Her 10 kişiden 1’i kripto dünyasında

Yeni nesil yatırım araçları arasında öne çıkan kripto paralar, Türkiye'de de oldukça popüler. Peki Türkiye'de Bitcoin, Ethereum gibi kripto paralara yatırım yapan kaç kişi var? Kripto paralara güveniyor muyuz?

Kripto varlık işlem platformu Paribu, Akademetre işbirliğiyle üçüncü kez gerçekleştirdiği Türkiye’nin en kapsamlı 'Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’na göre, Türkiye’de yaşayanların yüzde 10’u kripto parayla işlem yapıyor.

SAYI 8 MİLYONU AŞTI

Yüz yüze görüşme tekniğiyle yapılan ve tüm Türkiye’yi temsil eden bir örneklem grubu üzerinde gerçekleştirilen araştırmaya göre, 2022 itibarıyla Türkiye’de kripto parayla işlem yapanların sayısının 8 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.  Bununla birlikte kripto paraya duyulan güvende geçtiğimiz yıla göre yüzde 59 artış saptandı. Kripto parayı duyan her 10 kişiden 4’ü yatırım aracı olarak güvenirken bu oran işlem yapanlarda 10’da 7’ye yükseliyor.

BEKLENTİ: YÜKSEK GETİRİ

2022 yılında kripto parayla işlem yapanların oranının bir önceki yıla göre yüzde 74 arttığına işaret eden araştırmaya göre, kripto parayı duyanların oranı da 2021’e göre yüzde 11 arttı. Her 10 kişiden 4’ü kripto para piyasalarını kârlı bulurken, katılımcıların yüzde 11’ tasarruf araçları listesinde TL vadeli ve vadesiz hesapların ardından kriptoyu üçüncü sırada gösterdi.

Araştırmaya göre, her 10 kişiden 9’u kripto parayı “yüksek getiri” beklentisiyle tercih ediyor. Bunu “merak/ilgi çekmesi” ve “teknolojiye dayalı olması” yanıtları takip ediyor. Kripto parayla işlem yapan 10 kişiden 6’sı kripto para piyasasını risksiz buluyor. Kripto parayı duyan her 10 kişiden 4’ü yatırım aracı olarak güvenilir buluyor, işlem yapanların ise 10’da 7’si bu görüşte. Kullanıcıların kripto paradan memnun olma nedenlerinin başında ise “alım satım kolaylığı” ve “yüksek kazanç” geliyor.

YÜZDE 80’i Y KUŞAĞI, YÜZDE 20’Sİ KADIN

 Araştırmada ortaya çıkan diğer bulgular şöyle:

  • Kripto para ile işlem yapan her 10 kişiden 4’ü NFT kavramını biliyor.
  • İşlem yapanların %86’sı kripto parayı yüksek getiri beklentisi için tercih ediyor.
  • İşlem yapanlar arasında %80 oranla en çok tercih edilen kripto para Bitcoin.
  • Yerli platformların tercih edilme oranı yüzde 51,4.
  • Kripto parayla işlem yapan her 10 kişiden 2’si kadın.
  • Kripto parayla işlem yapan her 10 kişiden 8’i Y Kuşağı.
En çok konuşulan kripto para birimleriEn çok konuşulan kripto para birimleriKripto para, takas işlemlerinde kullanılabilen, tamamen dijital, şifrelenmiş, sanal para birimi. Kimilerine göreyse geleceğin para birimi. İşte en çok konuşulan kripto para birimleri:

 

Etiketler Kripto Para
Yorumlar
Kalan Karakter 800