Çıralı-Olimpos Tatil Rehberi

Antalya ülkemizin en büyük turizm cazibe merkezlerinden bir tanesi. Yazın sıcak iklimi, tertemiz denizi ve doğa harikalarıyla birçok insan yaz aylarında Antalya'ya akın ediyor.

Ben de Temmuz ayının ortalarında Çıralı-Olimpos'ta 6 gece konaklamalı muhteşem bir tatil yaptım. Bu tatili yaparken Çıralı hakkında yaptığım, yapmadığım birçok şey öğrendim. Bu yazıda bunları sizinle paylaşacağım.

Ulaşım, konaklama, yemek, eğlence. Bu dört masraf başlıca düşünmemiz gereken aynı zamanda tatilimizi belirleyen parametreler olduğu için ayrı ayrı tüm olanaklardan bahsedeceğim. Ayrıca her şeyin fiyatını da elimden geldiğince size belirteceğim ki bütçe planlamanızı ona göre yapabilin.

Ulaşımdan bahsetmeden önce Çıralı ve Olimpos'un farkından bahsetmeliyim. Çıralı ve Olimpos araba yolu kullanılırsa birbirinden yaklaşık 30 km uzaklıkta iki tatil yeri. Çıralı daha çok ailelerin bulunduğu, geceleri de şık restoranlarda plaj kenarında yemek yeme fırsatı bulabileceğiniz tatlı, ufak bir belde. Olimpos ise daha çok genç kesimin gittiği gece hayatı olan bir yer. Bu bilgiler ışığında nereye gideceğinizin kararını vermelisiniz.

Ulaşım için eğer aracınız varsa google mapsiniz olduğunu varsayarak tarif etme zahmetine girişmiyorum :). Aracınız yoksa ve havalimanındaysanız yapmanız gereken oldukça basit ancak uzun. Havalimanına indikten sonra ilk iş ilçeler arası otogara gitmek olacaktır. Bunun için tramvayı, otobüsü veya taksiyi kullanabilirsiniz. Mesafe uzak olduğu için taksi tuzlu bir tercih olacaktır. Tramvay en kolay ve en konforlu tercih diyebilirim. Yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuktan sonra garajdan kumlucaya giden minibüslere binmeli Çıralı'ya gidiyorsanız Çıralı Sapağı'nda, Olimpos'a gidiyorsanız Olimpos Sapağı'nda inmelisiniz. Buradan sonra sahile doğru inen minibüsler olacaktır o minibüslerin şöforüne kalacağınız yerin ismini verirseniz sizi en yakın noktada bırakacaklardır. Bu ulaşım her şeyiyle beraber yaklaşık 35 TL tutuyor. Bunun dışında özel araçlarla kalacağınız yere ulaşımı yine sağlayabilirsiniz kendi bütçenize göre hangisini seçeceğiniz size kalmış.

Konaklama için 3 farklı seçenek var. Çadır kamp, otel/pansiyon, bungalov. Çadır fiyatı en uygun tercih olmakla birlikte benim de tercih ettiğim seçenek oluyor. Geceliği ortalama 100 TL'ye çadır kiralayarak kamp alanlarında kalabiliyorsunuz. Çadırlar genelde 3 kişilik oluyorlar. Elektrik, su, çaydanlık, mangal gibi ihtiyaçlarınıza ücretsiz yanıt verebiliyorlar (Kamp yerine tekrar sorup doğrulatmanızda fayda var). Kalacağınız yeri önemsemiyor cebinizdeki parayla başka şeyler yapmak istiyorsanız kamp tam size göre bir tercih. Otel/pansiyon ve bungalovlar konfor açısından fark barındırmayan tercihler. Ancak ücretleri biraz tuzlu oluyor, kişi başı minimum 130 TL'den başlayan fiyatlarla konaklamanızı yapabilirsiniz.

Kahvaltı için pansiyonda kalıyorsanız kahvaltınız hazır demektir. Eğer çadırda kalıyorsanız evinizden getirdiğiniz yiyecekler veya tüpte pişireceğiniz yemeklerle nefis bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Ufak bir not: kettle, elektrikli ocak gibi cihazları yangın riski dolayısıyla kamp alanında kullanmak yasak. Bunun yerine kamp alanlarından uygun fiyata satın alabileceğiniz tüplerle ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Akşam yemeğinizi de yine kendiniz pişirebileceğiniz gibi uygun fiyata restoranlarda yemek yiyebilirsiniz. Tatil beldesi diye pahalı restoranlar bekliyorsunuz ama, fiyatlar normal bir lokanta fiyatında seyrediyor. Market alışverişiniz hakkında endişeleniyorsanız da oldukça fazla market bulunmakla birlikte fiyatlar da bir pahalılık içermiyor. Mahallenizdeki marketinizle aynı fiyatta tüm alışverişlerinizi yapabilirsiniz.

