DASK güncel limiti için bu dilekçeyi kaçırmayın!

DASK ödemeleri, birçok depremzedeyi hayal kırıklığına uğrattı. Buna, güncellenen teminat tutarından yararlanmak için dilekçe verilmemesi neden oluyor. Peki zeyilname nedir, zeyilname dilekçesi nasıl verilir?

Güncelleme:

Zorunlu deprem sigortası olarak da bilinen DASK'ın teminat tutarı 27 Kasım 2022 tarihinde artırıldı. Yeni belirlenen teminat bedelleri kapsamında, metrekare maliyet tutarı 1.508 liradan 3 bin 16 liraya çıkartılırken, bir konut için 320 bin lira olan en yüksek teminat tutarı 640 bin liraya yükseldi. Yapılan bu değişiklik DASK tarafından SMS ile poliçe sahiplerine bildirildi ve ‘Yeni teminatlardan yararlanmak için zeyilname yaptırın’ bildirimleri gönderildi. Bu uyarıyı dikkate alıp zeyilname dilekçesi vererek *poliçesini değiştirenler 2 katına çıkarılan teminatlardan yararlanma hakkına sahip olurken, zeyilname vermeyenler ise en fazla 320 bin TL ödeme diliminde kaldı.

Zeyilname nedir?

Sigortalıların poliçelerinde değişiklik yapmak istemesi durumunda düzenlenen evraka 'zeyilname' deniliyor. Sigorta poliçeleri üzerindeki her türlü değişiklik, ekleme ve iptal işlemine 'zeyil' adı veriliyor. Yasal bir niteliğe sahip olan zeyilnamelerin çift taraflı onaydan geçmesi gerekiyor. Hem sigortalı hem de sigortacı tarafından imzalanan zeyilnameler, geçerli hâle geliyor ve poliçe şartları, zeyil işlemiyle birlikte onaylanan bilgi ve taleplere göre değişiyor. Poliçeye ek teminat ekleme, mevcut teminatların bir bölümünü çıkarma, sigorta geçerlilik süresini uzatma ya da poliçe iptali gibi durumlarda düzenlenen zeyilname, türüne göre primli ya da primsiz olarak hazırlanıyor.

Zeyilname süresi ne kadar?

Sigorta işlemlerinde kullanılan zeyilnameler için herhangi bir süre sınırlaması bulunmuyor. Geçerliliği devam eden sigorta poliçeleri için ihtiyaç duyulan her anda zeyilname düzenlenebiliyor. Sigorta poliçesinin süresinin dolması durumunda ise yeni poliçe hazırlanması gerekiyor.

Zeyilnamede ek pim ödenir mi?

Zeyilname, primli ya da primsiz olabilir. Örneğin verdiğiniz tüm bilgiler doğru olmasına rağmen poliçeye yanlış bir adres yazıldı ve DASK zeyilname yapılması gerekiyor. Bu durumda primsiz bir değişiklik yapabilirsiniz. Fakat kasko sigortasını yeni bir araç, DASK ya da konut sigortasını ise yeni bir ev için düzenletmek gerektiğinde ek prim ödemesi yapmanız ya da prim iadesi almanız gerekebilir. Bunun nedeni ise sigorta fiyatlarının farklı kriterler doğrultusunda belirlenmesidir. Aldığınız araç, daha yeni olabilir ve ödenmesi gereken prim fazla olabilir. Bu durumda kasko ya da trafik sigortası zeyilnamesi sonrasında ek prim ödemeniz gerekebilir.

Zeyilname dilekçesi nasıl verilir?

Zeyilname başvurusu sigortalı kişi ya da kurum tarafından yapılabileceği gibi sigorta acentası vasıtasıyla da yapılabiliyor. Zeyilnamenin hukuki bir dille ve perspektifle yazılmaları büyük önem taşıdığı için genellikle bu işlem acenteler yoluyla gerçekleştiriliyor.

Etiketler DASK Sigorta
Yorumlar
Kalan Karakter 800