Borsada Tavan Hesaplama

Borsada pek çok kişinin merak ettiği ve detaylıca öğrenmek istediği Tavan Hesaplama işlemeni ve inceliklerini detaylıca anlattık.

Tavan Fiyat Nedir?

Tavan fiyat, bir satıcının bir ürün veya hizmet için talep etmesine izin verilen zorunlu maksimum tutardır. Genellikle kanunla belirlenen tavan fiyatlar, tipik olarak gıda ve enerji ürünleri gibi temel ürünlere, bu tür mallar normal tüketiciler için satın alınamaz hale geldiğinde uygulanır.

Tavan fiyat esasen bir tür fiyat kontrolüdür. Fiyat tavanları, en azından geçici olarak, temel ihtiyaçların karşılanabilir olmasına izin vermede avantajlı olabilir. Ancak ekonomistler, bu tür tavanların uzun vadede ne kadar faydalı olduğunu sorgulamaktadır. 

Tavan Fiyat Borsa 

  • Tavan fiyat, bir satıcının bir mal veya hizmet için talep edebileceği maksimum tutarı belirleyen, genellikle devlet tarafından zorunlu kılınan bir tür fiyat kontrolüdür.
  • Tavan fiyat, genellikle bir kriz veya belirli bir olayın maliyetleri hızla artırmasından sonra, gıda, gaz veya ilaç gibi temel tüketici ürünlerine uygulanır.
  • Tavan fiyatın zıttı taban fiyattır; altında fiyatların ayarlanamayacağı bir nokta.
  • Kısa vadede temel gıda maddelerini tüketiciler için uygun fiyatlı hale getirirken, tavan fiyatlar genellikle kıtlık, ekstra ücretler veya daha düşük kaliteli ürünler gibi uzun vadeli dezavantajlar taşır.
  • Ekonomistler, tavan fiyatların bir ekonomide ölü ağırlık kaybına yol açarak onu daha verimsiz hale getirmesinden endişe ediyorlar.

tavan hesaplama borsa

Borsa Tavan Hesaplama 

Bir hisse senedinin ilerlemesi genellikle bir merdiveni andırır: bir hamleyi takip eden bir sonraki koordinasyon. Bir hisse senedi konsolide olduğunda, bir aralıkta işlem görür. Her ilerlediğinde, belirli bir seviyenin altında durur ve daha düşük bir seviyeye geri döner; her düşüşte belli bir seviyenin üzerinde durur ve sanki görünmez bir tavana ve zemine çarparcasına daha yükseğe geri döner. Bu seviyelere direnç ve destek denir. Yatırımcılar, bir hisse senedinin destek ve direnç seviyelerini belirlemek için teknik analiz kullanır.


Bir hisse senedinin ilerlemesinin durduğu ve geri döndüğü en az iki önemli dönüm noktasından bir çizgi çizin. Bu bir tavan veya dirençtir.

Bir hisse senedinin düşüşünün durduğu ve tekrar yükseldiği en az iki önemli dönüm noktasından başka bir çizgi çizin. Bu bir zemin veya destek

Düzgün çizildiğinde, destek ve direnç çizgileri genellikle neredeyse yatay ve birbirine paralel veya hafif eğimlidir.

Bir hisse senedinin destek veya dirence dokunma sayısını sayın. Bir hisse senedi destek veya dirence ne kadar çok dokunursa, bu seviyeler o kadar önemli ve çizgiler o kadar geçerli olur.

Gelecekteki olası destek ve direnç seviyelerini belirlemek için çizgileri grafiğin sağ ucunun ötesine uzatın. Hisse senedinizin yakın gelecekte bu fiyat seviyeleri etrafında aynı yukarı ve aşağı dönüşleri yapması muhtemeldir.

Tavan Hesaplama İpuçları 

  • Destek ve direnç çizgilerini nasıl çizeceğinizi öğrenmek için çevrimiçi grafik hizmetlerini kullanın ve mümkün olduğunca pratik yapın.
  • Çektiğiniz destek ve direnç çizgileriyle tutarlı olun. Tek bir doğru seviye yoktur. Bazı teknisyenler mutlak fiyat zirveleri üzerinden çizgiler çizerler; diğerleri zirveleri görmezden gelir ve hisselerin çoğunun işlem gördüğü büyük fiyat sıkışıklığı alanlarını kullanır. Bu nedenle destek ve direnç belirli fiyatlar değil, genel seviyeler veya fiyat aralıklarıdır.
  • Esnek kalın. Destek ve direnç sabit değildir. Belirli bir seviyede işlem gören hisse sayısına veya belirli bir seviyenin ne kadar süredir var olduğuna bağlı olarak küçük ve büyük seviyeler vardır. 
  • Hisse senetleri periyodik olarak destek veya direnç çizgilerini kırarak yeni destek ve direnç seviyeleri oluşturur. Yükselen bir hisse senedinde, eski bir direnç genellikle yeni bir destek haline gelir; azalan bir hisse senedinde, eski bir destek genellikle yeni bir dirence dönüşür.

Tavan Hesaplama Uyarısı 

Hatalara ve başarısızlıklara hazırlıklı olun. Teknik analiz bir destek aracıdır, kesin bir bilim değildir.

Etiketler Borsa
Yorumlar
Kalan Karakter 800