Memur ve emeklilere ne kadar zam yapılacak?

Milyonlarca memur ve emeklinin gözü zam oranına çevrildi. Peki memur ve emekli maaşı ne kadar olacak?

Güncelleme:

Nisan ayı enflasyonu geçtiğimiz hafta kamuoyuna sunuldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, aylık enflasyon yüzde 3,18 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise yüzde 69,80 seviyesine ulaştı.

Ocak ayında yüzde 6,70, şubat ayında yüzde 4,53 ve mart ayında yüzde 3,16 seviyelerinde seyreden enflasyon, nisan ayı itibarıyla dört aylık dönemde yüzde 18,72'ye çıktı.

Memur ve emeklilerin zam oranları için mayıs ve haziran aylarına odaklanılmış durumda. Merkez Bankası'nın nisan ayı piyasa katılımcıları anketinde, mayıs için yüzde 3 ve haziran için yüzde 2,54 enflasyon tahmini ortaya konuldu. Beklentilere paralel bir seyir izlenirse, altı aylık enflasyon yüzde 25'e yaklaşacak.

Haziran ayı enflasyon rakamları ise temmuzun ilk haftasında açıklanacak. Emekli maaşları, bu altı aylık enflasyon oranında zamlanacak. Nisan ayı itibarıyla işçi emeklilerinin maaş zammı zaten yüzde 18,72 olarak belirlendi.

Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? 

Piyasa katılımcıları anketine dayanarak, temmuzda emekli maaşlarına yaklaşık yüzde 25 oranında zam yapılması bekleniyor. Memur ve memur emeklisi maaşlarındaki zam oranı ise toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının toplamı üzerinden hesaplanacak.

Memur ve memur emeklilerine ne kadar zam yapılacak? 

Bu çerçevede, memur ve memur emeklileri yılın ilk altı ayında toplu sözleşme gereği yüzde 15 zam almıştı. Toplu sözleşme gereği ilk altı ayda meydana gelen enflasyon farkı da dikkate alınacak. Dolayısıyla, altı aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan kısım maaşlara enflasyon farkı olarak yansıtılacak.

Ayrıca, memur ve memur emeklileri için toplu sözleşmeden doğan ikinci altı ay için yüzde 10'luk bir zam hakkı bulunuyor. Nisan ayı verilerine göre, dört aylık enflasyon farkı yüzde 3,23 olarak belirlendi. Enflasyon tahminlerinin gerçekleşmesi durumunda, memurların enflasyon farkı yüzde 9'a kadar ulaşabilir.

Tüm bu hesaplamalar sonucunda, memur ve memur emeklilerinin temmuz ayında alacakları zam oranı yüzde 20'ye yaklaşacak gibi görünüyor.

Etiketler Memur Zam emekli
Yorumlar
Kalan Karakter 800