İspanya'da doktor maaşıyla yaşam

Yurtdışında yaşam koşulları gençlerin en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Avrupa'da bir mühendis ne kadar kazanıyor, Almanya'da öğretmen maaşı ne kadar gibi sorulara yanıt arayan gençler kervanına son yıllarda tıp fakültesi öğrencileri de katıldı.

Barselona'da doktora yapan ve Tıp Fakültesi'nde çalışan Dr. Merve Albayrak, İspanya'da doktorluğa dair sosyal medya hesabınfan zaman zaman bilgilendirmeler yapıyor. Albayrak son olarak, İspanya'da doktor maaşı ve yaşam koşullarını kıyasladığı bir bilgiselle, iki ülke arasında güncel kıyaslamalar yaptı. Dr. Albayrak'ın paylaşımları şöyle:

"5 senedir Avrupa’da yaşayan biri olarak artık dayanamadım su son tartışmalara benim de söyleyecek bir sözüm var sanırım. İspanya’da hekimlik seminerleri yapıp floodlar yazarken elbette en sık maaş soruldu ben de pratisyen hekim icin 35-40 uzman icin 50-55 olarak belirttim hep. Senelik ücretler yani. Çoğu hekim arkadaş burun kıvırdı. Bir de sonuçta İspanya kriz görmüş bir ülke ve maaşlar düşük diye hep söyledim. Burda asgari ücret 1000 Euro. Asgari ücretin üç katına mi calışıcam offf pufff yaptınız çoğunuz.

AYLIK MUTFAK MASRAFI NE KADAR?

Öğlen yemeği 10-15 euro ama aylık mutfak masrafım 150-200 euro maksimum. En tazesinden et balık ve alkol dahil olmak üzere. Sıcak olduğu icin doğalgaz yakmıyorum, klima ile ısınıyorum. Evet evimin önünde kuryeler çarpışmıyor. Ama bu ay telefonum bozulsa gidip alabilirim. Ya da yarın canım Amsterdam’a gitmek istese gidip birkaç gün dolaşıp gelebilirim.

SÖZEL ŞİDDET BİLE YOK

Bütün bunları bir kenara bırakalım. Hastalarımdan sözel şiddet bile görmedim. Can güvenliğimi düşünerek çalışmıyorum. Vip hizmet veriyor olmama rağmen “hastaları tatmin etmek zorunda değilsin” deniyor. Hekim olarak şiddete uğrarsam büyük cezası var. Kadın olarak bir kişi hakkında beni sözel taciz etti diye polise şikayet edersem ters kelepce ile götürür. Biri bana karşı ırkçı bir ifade kullanıp farkı bir maaş teklif ederse büyük tazminatlar öder.

HEMEN UZMANA GİDİLMEZ

Uzman doktora evet gidemem, aile hekimim uygun görürse yönlendirir ve aciliyet durumuna göre bir randevu alabilirim. Boğaz ağrısıyla acile giden biri 7-8 saat beklemeyi göze alır, o yüzden genelde gitmez, aile hekimine gitmeyi öğrenir. Boğazınıza KBB uzmanı mı baksın istiyorsunuz? Cebinizden 250 Euro muayene ücreti verir gidersiniz ya da özel sigortanızı yaptırırsınız paşa paşa, ona rağmen 10 günden önce randevu alamazsınız kolay kolay. Kalp krizi, beyin kanaması şüpheniz mi var, 10 dakikada muayene olursunuz ama

3 YILLIK MAAŞA EV ALINIYOR

Ev mi almak istiyorsunuz? 150 bin euroya güzel bir ev alınabilir, biraz şehir dışına çıkılınca. Sıfır Seat Ibiza 17 bin, 10-15 bin arasında tertemiz ikinci el bir araba alabilirsiniz. 50 bine sıfır Volvo alabilirsiniz örneğin. Ev kiralarının artış oranı yüzde 2 örneğin. Liste uzatılabilir. İlk geldiğimde pazar günleri marketlerin kapalı olmasına alışamamıştım ancak hizmet sektöründe olanların da aileleri, sosyal hayatları olduğunu hatırladım. Pazar günü de alışverişe gitmeyiverelim.

Avrupa’nın bana öğrettikleri şunlar:

-Para herşey değildir.
-Paran var diye ekstra saygı görmezsin.
-Mesleğiin ve yaptığın işten önce sen bir insansın ve bu yüzden önemlisin, kıymetlisin.
-Deneyim biriktirmek deli gibi tüketmekten daha önemlidir.
-Her şey her zaman önüne gelmez.

Avrupa’dan bir hekim gözüyle aldığım dersler:

-Hastanın söylediğini yapmak zorunda ya da memnun etmek zorunda değilsin.
-Bir hastayı uzunca muayene edip hekimliğin tadını çıkarabilirsin.
-Hastan seni öldürmez, sadece işine odaklan.
-Bilgine güven, hastan da sana güvenecek."

Girişimciler kuluçka merkezine nasıl başvurabilir?Girişimciler kuluçka merkezine nasıl başvurabilir?Girişimcilik yolunda engellerle karşılaştığınızda bir kuluçka merkezine başvurarak rehberlik hizmeti alabilirsiniz. Kuluçka merkezleri, yeni girişimlere birçok destek sunarlar. Girişimciler kuluçka merkezine nasıl başvurabilir? İşte yanıtı.

 

Etiketler Maaş doktor İspanya
Yorumlar
Kalan Karakter 800