Gelelim eğlenceye, yaklaşık 3 km. kumsal, 600-700 metre de taş plajıyla upuzun bir sahili var. Denizi görüp görebileceğiniz en temiz denizlerden bir tanesi. 10 metre derinlikte yüzdüğünüzde bile denizin tabanını görebiliyorsunuz. İnsanları çok güzel. O kadar güvenilir bir yer ki eşyalarınızı plajda bırakın 3 saat sonra gelin eşyalarınızı olduğu gibi bulacağınıza emin olabilirsiniz. Sıcak havası ve bol güneşiyle sabahları güneşlenebilir, denizin tadını çıkarabilirsiniz. 

120 TL gibi bir ücretle tekne turuna katılıp 4 farklı güzel koyun tadını da çıkarabilirsiniz. Ücretler normalde 75-80 TL civarındaymış ancak korona sebebiyle kontenjanlarını yarıya indirmek zorunda kaldıkları için fiyat da böyle fırlamış. Bunlar dışında ATV sürmek, dağ tırmanışları, kano, dalışlar, bisiklet kiralamak gibi farklı seçenekleriniz de var. ATV kiralamak 3 saatliği 90 TL oluyor, iki kişi aynı ATV'yi sürmek istiyorsanız fiyat 135 TL oluyor. Dağ tırmanışları, kano ve dalışlar hakkında fikrim yok ancak onların da oldukça uygun olduğuna eminim. Bisiklet kiralamanın günlük bedeli de bisikletin türüne göre 30-40 TL arasında değişiyor. Sıkı bir pazarlıkla 25-30 TL'ye istediğiniz bisikleti kiralayabilirsiniz. Akşam oturabileceğiniz birçok kafe, restoran, bar, club bulunuyor. Çok güzel canlı müzikler çok güzel bir ambiyansta sizlerle buluşuyor. Clublar korona sebebiyle aktif değiller, ancak ilerleyen yıllarda gidecek arkadaşlar varlıkları hakkında haberdar olsun diye bahsetmek istedim. Bu mekanlar fiyat olarak yaşadığınız şehirde her zaman gittiğiniz kafelerdeki fiyatlardan daha pahalı olmadığına emin olabilirsiniz.

Ayrıca gitmişken Yanartaş’a ve Olimpos Antik Kenti’ne mutlaka uğramalısınız. Yanartaş iki bin yıllık doğal bir gaz sızıntısından dolayı doğal olarak yanan taşları olan ilginç bir yer. Olympos Antik Kenti de Likyalılar tarafından yaşanılan önemli bir liman kenti. Kent, Olimpos Çayı’nın oluşturduğu dar vadinin iki tarafında yer alıyor. MS 6. yüzyıldan kalma eserlerle bezeli bu tarihi kenti kesinlikle görmelisiniz. Zaten eğer Olimpos’ta kalacaksanız plaja ulaşmak için yaklaşık 1 km. uzunluğundaki bu antik kenti geçmek zorundasınız. Ufak bir uyarı: Antik Kent’ten geçişler paralı olduğundan dolayı müzekartınız eğer varsa yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederim.

Çıralı Plajı’nın son bir özelliği de soyu tükenmekte olan caretta-caretta dostlarımızın yumurta bırakma bölgesi. Alınan önlemler kapsamında akşam 21.30’dan sonra plaja veya denize hiçbir şekilde girişlere kati suretle izin verilmiyor. Ama yanlış hatırlamıyorsam sabah 5 gibi sahile giderseniz caretta-caretta’ların denize doğru koşuşunu uzaktan izleme fırsatına erişebilirsiniz.

Çıralı-Olimpos bir daha gitmek isteyeceğim çok güzel bir tatil beldesi. Siz de hem ekonomik hem de birçok aktivite yapabileceğiniz bir tatil arıyorsanız bu rotanın size çok uygun olduğunu söylemeliyim.

 Çıralı-Olimpos’u kuşbakışı görmek isteyenler şu videoyu izlemeliler: https://www.youtube.com/watch?v=Z9nmlEES7ms

 

Etiketler Tatil Tasarruf
Yorumlar
Kalan Karakter 800