Yatırım Teşvik Belgesi nasıl alınır?

Yatırımların büyümesi ve gelişmesi için Yatırım Teşvik Belgesi’ne ihtiyaç vardır. Peki Yatırım Teşvik Belgesi nasıl alınır? Yatırım Teşvik Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır? Yatırım Teşvik Belgesi alma şartları neler? İşte Yatırım Destek Belgesi için tüm detaylar…

Güncelleme:

Yatırımın karakteristik değerlerini kapsayan, yatırımın bu değerler ve belirlenen şartlara uygun olarak gerçekleştirildiğinde kayıtlı destek unsurlarından yararlanma imkanı sağlayan belgelere, Yatırım Teşvik Belgesi denir. Devlet yardımlarıyla ilgili kararlar hakkında bilgi vermesi açısından önemlidir.

Yatırım Teşvik Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yatırım Teşvik Belgesi almak için Ticaret Bakanlığı’na başvurulmalıdır.  E-TUYS (Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi) üzerinden yatırım teşvik belgesi için müraacat edilmektedir. Müraacat edildikten sonraki tüm işlemler de elektronik ortamlarda yapılabilmektedir.

Yatırım Teşvik Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ?

  • Dilekçe
  • İmza sirküleri
  • Yatırım bilgi formu
  • SGK borcu yoktur yazısı
  • Çevresel etki değerlendirmesi kararı
  • Kira sözleşmesi ve tapu fotokopisi
  • Kapasite raporu
  • Beyan ve Taahhüt
  • Müracaat harcı makbuzu
  • İthal ve yerli alınacak makinelerin listesi
  • Vergi levhası fotokopisi
  • Ticaret Sicil Gazetesi

Yatırım Teşvik Belgesi Avantajları Nelerdir?

  1. Gümrük vergisi muafiyeti: Yurt dışından alınan yatırım malı için belirlenen oranda gümrük vergisi ödenmez.
  2. Vergi indirimi: Gelir ve kurumlar vergisi, yatırım için hedeflenen katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli uygulanır.
  3. KDV istisnası: Yurt içi veya yurt dışından alınacak mal, makine, teçhizatın satış ve kiralamasında belirlenen oranda katma değer vergisi ödenmez.
  4. Sigorta primi işveren hissesi desteği: Belge kapsamında sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi, işveren hissesinin asgari ücrete denk gelen kısmı bakanlık tarafından karşılanır.
  5. Yatırım yeri tahsisi: Teşvik Belgesi yatırımları için, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yatırım yeri tahsis edilir.
  6. KDV iadesi:  Yatırımlar için bina, inşaat ve tadilat maliyetlerinin yüksekliği göz önüne alındığında, Katma Değer Vergisi’nin iade edilmesi avantaj sağlamaktadır.
  7. Gelir vergisi stopaj desteği: Belirlenen gelir vergisi stopajı terkin edilir.

Yatırım Teşvik Belgesi Ne İşe Yarar?

Yeni kurulacak ya da mevcut işletmeler, yatırım harcamaları için devlet desteğine ihtiyaç duyar. Bunun için de Yatırım Teşvik Belgesi’ne sahip olmaları gerekmektedir. Yatırım Teşvik Sistemi’nde genel, stratejik, bölgesel yatırım teşviki uygulamaları vardır. Böylelikle yatırımlar hızla büyür ve gelişir.

Yatırım Teşvik Belgesi Kimler Alabilir?

Gerçek ve tüzel kişiler Yatırım Teşvik Belgesi alabilir.

Yatırım Teşvik Belgesi Alabilecek Gerçek Kişiler

Türkiye’de yatırım yapmayı planlayan gerçek kişiler ve şahıs olarak faaliyetlerini yürüten kişiler Yatırım Teşvik Belgesi alabilir.

Yatırım Teşvik Belgesi Alabilecek Tüzel Kişiler  

Hem şahıs hem de sermaye şirketleri adına Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenebilir.  Sermaye şirketlerinden; Anonim Şirketler , Limited Şirketler ve Komandit Şirketler adına Yatırım Teşvik Belgesi alınabilir. Bunun yanında, Hakiki Şahıs Şirketleri veya Gerçek Şahıs Şirketleri, Adi Şirketler, Kollektif Şirketler ve Adi Komandit Şirketler de belge alabilmektedir.

İş Güvenliği Uzmanı nasıl olunur?İş Güvenliği Uzmanı nasıl olunur?İş Güvenliği Uzmanı'nın neredeyse her alanda çalışması zorunlu hale gelmiştir. Bu da İş Güvenliği Uzmanı'na talebi artırmıştır. Peki İş Güvenliği Uzmanı nedir? İş Güvenliği Uzmanı nasıl olunur? İş Güvenliği Uzmanının görev ve sorumlulukları nelerdir?

 

Etiketler nasıl alınır
Yorumlar
Kalan Karakter 800