Zihinsel olarak güçlü insanların 7 özelliği

Dirençli insanlar yaşadıkları sorunların ardından nasıl bu kadar iyi toparlanır? İşte aşağıdaki özellikleri sergileyerek…

1. GERÇEKÇİDİRLER VE ZORLUKLARLA DOĞRUDAN İLGİLENİRLER

Zihinsel olarak esnek insanlar, profesyonellerden ve sevdiklerinden gerçekleri, araştırmaları ve geri bildirimleri alır. Zihinsel olarak tarihi veya gerçekliği değiştirmezler veya meydana gelen olaylarda yapılan revizyonlara inanmazlar. Genellikle planlı hareket ederler, durumu net bir şekilde görmek ve davranışlarının sonuçlarına ve hayatın önlerine ne çıkaracaklarına karşı hazırlıklı olmaları için sık sık başkalarıyla görüşürler.

2. SEÇİMLERİNİN SONUÇLARINI KABUL EDERLER

Eylemlerinin ve kararlarının sonuçlarının sorumluluğunu alırlar. Bunun sonucunda ortaya çıkan acı ve acıları görmezden gelmezler ve kendi sebep oldukları problemler için başkalarını suçlayarak 'mağdur' rolü üstlenmezler. Ayrıca, herhangi bir durumda ellerinden gelenin en iyisini yapmak için çaba sarf ettiklerini bilerek, zor zamanlarda kendilerine karşı şefkatlidirler.

3. KENDİ KENDİNİ İZLEME YETENEĞİNE SAHİPTİRLER

Kendini izleme, kişinin davranış, duygu ve düşüncelerinin farkında olabilmesi ve durumun taleplerine göre duygularını ve tepkilerini düzenleyebilmesi anlamına gelir. Sorunları hakkında yardım isterler. Eylemlerinin sorumluluğunu alırlar ve eylemlerinin başkalarını nasıl etkilediğini görürler.

4. KENDİLERİNİ DÜZELTİRLER

Olumlu sonuçlar üretmek için herhangi bir durumda tepkilerini ayarlarlar. Hatalarından ders çıkardıkları için hayatlarında olumsuz sonuçlardan daha olumlu sonuçlar üretirler. Yanıtlarında ve sınırlamalarında güvenilir ve tutarlıdırlar.

5. GEÇMİŞ ACILARINI VE DENEYİMLERİNİ ANLAMLANDIRABİLİRLER

“Bir problem, onu yaratmak için kullanılan bilinç düzeyiyle çözülemez.” Einstein. Zihinsel olarak esnek insanlar, “limonatadan limon” yaparak olumsuz deneyimlerini birçok yönden aşabilirler. Örneğin, Valliant'a (2000) göre, Beethoven, Dokuzuncu Senfonisini çaresizliğini sağırlığına kanalize ederek yazdı; bu süreçte, zorluklarını müzik ve sanat dünyasına güzel bir katkıya dönüştürdü. Zihinsel olarak güçlü insanlar genellikle başkalarına yardım etmek için mücadele ve incinme deneyimlerini kullanmaya çalışırlar.

6. DUYGULARA VE GERÇEKLERE AYNI ANDA ERİŞEBİLİRLER

Duygusal gerçekçilik, gerçekliği kişinin dünyadaki olaylar hakkında nasıl ‘hissettiğine’ dayandırır. Bu düşünme modelinde duygular, kişinin içeriği nasıl algıladığını ve gerçekliği nasıl belirlediğini geçersiz kılar ve etkileyebilir, bu tamamen duygusal bir merceğe dayandığı için çarpıtılabilir.

Zihinsel olarak güçlü insanlar, herkes gibi duygulara yenik düşebilse de, gerçeklik testine girerler. Bu, onların içsel duyguları ile dış dünya arasındaki farkı tanıma yeteneğidir. Bu nedenle, rasyonel zihinlerine tutarlı bir şekilde erişebilirler. Kısa bir süre sonra rasyonel zihninize erişmek ve bir duruma gerçekleri ve mantığı uygulamak hem duygusal olgunluk hem de zihinsel dayanıklılık açısından çok önemlidir.

7. GEÇMİŞLERİYLE UĞRAŞIRLAR, OLAYLARI GÖMMEZLER

Geçmişlerindeki duygusal olarak üzücü olayları tanıyabilir ve bunlarla başa çıkabilirler ve geçmişlerinin mevcut işlevlerini etkileyebileceğini kabul edebilirler. Duyguları veya travmaları ‘gömme’ belirtileri, aşırı yeme, yeme bozuklukları, alkol veya uyuşturucu kullanımı veya diğer zorlayıcı veya sorunlu davranışları içerebilir. Zihinsel olarak güçlü insanlar profesyonel yardım ararlar veya güvendikleri sevdikleriyle bağlantı kurmak, günlük tutmak veya öz bakım yoluyla şifa aramak gibi acılarını çözmenin başka bir yolunu bulurlar. Bu olayları ve hayal kırıklıklarını ya da travmaları aşmak için uğraşarak, yaşamın sonraki dönemlerinde daha büyük ölçekli problemlerde birikmezler.

Daha fazla boş zaman geçirmek sizi mutlu eder mi?Daha fazla boş zaman geçirmek sizi mutlu eder mi?Cevabınız evet mi? UCLA'da bir sosyal psikolog ve davranış bilimleri profesörü olan Cassie Holmes’un araştırması tam tersini gösteriyor.

 

Etiketler zihinsel
Yorumlar
Kalan Karakter 800