WhatsApp'tan Gelen O Mesajları Sakın Açmayın: Bilişim Uzmanından Vatandaşlara Önemli Çağrı

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Kenan Altınsaat, vatandaşları e-posta ve WhatsApp üzerinden kendilerine ulaşan hatırlatma veya reklam linklerine karşı uyardı. İşte dijital dolandırıcılığın önüne geçmek için dikkat çekilmesi gereken detaylar:

Güncelleme:

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmi olarak kabul edilen ve her yıl 1-7 Mayıs döneminde kutlanan "Bilişim Haftası" dolayısıyla açıklamalarda bulunan Altınsaat, bilişim okuryazarlığının önemine dikkat çekti. Hafta boyunca, başta çocuk ve gençler olmak üzere tüm kullanıcılara dijital güvenlik, yapay zeka, siber zorbalıkla mücadele ve internet etiği gibi birçok alanda bilişimin önemi anlatıldı. Etkinliklerde ayrıca çevrim içi alışverişler konusunda da tüketicilere uyarılarda bulunuldu. Altınsaat, vatandaşları elektronik posta ve WhatsApp üzerinden kendilerine ulaşan hatırlatma veya reklam linklerine karşı uyararak, dijital dolandırıcılığın önüne geçmek amacıyla bu tür bağlantılara doğrudan tıklamak yerine, kendi internet tarayıcılarını kullanmalarının daha güvenli olduğunu bildirdi.

"Özgürlük Kısıtlaması Olarak Yorumlanmamalı"

TBD Başkanı Altınsaat, çocukların teknoloji kullanımıyla ilgili ailelere ve eğitimcilere önemli görevler düştüğünü vurgulayarak, siber zorbalığın önlenmesinde teknolojinin doğru kullanımının hayati değerde olduğunu belirtti. Dernek olarak okullarda veli, öğrenci ve öğretmenlere yönelik seminerler düzenlediklerini ve olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade etti.

Kamuoyunda gündemde olan "16 yaş altı gençlere yönelik sosyal medya düzenlemesi" hazırlığına da değinen Altınsaat, bu düzenlemenin "özgürlük kısıtlaması" olarak yorumlanmaması gerektiğini söyledi. Sosyal medyanın getirdiği riskleri tamamen önlemenin mümkün olmadığını, aileler ve eğitimciler tarafından çocuğa kontrollerin onun iyiliği için yapıldığının doğru bir şekilde anlatılması gerektiğini vurguladı.

"Çevrim İçi Alışverişlerde Güvenilir Adresler Tercih Edilmeli"

Vatandaşların bilişim alanındaki farkındalığının artmasının, çevrim içi platformlardan yapılan alışveriş ya da rezervasyonlarda yaşanabilecek dolandırıcılığın önüne geçmede kritik rol oynadığını belirten Altınsaat, dolandırıcıların sahte rezervasyon siteleri veya ödeme sayfaları hazırlayarak bunların bağlantılarını kullanıcılara e-posta ya da mesaj yoluyla gönderebildiğine dikkat çekti.

Altınsaat, "Vatandaşlar, özellikle e-posta veya WhatsApp kanalıyla kendilerine gelen hatırlatma veya reklam linklerine doğrudan bu kanallar üzerinden gitmemeli, kendi internet tarayıcısındaki adres satırını kullanmalı." uyarısında bulundu. Çevrim içi alışverişlerde ise güvenilir adreslerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Altınsaat, tüketicilere bir site üzerinden işlem yapmadan önce ilgili sayfa hakkındaki yorumları, olası şikayetleri ve memnuniyetleri incelemelerini tavsiye ederek, bu sayede riski minimuma indirebileceklerini düşündüklerini kaydetti.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800