde ettikleri bilgilere göre Fiyatlar, birbirinden bağımsız olarak oluşur ve elde edilen tüm bilgiler ışığında değer kazanır ya da kaybeder. Eğer piyasa fiyatı, beklentilerin altında kalırsa yatırımcılar hisse senedi alımı yapabilirler. Ancak, eğer menkul kıymet fiyatı, piyasa beklentilerinin üzerinde ise yatırımcılar hisse senedi satışı gerçekleştirebilirler.

Menkul kıymetlerin, özellikle de hisse senedi ve bono gibi varlıkların değerleri, geçmiş fiyat hareketleri, mevcut veriler ve iç bilgiler gibi faktörler tarafından etkilenir. Bu faktörler, zayıf, yarı güçlü veya güçlü etkinlikler şeklinde sınıflandırılır.

Zayıf etkinlikte, yatırımcılar eski fiyat hareketlerine dayanarak bir getiri elde etmeyi hedeflerler. Yatırımcılar, geçmiş fiyat hareketlerini ve mevcut fiyatları karşılaştırarak gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışırlar.

Yatırımcılar zayıf etkinlik durumunda, geçmiş fiyat hareketlerini esas alarak getiri elde etmeyi hedeflerler. Geçmiş fiyat hareketleri ile mevcut fiyatları karşılaştırarak, gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmek için çaba gösterirler.

Yarı güçlü etkinlik durumunda, piyasa fiyatları ile geçmiş fiyat hareketleri analiz edilirken, aynı zamanda kamuya açıklanan bilgiler de dikkate alınır. Bu formda, tüm bilgiler fiyatların oluşumunda etkili olur ve normalin üstünde getiri elde etmek mümkün değildir. Güçlü etkinlikte ise, piyasa fiyatları yanı sıra geçmiş veriler, kamuya açıklanan bilgiler ve şirket içi bilgiler de dahil olmak üzere tüm bilgiler incelenir. Bu formda da şirket sahipleri ortalamanın üzerinde bir getiri elde edemezler.

Etiketler Borsa
Yorumlar
Kalan Karakter 800