Kadınların Günü…

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadınların en çok sordukları soruları cevaplamak isterim.

Tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de birçok Sivil Toplum Örgütünün,  Baroların,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çalışmaları neticesinde Kadın Haklarını koruma bilinci bir hayli gelişti. Ancak hukuk adına bunca adım atılmasına ve bu konuda ki tüm uğraşlara rağmen birçok kadın vatandaşımızın bu haklarını bilmemesi veya kullanamaması yüzünden mağduriyetleri devam etmektedir. Ben de bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde kadınların en çok sordukları soruları cevaplamak isterim.

Eşimden fiziki ve psikolojik şiddet görmekteyim en kısa zamanda nasıl korunabilirim?

Ülkemizde 1998 yılında Aile İçi Şiddetin Önlenmesi amacıyla yeni yasa çalışmaları başlamış, 8 Mart 2012 yılında ise bazı olumlu değişiklikler yapılarak 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kabul edilmiştir. Bu kanun ile sadece fiziksel şiddet değil psikolojik ekonomik ve cinsel şiddet görmeniz veya görme ihtimaliniz olması halinde Savcılık, Aile Mahkemesi, Karakol, Jandarma, Mülkü Amirlere (valilik-Kaymakamlık) başvurarak koruma talep edebiliriz. Tedbir kararlarına başvurmak için herhangi bir harç alınmamaktadır. Ayrıca başvuru için barolardan avukat talep edebilirsiniz. Hakimler, kolluk görevlileri veya mülki amirler tarafından siz ve çocuğunuza barınma sağlanması, müşterek konuttan uzaklaştırma, iletişim araçları ile rahatsız edilmeme, geçici maddi yardım gibi bir veya bir çok koruyucu ve önleyici tedbir alınmasına en kısa zamanda karar verilecektir. İlk etapta destek ve bilgi için 4442618’den Alo Baro Kadın Merkezi Hattını veya 183 ile SHÇEK hattını arayabilirsiniz.

Hamilelik doğum ve süt izni haklarım nelerdir?

Doğum yapan kadın çalışanlar, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık analık izni yapabilmektedirler. Analık izni çoğul gebeliklerde ise doğumdan önce 10 haftadır. Doğum izninde doğumdan önce kullanmadığınız izninizi doğum sonrasında kullanabilirsiniz. Ancak bunun için sağlığınızın çalışmaya uygun olduğunu ve hamileliğinizin sağlıklı bir şekilde devam ettiğini gösterir bir heyet raporu alınması gerekmektedir.

Bu doğum izniniz bittikten sonra ise süt izninizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Çalışan anne günün istediği saati ilk altı ay için günde 3 saat ve sonraki altı ay için ise günde bir buçuk saati geçmemek şartı ile süt izni kullanabilmektedir.

Ancak annelerin gün içerisinde kullanılmayan süt izninin başka bir gün kullanılması ya da birden fazla güne ait süt izni süresinin birleştirilmesi gibi bir hakları bulunmamaktadır.

Doğum yapan çalışan anneler doğum sonrası analık izni süresinin bitiminin ardından 24 aya kadar aylıksız izin kullanabilmektedirler.

Analık izni süresini izleyen 12 ay içinde, herhangi bir süre ile aylıksız izin alması durumunda, aylıksız izinli olacağı süreler için süt izni hakkından yararlanamayacaktır.

Boşanma süreci nasıl işler?

Boşanma davası anlaşmalı – çekişmeli boşanma davası olarak iki ayrı şekilde açılır ve devam eder.

Tarafların velayet, nafaka, tazminat ve mal paylaşımı hususlarında anlaşmaya vardıkları takdirde, bir boşanma protokolü düzenlenir ve bu protokol, hakim onayına sunularak tek celsede boşanma gerçekleşir. Ancak bunun için her iki tarafında boşanma davasında hazır bulunmaları ve tarafların evliliklerinin 1. Yılını tamamlamış olması gerekir.

Çekişmeli boşanma davasında ise, süreç tamamen farklı olup bu dava tarafların arasındaki anlaşmazlık konularına, dinlenecek tanıkların sayısına, davanın temyiz edilip edilmeyeceğine göre süre bakımından değişkenlik göstermektedir. Buna göre ortalama 1 yıl ila 3 yıl arasında değişen bir süre sonunda boşanabilirsiniz.

Çocuğun Velayetine Nasıl Karar Verilir?

Annenin herhangi bir akıl hastalığı, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı, ya da haysiyetsiz yaşamı söz konusu değil ve çocuğun yaşı özellikle küçük ise velayet genelde anneye verilmektedir. Ancak velayet hususunda hakim, aile mahkemelerine bağlı konusunda uzman pedagoglar tarafından çocuğun ve tarafların dinlenmesi sonucu yazdığı rapor doğrultusunda karar verebilir.

Ziynet Eşyaları Kime Aittir?

Yargıtay tarafından benimsendiğince, evlilik sırasında kadına takılan takıların kim tarafından alındığına bakılmaksızın kadına bağışlanmış sayılır. Ziynet eşyaları kişisel mal sayılmaktadır. Ziynet eşyaları düğün masrafları, evin ihtiyaçları gibi sebeplerle iade edilmemek üzere kocaya verdiği, kadının isteği ve onayı ile alınıp harcandığı ispat edilirse koca ziynet eşyasını geri ödemekten kurtulur. Bunun dışında ki hallerde ziynet eşyalarının iadesi mümkün değilse yani koca kadından onay almadan bozdurup harcadı ise bunların bedellerini ödemekle yükümlüdür.

Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Anlaşmalı Boşanma davalarında ayrı bir davaya gerek kalmaksızın taraflar mal paylaşımını Boşanma Protokolleriyle belirleyebilirler.

Ancak çekişmeli boşanma davası söz konusu ise boşanma davası ile yalnızca nafaka tazminat ve ziynet çeyiz eşyaları hususunda karar verilir. Mal paylaşımı için boşanma davasından farklı olarak Aile Mahkemelerinde ayrıca dava açılması gerekmektedir. Buna göre taraflar arasında başkaca bir anlaşma yapılmadı ise 01,01,2002 tarihinden itibaren yasal mal rejimi olarak edinilmiş mallara katılma rejimi benimsenmiştir.  Tarafların kişisel malı olmayan mallar edinilmiş mal hesabına katılmak üzere bilirkişilerce hesaplanarak mal paylaşımı yapılır.

Buna göre tarafların edinilmiş malları ;Çalışmasının karşılığı olan edinimler, Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler, Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar, Kişisel mallarının gelirleri, Edinilmiş malların yerine geçen değerler, olarak kanunda sayılmıştır.

Boşanma sonunda edinilmiş mallar tasfiye edilirken kişisel mallar tasfiyeye katılmaz.

Kişisel Mallar ise Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya, Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri, Manevî tazminat alacakları, Kişisel mallar yerine geçen değerlerdir.