Türkiye, swap kısıtlamaları için hazırlanıyor

2018'de kur krizi sırasında getirilen ve değişen oranlarda Türkiye, swap kısıtlamalarını gevşetmeye hazırlanıyor. Detaylar işte sizlerle...

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  iki yıl önce “elimizin tersiyle itiyoruz” dediği yüksek faizle sıcak para çekme politikası ile ilgili, “şimdi birincil öncelik oldu” diyerek, seçim sonrasında yüksek faiz için gelen sıcak para artmasıyla, son haftalarda kurda yatay seyir ortaya çıktığını dile getirdi.

Swap limitlerinin gevşetilmesi durumunda neler olacak?

Bloomberg’den Kerim Karakaya, Beril Akman ve Fırat Kozok’un tarafından yapılan açıklamalara göre, Türk bankalarının yabancılarla swap (döviz-TL takası) limitlerini artırmak üzere çalışma yaparak, işlemlerdeki kısıtlamaları hafifletmek üzere çalışmalara hazırlandığı bilgisi yer alıyor.

Swap limitlerinin gevşetilmesi durumunda, Türkiye’ye girişi istenen yabancı yatırımcıların ekonomi yönetimine sundukları temel talepler arasında değişkenlik olması bekleniyor. Limitlerin ne kadar ve ne zaman gevşetileceği ile ilgili henüz net bir biçimde olmamakla beraber, adımların kademeli olarak atılmasının muhtemel gözüyle bakılıyor. Türkiye, swap kısıtlamalarını gevşetme planları kapsamında, öncelikli olarak daha uzun vadeli işlemlerle ilgili limitlerin gevşetilmesinin planlandığı bilgisi verilirken, bunun nedeni olarak ise, kısa vadede ortaya çıkabilecek istenmeyen oynaklık etkisinden sakınılmanın planlanıyor.

Hazırlık aşamasında ise, enflasyon dahil bir dizi faktörün hesaba katılacağı beklenirken, Bloomberg’den Kerim Karakaya, Beril Akman ve Fırat Kozok’un tarafından yapılan habere göre, swap limitlerinin gevşetilmesi yoluyla yabancıların liraya erişiminin artması, piyasayı yabancılara açma yolunda önemli bir adım olacağı düşünülüyor.

Swap yoluyla yabancı sıcak para girişi açıklandı!

Yabancılar, Türk bankalarının Londra ile swap piyasasına dönük kısıtlamalarının, kur riskine karşı korunmayı zorlaştırdığına dikkat çekerek, bu durum Türk varlıklara yatırım yapmalarının önünde engel teşkil ettiği vurgulandı.

TCMB ve BDDK, 29 Mart ile 26 Nisan tarihleri arasındaki dört haftalık süreçte swap (döviz-TL takası) yolu ile ortalama 6,8 milyar dolarlık yabancı sıcak para girişi olduğunu açıklarken, son haftalarda yabancıların TL uzun pozisyonlarındaki artış, gecelik faizlerinin, Türkiye’de yüzde 53’e, Londra’da yüzde 28’e kadar düşmesine neden olduğu bilgisine paylaşıldı.

Bu dönemde yabancılar 225 milyon dolarlık hisse, 843 milyon dolarlık da devlet iç borçlanma senedi (DİBS) satın aldı.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800