Girişimciler kuluçka merkezine nasıl başvurabilir?

Girişimcilik yolunda engellerle karşılaştığınızda bir kuluçka merkezine başvurarak rehberlik hizmeti alabilirsiniz. Kuluçka merkezleri, yeni girişimlere birçok destek sunarlar. Girişimciler kuluçka merkezine nasıl başvurabilir? İşte yanıtı.

KULUÇKA MERKEZİ NEDİR?

İncubator, yani dilimizdeki karşılığıyla kuluçka merkezleri, girişimcilere fikirlerini hayata geçirmek ve onları geliştirmek için maddi ve manevi destek sağlayan iş geliştirme merkezleridir. İş planı oluşturmaktan sunum hazırlamaya kadar birçok farklı konuda eğitimler düzenleyerek başarıya ulaşmaları için girişimcilere destek olurlar ve ileriki aşamalar için girişimlere rehberlik ederler.

KULUÇKA MERKEZİ RESMİ KURUM MUDUR?

Kuluçka merkezleri özel yatırımcılar tarafından kurulabileceği gibi akademik veya üniversite destekli olarak üniversite çatısı altındaki teknoparklarda veya araştırma parklarında da kurulabilir. Kuluçka merkezleri yalnızca kar amacı elde etmek veya araştırma geliştirme faaliyetlerinin paylaşılarak yeni ürün ve teknolojiler geliştirilmesi amacıyla veya istihdam yaratarak ekonomik kalkınmayı desteklemek gibi farklı amaçlarla kurulabilir.

KULUÇKA MERKEZLERİ GİRİŞİMCİLERE NASIL FAYDA SAĞLAR?

Kuluçka merkezlerinin özellikle yeni başlayan girişimciler için fikirden şirketleşmeye giden süreçte onları destekleyerek girişimlerini başarıyla büyütmelerine ortam sağladığı birçok farklı alan vardır.

1-EĞİTİM PROGRAMLARI VE MENTORLUK

Kuluçka merkezleri, girişimcilerin ihtiyaçlarına yönelik düzenledikleri eğitimler ile gelişimlerine destek verirken sağladıkları mentorluk desteği ile girişimlerin yol haritalarının çizilmesine yardımcı olurlar.

2-OFİS EKİPMANLARI VE ALTYAPI DESTEĞİ

Kuluçka merkezleri, özellikle yeni başlayan girişimciler için ofis, ekipman ve altyapı desteğini sağlayarak girişimlerin maliyet yükünü azaltırlar. Bütçelerinden bir kalem eksilen girişimciler böylelikle kaynaklarını diğer kalemlere aktarma fırsatı bulur.

3-NETWORK GENİŞLETME VE YATIRIMCILARLA TANIŞMA

Kuluçka merkezleri, girişimcilerin diğer girişimcilerle tanışması, bilgi aktarımında bulunması hatta yeni ortaklıklar kurması için onlara uygun ortamlar yaratır. Düzenlenen etkinliklerde tanışılan uzman kişilerle girişimciler networklerini geliştirirken gelecekteki yatırımcılarıyla tanışma fırsatı yakalayabilirler.

HANGİ AŞAMADAKİ GİRİŞİMLER KULUÇKA MERKEZLERİNDEN YARARLANABİLİR?

Kuluçka merkezlerinin destek almak isteyen farklı aşamalardan girişimcilerin ihtiyaçlarına yönelik farklı programları bulunur, bu sayede her aşamadan girişimci kendisine uygun programa başvurarak kuluçka merkezlerinden yararlanabilir. Örneğin;

Girişimci olmak isteyen veya değer önerisi aşamasındaki fikrini (UVP) iş modeline dönüştürmek isteyen girişimciler,

Halihazırda bulunan iş fikrini modelleyip ürüne dönüştürmüş (MVP) müşteri ve yatırımcıyla buluşmak isteyen girişimciler,

İlk satışını yapmış, yatırımcılarla eşleşme aşamasında (PoC) olan girişimciler,

Yatırım almış ve girişimleri ölçekleme aşamasında olan girişimciler kuluçka merkezlerinin kendileri için uygun programlarından faydalanabilirler.

KULUÇKA MERKEZİNE NASIL BAŞVURULUR?

Herhangi bir girişim fikrine sahip her girişimci adayı kuluçka merkezlerine başvurabilir. Yapması gereken başvurmak istediği kuluçka merkezinin etkinliklerini ve başvuru zamanlarını takip etmektir. Başvuru, kuluçka merkezlerinin internet siteleri üzerinden yapılabilir. Ancak başvurmadan önce bir iş planı hazırlanmalıdır. İş planı, programın kabul kriterlerini karşılayıp karşılamadığını belirlemek için kuluçka merkezi tarafından incelenir. Kuluçka merkezleri, potansiyel startupları dikkatlice incelemek durumundalar çünkü kuluçka merkezlerinin ofis alanları, mali kaynakları vb. kısıtlıdır. Bu yüzden başarı şansı en yüksek olan startupları seçmeye çalışırlar.

KULUÇKA MERKEZLERİNDE YATIRIMCI BULMAK

Kuluçka merkezlerini, start-up’lar için öne çıkaran son konu başlığı ise yatırım potansiyelidir. Genellikle 3, 6 ya da 12 ay gibi periyotlarla kuluçka merkezine dahil olan girişimler, yatırımcılara kolayca ulaşabilecekleri özel etkinliklere katılabilir. Bu etkinliklerde Türkiye’nin önde gelen yatırımcıları tarafından değerlendirmeye alınan girişimler, geçer not almaları durumunda ihtiyaçlarına olan yatırıma kavuşup çalışmalarını bir adım öteye taşıyabilirler.

Yorumlar
Kalan Karakter 800