Boş zamanın daha fazla olması mutlu eder mi?

Cevabınız evet mi? UCLA'da bir sosyal psikolog ve davranış bilimleri profesörü olan Cassie Holmes’un araştırması tam tersini gösteriyor.

Daha fazla boş zaman sizi daha mutlu etmez. Araştırmacı Cassie Holmes, insanların dinlenmek, televizyon izlemek, spor yapmak veya arkadaşlarla takılmak gibi isteğe bağlı etkinliklere bir günde ne kadar zaman ayırdıklarını hesapladı. Daha sonra hesaplanan bu sürenin hayattaki tatminleriyle nasıl ilişkili olduğunu test etti.

Bulduğu şey, günde iki ila beş saatlik boş zamanın artan mutluluk için ideal olduğuydu. Bununla birlikte, günde iki saatten az veya beş saatten fazla boş zamana sahip olmak mutluluğu azalttı.

Diğer araştırmalar da, ‘zamanın kısıtlı’ olmasının bizi daha depresif, stresli ve duygusal olarak bitkin hale getirdiğini gösteriyor. 

Öte yandan, düzenli olarak günde beş saatten fazla isteğe bağlı zamana sahip olmak çok fazla, çünkü kişinin amaç duygusunu baltalıyor. Bir amaca sahip olmanın ücretli bir işte çalışmayı gerektirmediğini belirtmekte fayda var. Örneğin, ücretsiz gönüllü çalışma genellikle bir amaç duygusu sağlar. Ek olarak, başarılı ebeveynlik için gereken görevler de benzer şekilde tatmin edici bir başarı duygusu getirir.

Boş zaman önemli, ancak onu nasıl geçirdiğiniz daha önemli. İki ila beş saat arasındaki yaşam doyumunun sabit olması, boş zamanımızı nasıl geçirdiğimizin çok önemli olduğunu gösteriyor.

Bir günde 24 saatimiz var, ancak zamanı algılama şeklimiz özneldir. Bu önemli, çünkü bir dakikanın, bir saatin, bir günün veya on yılın ne kadar uzun hissettirdiği, kendinizi ‘yeterli’ zamana sahip olarak görüp görmediğinizi belirler.

Yapmak istediğiniz her şeyi başarabileceğinizden emin olmak, ‘zengin olmanın’ tanımlarından biri. 

ZAMAN ZENGİNİ OLMANIN ÜÇ YOLU:

1. HAREKETE GEÇİN:

Fiziksel aktivitenin sağlığı, mutluluğu ve özgüveni artırmada etkili bir araç olduğu kanıtlanmıştır.

Bu hafta birkaç kez günde 30 dakika egzersiz yapmayı deneyin. Bunun için takviminizde zaman ayırın. Faaliyetlerin yorucu olması gerekmez; araba kullanmak yerine dışarıda yavaş bir koşu yapmak veya işe yürüyerek gitmek yeterli.

Egzersiz sonrası, nasıl hissettiğiniz hakkında bir günlük yazın (büyük olasılıkla harika hissedeceksiniz). Böylece, bir daha egzersiz yapmak için yeterli zamanınız olmadığını düşündüğünüzde, nasıl hissettiğinizi hatırlayacaksınız ve bu zamana değecek.

2. NAZİK OLUN: 

Bir araştırma, diğer insanlara zaman ayırmanın size daha fazla isteğe bağlı zamanınız varmış gibi hissettirebileceğini gösteriyor. 

Bu hafta, biri bir arkadaş veya tanıdık için ve diğeri bir yabancı için olmak üzere iki rastgele iyilik yapın. Ne yapacağınız size kalmış, ancak işte bazı fikirler:

  • Birine iltifat edin. 
  • Bir iş arkadaşınızın bir görevi tamamlamasına yardımcı olun.
  • Bir aile üyesine kahve ısmarlayın, kek yapın.
  • Bir arkadaşınıza çiçek veya güzel bir not bırakın.

Her ne ise, bunu sadece karşınızdaki kişiye fayda sağlamak amacıyla yapın. Nezaketiniz karşılığında bir şey almayı düşünmeyin veya beklemeyin.

3. DİNGİNLEŞİN: 

Kendinizi huşu içinde hissetmenin yollarını bulmak, zaman algınızı genişletebilir.

Bir çalışmada, araştırmacılar, mutlu bir olay üzerinde düşünmekle karşılaştırıldığında, hayranlık uyandıran bir olayı yeniden hayal etmenin insanları daha az telaşlı hissettirdiğini gösterdi. Aynı zamanda daha fazla zamanları varmış gibi davranmalarını sağladı. 

Bu deneyimlerden birini yaşayın:

Sosyal etkileşim: Fiziksel yakınlık, ufuk açıcı sohbetler gibi.

Doğada olmak: Mahallenizdeki parkta gezintiye çıkın. 

Sanat: Bir sanatçının vizyonuna bakarken, mest olup zaman endişesinin ötesine geçebilirsiniz.

Başarıya tanık olmak: Bireysel başarıda muazzam bir ilham bulunabilir. Örneğin, atletik başarıyı izlemek, insan vücudunun muhteşemliği konusunda gözlerinizi açabilir.

Sizi mutlu edecek 5 finansal alışkanlıkSizi mutlu edecek 5 finansal alışkanlıkSizi en çok ne mutlu eder? Daha çok para sahibi olmak mı yoksa sahip olduğunuz para üzerinde daha çok kontrolünüzün olması mı?

 

Etiketler Araştırma
Yorumlar
Kalan Karakter 800