Bir Alışverişkoliğin İtirafları filminden çıkarılacak dersler

Alışveriş yapmayı sever misiniz? Yeni ayakkabıların kokusu sizi heyecanlandırıyor mu? Kendinizi bir anda kredi kartı borcu içinde buluyor musunuz?

Sophie Kinsella'nın 2009 tarihli “Bir Alışverişkoliğin İtirafları” filmini izlediniz mi? Alışverişin en başta nasıl ve neden bağımlılık yaptığına, zaten büyük miktarlarda kredi kartı borcu olmasına rağmen neden borçlanmaya devam edildiğine dair bir film. 

BİR ALIŞVERİŞKOLİĞİN İTİRAFLARI: KONU

Filmi izlemeyenler için, Bir Alışverişkoliğin İtirafları, en iyi arkadaşı Suze ile New York'ta yaşayan genç bir gazeteci olan Rebecca Bloomwood'un hikayesidir.

Arkadaşları tarafından çağrılan Becky, anne babası, en iyi arkadaşı ve işvereni de dahil olmak üzere herkesten sakladığı bir alışveriş bağımlılığı olduğu için parayla mücadele eder.

Becky, alışverişi çok sevdiğini çünkü alışverişe gittiğinizde başka hiçbir yerde olmayan bir keyif yaşadığını açıklıyor. Becky, yalnızca alışverişe gittiğinizde, ihtiyacınız olduğunu bile bilmediğiniz tüm ihtiyacınız olan şeyleri fark ettiğinizi söylüyor.

Becky, arkadaşları ve ailesi onun finansal durumu ve harcamaları hakkında soru sorduğunda, “Eğer sadece ________ satın alabilirsem sonsuza kadar mutlu olacağım.” diyor.

Toplamda, Becky'nin 12 farklı kredi kartı arasında bölünmüş yaklaşık 9.500 dolarlık kredi kartı borcu var, ancak hala alışveriş yapıyor ve kendini isteklerden çok ihtiyaç duyulan ürünler olduğuna ikna ettiği ürünleri alıyor.

Hatta her gün bir borç tahsildarı, Derek Smeath tarafından takip ediliyor, ancak bir mağazanın vitrininin önünden her geçtiğinde doyumsuz bir alışveriş dürtüsü yaşamaya devam ediyor.

Becky, "Ben alışveriş yaptığımda her şey daha iyi oluyor ve bunu tekrar yapmam gerekiyor." diyor.

Filmin sonunda, Becky alışveriş bağımlılığının sadece finansal sağlığı için değil, işi, patronu, ailesi, en iyi arkadaşı ile olan ilişkisi üzerinde de olumsuz bir etkisi olduğunun tamamen farkındadır.

Becky, kredi kartı borcu olan birçok insanın yaptığını yapıyor. Profesyonel yardım aldı, kredi kartı borcunu ödemek için çok sayıda ürün sattı ve şimdi harcama alışkanlıkları konusunda çok daha dikkatli olmaya çalışıyor.

Kredi kartı borcu olan herkes alışveriş bağımlısı olmasa da bu film bize parayla olan ilişkimiz hakkında ne öğretebilir?

BİR ALIŞVERİŞKOLİĞİN İTİRAFLARI 

1. ÇOCUKLARINIZI ERKENDEN PARA KONUŞMALARINA DAHİL EDİN

Genç bir kızken, Becky tutumlu annesinin ona istediği ışıltılı ayakkabıları yüksek fiyata almamasından rahatsızdı. Bunun yerine, annesi ona yıllarca giyeceği sıkıcı kahverengi ayakkabıları alırdı.

Işıltılı ayakkabılar genç Becky'nin finansal olarak ulaşamayacağı kadar uzak olduğu için, Becky büyüdüğünde o sihirli kartlardan birini -kredi kartlarını- kullanarak ne isterse satın alacağına dair kendine bir söz verdi. 

Çocuklarınızla kredi kartıyla ödeme yapmanın ne anlama geldiği hakkında konuşun, böylece Becky gibi, kredi kartlarının gerçek bir gerçek para birimi değişimi gerektirmeyen sihirli ödeme şekilleri olduğuna inanmazlar.

Birçok ebeveyn, çocuklarının okulda paralarını nasıl yöneteceklerini öğrenmelerini bekler, ancak gerçek şu ki çoğu çocuk, bırakın sağlıklı bir şekilde kişisel finansı bile öğrenmiyor. İngiltere’de yapılan bir araştırma çocukların para alışkanlıklarının 7 yaşına kadar şekillendiğini ortaya koyması göz önüne alındığında, bu durum endişe verici.

