Kredi notunuzu biliyor musunuz?

Kredi kartı kullanıyor musunuz? Hiç kredi kullandınız mı? Kredi kartı, kredi kullanmış herkesin bir kredi notu var. Siz kredi notunuzu biliyor musunuz?

1 11 KREDİ NOTU NEDİR?

Kredi notunuz 0-1900 arasında değişir, önümüzdeki 12 ayda borçlarınızı ödeme olasılığınızı hesaplar. Bankalar kredi verirken sizin risk derecenizi tahmin etmek için kullanır. Banka kredi kararı verirken sadece bu nota bakmaz ama en önemli etkenlerden biridir.

2 11 NOTUNUZA İYİ BAKIN

Ev, araba almak ya da ihtiyaçlarınız için kredi kullanmak istediğinizde bunun için yeterli kredi notunuzun olması lazım. Kredi notunuzu ihtiyaç anında bir anda yükseltemezsiniz, zaman alır. Bunun için kredi, kredi kartı ödemelerinizi düzenli olarak yapın. Hazır olun.

3 11 KREDİ NOTU NEREDEN ÖĞRENİLİR?

Findeks veya bankaların internet ve mobil şubelerinden kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Ayrıca kredi notunuzu öğrenirken risk raporunuzu da alabilirsiniz. Bu rapor, kredi kartlarınız, ödeyip kapattığınız, takibe geçen kredilerin detay bilgilerini verir. Kredinizi hangi ay tam zamanında, hangi ay geç ödediğinizi görürsünüz. 

4 11 KREDİ NOTU NERELERDE KULLANILIR?

Kredi notu hayatımızın içinde de yer alıyor. Araba kiralarken, ticari ilişkiler kurarken, GSM operatörlerinden taksitle cep telefonu alırken kredi notunuza bakılır. Sigorta yaptırırken prim oranınıza olumlu etkisi olur.

5 11 KREDİ NOTUNU SIK SIK SORGULAMAK NOTU DÜŞÜRÜR MÜ?

Kredi notunuzu sorgulamanın etkisi olmaz. 

6 11 ERKEN ÖDEME YAPINCA KREDİ NOTU YÜKSELİR Mİ?

Diyelim ki kredi taksidinizin ödemesi ayın 22’sinde, kredi borcunuzu ayın 15’inde ödemenizin kredi notunuza olumlu bir etkisi yok, zamanında ödeyin yeter. 

7 11 BORCUMU EKSİK ÖDERSEM NE OLUR?

Borcunuzu 5 TL bile eksik ödediyseniz o borç ödenmemiş sayılır. Kredi notunuz olumsuz etkilenir ve düşmeye başlar. 

8 11 KREDİ NOTUNU DÜZELTMEK NE KADAR SÜRER?

Diyelim ki borcunuzu ödemeyi unuttunuz… Bu ilk kez olan bir şeyse kredi notunuz hızlı toparlanır. Kredi kartı borcunuzu ödediğinizde ay sonunda, kredi borcunda ise ödeme yaptığınızın ertesi günü düzelir. İki kez gecikmede ise bir sene civarında toparlanır. Dikkatli olmakta fayda var.

9 11 ÖTELEME KAMPANYALARI KREDİ NOTUNU ETKİLER Mİ?

Bankalar borç ödeme gününüzde Findeks’e borç ödendi/ödenmedi bilgisi verir. Öteleme kampanyalarında banka ödeme planını değiştirir ve buna göre bilgi aktarır. Zamanında ödeme yaptıysanız notunuz etkilenmez. 

10 11 KREDİLİ MEVDUAT HESABINI SIK KULLANMAK KREDİ NOTUNU DÜŞÜRÜR MÜ?

Limit aşımı olmadığı sürece notunuz düşürmez.

11 11 KART BORCUNUN ASGARİ TUTARINI YATIRINCA NE OLUR?

Kredi kartı borcunuzun asgari tutarını ödemeniz kredi notunuzu düşürmez. Hatta borcunuzu gününde ödediyseniz bunun notunuza olumlu etkisi olur. 

Yorumlar
Kalan Karakter 800