Tasarruf yapmayı planlayanların oranı arttı

Yapılan bir araştırmaya göre halkın yaklaşık 3'te 1'i, tasarruf sahibi olmasa da yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlıyor. Tasarruf yapanların ilk tercihi ise, yastık altı altın ve nakit. BES hesabı da tasarruf için kullanılan önemli bir aktöre dönüşmüş.

TASARRUF EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI

ING Türkiye’nin IPSOS iş birliğiyle gerçekleştirdiği Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2022 yılı üçüncü çeyrek sonuçları açıklandı. Tasarruf sahipliği oranı yüzde 17.8 ile son iki senedir benzer seviyelerde gerçekleşirken, tasarruf sahibi olmayanlar arasında yakın gelecekte tasarruf planlayanların oranı 5 puan artışla yüzde 36.5 seviyesine yükseldi. Tasarruf sahipleri arasında düzenli birikim yapanların oranı yüzde 63 olarak gerçekleşti ve düzenli tasarruf yapmayanların son 3 aydaki tasarruf davranışı 17 puan artarak yüzde 48’e ulaştı. 

KRİPTO PARA İLE TASARRUF

Araştırmaya göre, yılın bu döneminde tasarruf sahipliği oranı yüzde 17.8 ile son iki senedir benzer seviyelerde gerçekleşiyor. Tasarruf sahipleri arasında görüşülen kişi dışında hanede tasarrufu olanların oranı bir önceki döneme göre 4 puan artarak yüzde 38 oldu. Araştırma, yılın 3. çeyreğinde tasarruf sahipleri arasında düzenli birikim yapanların oranının yüzde 63 olduğunu ortaya koydu. Öte yandan tasarruf sahipleri içinde düzenli tasarruf yapmayanların son 3 ayda tasarruf yapma oranı ise 17 puan artarak 2021’in son çeyreğindeki seviyesine, yüzde 48’e ulaştı. Tasarrufu olanların tasarruf araçları tercihlerine bakıldığında ise, yastık altı altın ve nakit yüzde 22 ile ilk sırada yer alırken, onu yüzde 17 ile BES, yüzde 16 ile sistem içi altın ve yüzde 11 ile döviz ve TL vadeli hesap takip etti. Kripto para ise bir önceki döneme göre aynı kalarak yüzde 6 seviyesinde gerçekleşti.

ÇOCUKLU KİŞİLER TASARRUF EĞİLİMİNDE

Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre henüz tasarruf yapmayanlar arasında tasarruf yapmak önem kazanıyor. Tasarruf sahibi olmayan ancak yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı bir önceki döneme göre 5 puan artarak yüzde 36.5 seviyesine yükseldi. Bu grupta özellikle çocuklu bireylerde önemli bir artış söz konusu. Tasarrufu olmayan çocuklu kişilerin yakın gelecekte tasarruf yapma eğilimi 7 puan artarak yüzde 34’e ulaştı. Çocuksuz bireylerde ise bu oran yüzde 41 ile bir önceki çeyrekle benzer seviyede.

Zihinsel olarak güçlü insanların 7 özelliğiZihinsel olarak güçlü insanların 7 özelliğiDirençli insanlar yaşadıkları sorunların ardından nasıl bu kadar iyi toparlanır? İşte aşağıdaki özellikleri sergileyerek…

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800