Kredi Notu Nedir, Ne İşe Yarar?

Tüm bankaların erişebildiği kredi siciliniz, bankalarla gerçekleştirdiğiniz tüm işlemleri barındıran kişisel finans geçmişini ifade eder.

Tüm bankaların erişebildiği kredi siciliniz, bankalarla gerçekleştirdiğiniz tüm işlemleri barındıran kişisel finans geçmişini ifade eder. Bankalar kendilerinden borç isteyen yani kredi kullanmak için başvuran müşterilerinin öncelikle kredi sicilini incelemeye alır ve geçmiş veriye bakarak kişinin kredi notunu ortaya çıkarırlar. Dolayısıyla bir yatırım veya tüketim için desteğe ihtiyaç duyduğunuzda öncelikle kredi sicilinizin uygun olduğunu ve bankaların da bu sicile göre sizi notlandırarak gereken desteği verip vermemek konusunda karar alacağını bilmelisiniz.

Tanım olarak kredi notu; bir finansal yükümlülüğe girmeye kalktığınızda bu ödemeyi nasıl yapacağınıza dair performansınızı geçmiş dönemlerin verisiyle ortaya koyan bir gösterge olarak verilir. Bu not kişiden kişiye, 1 ile 1900 arasında değişiklik gösterirken, en düşük not olan "1" kişinin en fazla risk taşıyan müşteri profiline ait olduğunu, 1900 ise borçlarına en sadık, en güvenilir kişi olduğunu anlatır. Bankadan bankaya değişse de, kurumsal bankalar kredi notu 900 veya 1000'in altındaki müşterilere kredi vermeye çok yanaşmazken, notu 1200'ün üstünde olanlar gelirlerine bağlı olarak daha kolay kredi alabilirler. Yani kredi notumuzun yüksekliği ile finans kurumlarının gözündeki prestijimiz paralellik arz etmektedir.

Kredi notunuz Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından kayıt altında tutulmaktadır. Kredi notunuz hesaplanırken bankalara olan borçlarınızın ödeme düzeni, borç miktarının durumu, kullandığınız kredilerin ne için olduğu, kredi kartınızın limiti gibi başlıklar ve risk raporu göz önünde bulundurulmaktadır. Sabit bir puan olmayan kredi notu, bankalarla olan ilişkinize göre aylık olarak değişir, düşebilir ya da yükselebilir. Düşmesi durumunda kredi alabilme ihtimaliniz de düşer.

Kredi notu nasıl yükseltilir?

Öncelikle bilinmelidir ki kredi notunun yükselmesi bugünden yarına olmaz. Tam tersine zaman gerektirir. Yani o ana kadar olan borçlarınızı kapatmış olmanız büyük önem arz etmekle beraber bu disiplinle aylarca devam etmeniz kredi notunuzun yükselmesi için gereklidir. Diğer yandan her ne sebeple olursa olsun ödenmemiş veya gecikmeye düşen borçlar kredi notunuzun düşmesine neden olur. Çoğumuz ödenmemiş borç tanımıyla ödenmemiş kredi taksitlerini veya kredi kartı borcunu anlasak da son yapılan düzenlemelerle fatura borçlarınız da ödemeniz gereken borçlar listesine alınmıştır. Bunun arkasında yatan neden borcun tipinden bağımsız olarak kişide ödeme alışkanlığının ölçülmesi gerekliliğidir. Tüm borçlarınızı ödedikten ve bu süreci sürekli kıldıktan sonra yapmanız gereken ikinci hamle düşük limitli bir kredi kartı almaktır. Bu kartın da borcunu tıpkı diğer düzenli ödemeleriniz gibi zamanında ve tam bir şekilde yapmalısınız. Çok bilinmeyen ve kredi notunu yükselten bir faktör de kredi kartı borcunu her dönem tam olarak ödemek ve hatta mümkünse hesap kesim tarihinden önce kredi kartına ödeme yapmaktır.

Bankalar, kredi notu puanı değerlendirmesi sınıflandırmasını şu şekilde yapmaktadır;

En Riskli ( 0-699 ) Orta Riskli ( 700 - 1099 ) Az Riskli ( 1100 - 1499 ) İyi ( 1500 - 1699 ) Çok İyi ( 1700 - 1900 )  

Kredi Notu Nasıl Yükselir?Özlem Denizmen programının ‘’Özlem’e Sor’’ bölümünde kredi notunu yükseltmek isteyen Akif Bey’in sorusunu yanıtlıyor.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800