Özel sektörde ücret artışı ne olur?

Memura yüzde 30, asgari ücretliye yüzde 55 zam geldi! Şimdi gözler özel sektöre çevrildi. Özel sektör çalışanları merakla maaşlarına gelecek zammı bekliyor.

1 8 ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANININ BEKLENTİSİ NE?
ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANININ BEKLENTİSİ NE?

2023 yılı için asgari ücret artışı ise yüzde 55 oranında gerçekleşti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan memur ve emekliye bu yıl yapılacak zam oranını is yüzde 30'a çıkardı. Peki tüm bu veriler ışığında özel sektöre yapılacak zam yüzde kaç olur? İşte beklentiler ve  tahmini rakamlar…

2 8 ÖZEL SEKTÖRDE BEKLENEN ORTALAMA ÜCRET ARTIŞI?
ÖZEL SEKTÖRDE BEKLENEN ORTALAMA ÜCRET ARTIŞI?

Asgari ücretliye geçtiğimiz haftalarda bir önceki döneme göre yüzde 100’lük zam yapıldı. Sene başında yapılan zam yüzde 30’lar düzeyindeydi. Dönem ortasında yine yüzde 30 zam yapıldı ve 2023 yılı için uygulanması gereken asgari ücret 8 bin 506 TL olarak açıklandı.

3 8 CUMHURİYET TARİHİNİN REKOR ZAMMI
CUMHURİYET TARİHİNİN REKOR ZAMMI

8 bin 506 TL olan asgari ücret tutarı Türkiye Cumhuriyet tarihinde bir rekor.  Asgari ücretin yüksek tutarı diğer ücretlileri de yakından etkiliyor.

Mesela burada ortanca ücretler ve komşu ücretler neredeyse kayboldu. Asgari ücret üzerinde maaş alanlar da kendilerini bir yere konumlandırmak istiyor.

Asgari ücret haricinde maaş alanların oranlarını belirtebilmek zor. Yüksek alana daha düşük, düşük alana daha çok zam yapılabiliyor.

Ancak dün Memur ve emeklilere yüzde 25 zam açıklanmıştı. Bugün Cumhurbaşkanı yüzde 30’a revize etti. Bu tutar da aslında referans oldu.

4 8 İŞTE ÖZEL SEKTÖRÜN BEKLEDİĞİ ZAM ORANI
İŞTE ÖZEL SEKTÖRÜN BEKLEDİĞİ ZAM ORANI

Özel sektör çalışanları da maaşlarına en az yüzde 25-30'luk zam farkı bekliyor. Ancak bu tamamıyla çalışan ve işveren arasında bir tutar. İşverenlerin bir kısmı bu zam farkına sıcak bakmıyor.

5 8 ‘ÜCRETLİNİN 17 BİN TL KARI VAR’
‘ÜCRETLİNİN 17 BİN TL KARI VAR’

Tüm ücretlilerde asgari ücret kadar kısım vergi dışı bırakıldı. Burada vergi dışı bırakılan tutar kadar her bir ücretlinin yıllık 17 bin TL karı var.

6 8 ÖZEL SEKTÖRDE DE GELİR VERGİSİ TARİFELERİ GÜNCELLENDİ
ÖZEL SEKTÖRDE DE GELİR VERGİSİ TARİFELERİ GÜNCELLENDİ

Özel sektörde de aynı şekilde çalışanlar için de gelir vergisi tarifeleri güncellendi. Bununla beraber hem daha az vergi ödüyorlar hem de vergi dilimindeki adaletsizlik bir nebze ortadan kalktı.

7 8 GELİR VERGİSİ TARİFESİ TÜM ÜCRETLİLER İÇİN BİR KAZANIM
GELİR VERGİSİ TARİFESİ TÜM ÜCRETLİLER İÇİN BİR KAZANIM

Gelir vergisi tarifesinin yeniden düzenlenmesi ile 10 bin TL alan bir kişi 3. ayda yüzde 15’ten yüzde 20’ye geçmiyor. 7. ayda yüzde 20’ye geçiyor. Bu da tüm ücretliler için bir kazanım.

Ancak tüm gelirlerden alınan verginin sabitlenmesi ya da ücretlilere beyanname verilmesi durumu gerekiyor.

8 8 400 LİRA ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ
400 LİRA ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

Daha önce açıklanan asgari ücret destek tutarı 100 TL idi. Bu 250 TL’ye yükseltildi. Şu anda her çalışan başına işveren 400 TL asgari ücret desteği alacak. Bu 400 TL işverenin ödemesi gereken sigorta priminden mahsup edilecek. İşverenin ödemesi gereken toplam sigorta priminden bu tutar düşürülecek. Ancak bu çalışanın cebine yansımayacak.

Yorumlar
Kalan Karakter 800