Yetişkinler olarak, doğuştan nasıl kazanacağımızı, harcayacağımızı, biriktireceğimizi bilerek doğmadığımızı unutabiliriz. Ayrıca, çocuklarımızla bu finansal konuşmaları nasıl yapacağımızı bilemeyebiliriz. Ancak çocuklarınızla onları mümkün olduğunca endişelendirmeden ailece parayı konuşun. 

Belki de Becky kredi kartlarının nasıl kullanıldığı konusunda erkenden eğitilmiş olsaydı, o sihirli kartlardan birini kullandığı sürece istediğini satın almasını içeren bir para hikayesiyle büyümeyebilirdi.

2. BORÇ İLİŞKİLERİNİZİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Becky işini kaybettiğinde, en iyi arkadaşı ve oda arkadaşı Suze, Becky'nin aylık kira çekini yırtar. Bu, Suze'nin en iyi arkadaşını finansal olarak kurtardığı ilk sefer değildir. 

Ek olarak Suze, Becky'nin neden borcunu ödeyemediği konusunda telefonda bahaneler uydurarak borç tahsildarı Derek Smeath'ten kaçmasına yardımcı oluyor.

Suze, Becky için fazladan bir yol kat ediyor gibi görünüyor çünkü Suze, Becky'nin finansal durumunu iyileştirmeye çalıştığına tamamen inanıyor. Suze, Becky'nin borcunu ödeyebilmesi için satacak eşyaları düzenlemesine yardımcı olur, hatta Becky'nin kredi kartlarını kullanma cazibesini ortadan kaldırmak için kredi kartlarını dondurmasını ve Becky'nin mali durumunu tamamen değiştirmek için ihtiyaç duyduğu desteği bulabilmesi için Adsız Alışverişkolikler toplantılarına gitmeye başlamasını öneriyor.

Ancak Becky, finansal durumunu Suze'nin düşündüğü gibi tersine çevirmek için yapması gerekenleri yerine getirmiyor. Sonunda Becky ve Suze’nin ilişkisi darbe alır.

Bu durumdan Becky'nin kariyeri de etkilenir.

3. KREDİ KARTI EKSTRELERİNİ İNCELEYİN

Becky finansal durumu konusunda duygusal olsa da, tüm masrafların aslında size ait olduğundan emin olmak için kredi kartı ekstrelerinizi gözden geçirmeniz önemlidir.

Kredi kartı borcunuz olsa bile, ekstrenizde yapmadığınız bir ücret görünebilir. Kredi kartı ekstrelerinizi açmamak kredi kartı borcunuzu ortadan kaldırmaz. Bütçe oluşturmanıza veya harcamaları azaltmanın yollarını bulmanıza yardımcı olması için paranızı nasıl harcadığınızı gözden geçirmek için kredi kartı ekstrenizi de kullanabilirsiniz.

4. BORCUNUZUN KONTROLDEN ÇIKMASINI BEKLEMEYİN

Filmde Becky'nin ağır kredi kartı borçlarıyla ne kadar süredir mücadele ettiği veya borç tahsildarının tam olarak ne kadar süredir peşinde olduğu net olarak bilinmese de, Becky'nin kredi kartlarındaki asgari ödemeleri bile karşılamakta zorlandığı izlenimi ediniyoruz. Herhangi bir yardım istemeden önce oldukça uzun bir süre.

Becky'nin 9,412,25 dolarlık borcunu birkaç yıl boyunca biriktirmiş olması mümkün. Borcunu herkesten sakladığı ve yardım istemediği için borcu kontrolden çıktı ve Becky'nin kredi kartı borcunu kendi başına halledemeyeceği bir miktara ulaştı.

Birçoğumuz borcumuz veya finansal okuryazarlığımız konusunda sık sık utanıyor olabiliriz. Sonuç olarak, çoğumuz para sorunlarımızı hemen halletmek yerine, finansal bir karmaşayı ilk görüşte kafamızı kuma gömerek çok uzun süre bekleriz.

Ancak borç konusunda yardım almak için en iyi zaman, finansal sıkıntının ilk belirtisidir. 

Netflix belgeseli ‘Para Dersleri’ni izlediniz mi? Netflix belgeseli ‘Para Dersleri’ni izlediniz mi? Netflix belgesel filmi ‘Para Dersleri’nden öğrenebileceğiniz bütçe yapma, harcamaları kontrol etme, para biriktirme ve yatırım yapma ipuçları!

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800