Dünyanın en uykucu ülkeleri hangileri?

Uykunun insan sağlığına faydalarına dikkati çekmek amacıyla her yıl Dünya Uyku Günü kutlanıyor. Bu yıl 17 Mart'ta denk geldi. İşte dünya genelindeki insanların uyku alışkanlıklarına dair ilginç bulgular...

İnsan vücudunun hem zihinsel hem de fiziksel sağlığının önemli bir parçası olan uykuya dair süregelen öneri ve tartışmalar gündemdeki yerini hep koruyor.

Yaygın görüşlere göre, insan bedeninin ihtiyaç duyduğu ortalama uyku süresi 8 saat olarak dile getirilirken Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) araştırması ise en çok uyuyan ülkelerin haritasını çiziyor.

UYKUCU İLK 5 ÜLKE 

Verilere göre, 7 saatin üzerinde uyku süresiyle dünyanın ilk beşinde Yeni Zelanda, Finlandiya, Hollanda, Avustralya ve Birleşik Krallık bulunuyor. Onları Belçika, İrlanda ve Fransa takip ediyor.

TÜRKİYE'DE DURUM

Ülkemizde ise durum benzer bir seyir izliyor. Türkiye Uyku Araştırması’na göre ülkemizin neredeyse yarısı günde 8 saat uykuyu tercih ederken, bu süre hafta sonları 9-10 saati buluyor. Ankete katılanların her 2 kişiden 1’i ise sabahları enerjik uyanmadığını belirtiyor.

PANDEMİDE 4 KİŞİDEN 1’İ UYKU SORUNU YAŞADI

Yaşam tarzı, çevresel koşullar ve psikolojik süreçler gibi durumlar da uyku düzenini birebir etkileyen faktörler. COVID-19 salgınında dünya genelindeki birçok insanın uyku problemi yaşadı. Rakamsal olarak da pandemi sürecinde her 4 kişiden 1’inin uyku sorunu yaşadığını belirtiliyor.

Kadınlar da uykusuzluk riski erkeklere göre yüzde 40 daha fazla olduğu görülürken uyku yoksunluğu çeken ülkelerin ilk sıralarında Güney Kore ve Suudi Arabistan geliyor. 

RÜYADA EN ÇOK ‘KÖPEK’ GÖRÜLÜYOR

Toplam uykunun yüzde 20’sini oluşturan REM uykusunu tamamlayabilen insanlar, her gece uykusunun yaklaşık 2 saatini rüya görerek geçirebiliyor.

B2Press’in incelediği araştırmalar ise dünya genelinde insanların en çok hangi rüyaları gördüğüne dair ilgi çekici detayları ortaya koyuyor. Toplam 185 ülkede gerçekleştirilen incelemelerde dünya çapındaki 19 ülkede görülen ve araştırılan rüyalarda "köpekler" öne çıkarken onu hamilelik, yılanlar ve seyahatle ilgili rüyalar izledi.

Türkiye’de ise rüyaların konusu ağırlıklı olarak doğa olurken kişiler birçoğu da rüyasında bahçe işleriyle uğraştığını görüyor.

Akıllı telefon kullanımında tasarruf yöntemleriNeredeyse artık herkesin elinde akıllı telefon var. Oradan fotoğraf çekiyoruz, oradan araştırma yapıyoruz... Fakat zaten alırken pahalı olan bu akıllı telefonlar tasarruflu kullanılmadığı takdirde ödemeyi iki kat artıyor. Peki akıllı telefonları tasarruflu kullanma yöntemleri neler?

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800