Konut sigortası yaptırırken nelere dikkat edilmeli?

Konut sigortası yaptırırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizler için derledik.

11 MİLYON KONUT DASK GÜVENCESİNDE 

 Özellikle deprem riskine karşı zorunlu hale getirilen deprem sigortası, her 2 haneden 1’inde var. Türkiye’de yaklaşık 11 milyon konutun Zorunlu Deprem Sigortası güvencesi altında olduğu belirtilirken, en yüksek sigortalılık oranına sahip bölgeler Marmara ve Ege bölgesi. Türkiye genelinde yıllık DASK prim ortalaması ise 216 TL.

UYGUN SİGORTA SEÇENEKLERİ İÇİN ADIMLAR 

Peki DASK ve diğer konut sigortalarını yaptırırken nelere dikkat etmek gerekiyor. İşte en uygun sigorta seçeneklerine ulaşabileceğiniz adımlar:

=>   Konut sigortası ile ilgili ipuçları arasında ilk bilinmesi gereken ayrıntı; yapının bulunduğu il ve ilçeye bağlı olarak sigorta fiyatlarında değişik olabileceği ihtimalidir. Aynı sigorta şirketi farklı bir il ve ilçedeki aynı hizmet için değişik fiyat politikaları uygulayabilmektedir. Ek olarak kat sayısı, bina tipi gibi ayrıntılar da prim tutarını etkileyebilmektedir.

=>  Ev içindeki eşyaların konut sigortası kapsamında olmadığı bilinmeli; adresteki eşyalar güvence altına alınacaksa poliçeye konut sigortası dışında eşya sigortası da eklenmelidir.

=>  Konut sigortasında göz ardı edilmemesi gereken diğer bir detay ise; yakın sebep ilişkisidir. Örneğin; evinizi sigortalattınız ve deprem sonucunda çıkan bir yangından dolayı eviniz zarar gördü. Bu tarz bir durumda olayın temel sebebi deprem olduğu için konut sigortası değil; DASK yani zorunlu deprem sigortası devreye girmektedir.

=>  Konut sigortaları, yapının satış fiyatını değil; inşa bedelini baz alır. Evinizi inşa bedeli üzerinden değil de satış fiyatı üzerinden sigortalatmak isterseniz daha fazla prim tutarı ödemeniz gerekir.

=> “İndirimli konut sigortası almak için ne yapmalı?” diye düşünüyorsanız bunun da farklı yolları bulunmaktadır. Örneğin; evinizde alarm sistemi bulunuyorsa bu durum sigorta fiyatı açısından avantaj sağlayabilmektedir. Ayrıca tıpkı kaskoda olduğu gibi konut sigortalarında da hasarsızlık indirimi uygulanabilmektedir.

Hayat sigortası nedir, ne işe yarar?Bankalar kredi verirken hayat sigortası mutlaka istiyor. Bu sigorta; borcu ve geride kalanlara çıkabilecek olası faturaları teminat altına alıyor. Bu sigorta yaptırılırken dikkat edilmesi gereken detaylar şöyle:

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800