Erken emekliliğe hak kazananlara üzücü haber!

Erken emeklilik uzun süredir ülke gündeminde ilk sırada yerini koruyor. Son dönemde birçok farklı ülkede erken emeklilik taleplerinde artış görülüyor. Ancak uzmanlar erken emekli olacakları için sevinenleri uyarıyor.

1 7 ERKEN EMEKLİLİK AVANTAJLI OLDUĞU KADAR DEZAVANTAJLI BİR DURUM
ERKEN EMEKLİLİK AVANTAJLI OLDUĞU KADAR DEZAVANTAJLI BİR DURUM

Bilim insanları, erken emekliliğin de avantajları kadar dezavantajları olduğu görüşünde. Erken Erken emeklilik araştırması; ABD'deki Binghamton Üniversitesi'nde yapılan araştırma, erken emekliliğin yaşlılarda bilişsel gerilemeyi hızlandırabileceğini gösterdi.

2 7 ERKEN EMEKLİ OLANLAR ZİHİNLERİNİ KESKİN TUTMANIN YOLUNU BULMALI
ERKEN EMEKLİ OLANLAR ZİHİNLERİNİ KESKİN TUTMANIN YOLUNU BULMALI

Erken emekli olan bireylerin zihinlerini "keskin tutmanın" yolunu bulması gerektiğini düşündürüyor. 

Journal of Economic Behavior & Organization adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma,

Çinlilerden oluşan geniş bir grup üzerinde yapıldı. Araştırmacılar, farklı emeklilik planına sahip bu kişilerde hafıza ve bilişsel yetenekleri test etti. Ekibin asıl amacı ise Çin'in yaşlı nüfusundaki yoksulluğu azaltmayı amaçlayan yeni emeklilik planını incelemekti.

3 7 ÇİN ERKEN EMEKLİLİK PROGRAMINI SINADI
ÇİN ERKEN EMEKLİLİK PROGRAMINI SINADI

Ülkede yaşlı nüfusun hızla artması, özellikle kırsal kesimlerde geleneksel ailelerin onlara bakamamasına neden olmuştu. Bunun sonucunda yaşlılar hastalık ve yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalmıştı.

 Çin yönetimi bunun önüne geçmek için 10 yıl önce ülkenin özellikle kırsal kesimlerinde yaşayanlar için resmi bir emeklilik programı başlatmıştı. Ulusal Kırsal Emeklilik Programı adı verilen plan, işçilerin istihdam süresine bakılmaksızın 60 yaşından itibaren emekli olmasını sağlamıştı. Planın uygulanması için de birçok kişinin yasa yürürlüğe girmeden önce emekliye ayrılması gerekmişti.

4 7 ERKEN EMEKLİLİK İLK HAFIZAYI HEDEF ALIIYOR
ERKEN EMEKLİLİK İLK HAFIZAYI HEDEF ALIIYOR

Araştırmacıların bulgularına göre bu plan kapsamında emekli olan kişilerin hafıza ve diğer bilişsel yeteneklerinde  yaklaşık 4 yıl içinde gerileme gözlemlendi. Hesaplamalar, bu gerilemenin tahminen yüzde 1,7 civarında olduğunu gösterdi.

5 7 ERKEN EMEKLİLERDE BİLİŞSEL TESTLERDE DÜŞÜK PUAN
ERKEN EMEKLİLERDE BİLİŞSEL TESTLERDE DÜŞÜK PUAN

Çalışmanın ortak yazarı Plamen Nikolov, "NRPS'yi uygulayan bölgelerdeki bireyler, bu planın sunulmadığı bölgelerde yaşayan bireylere göre bilişsel testlerde önemli ölçüde daha düşük puan alıyor" dedi.

6 7 YOKSULUKLA İLGİLİ SAĞLIK SORUNLARI BİLİŞSEL SORUNLARIN ÇOK ÜSTÜNDE
YOKSULUKLA İLGİLİ SAĞLIK SORUNLARI BİLİŞSEL SORUNLARIN ÇOK ÜSTÜNDE

Öte yandan bu araştırma, yaşlı nüfuslarda yoksulluğun azaltılmasına yönelik çabalara karşı çıkmıyor. Araştırmacılar, yoksullukla ilişkili sağlık risklerinin olası herhangi bir bilişsel gerilemeden çok daha ağır bastığını vurguluyor.

7 7 ERKEN EMEKLİLERE SOSYALLEŞİN UYARISI
ERKEN EMEKLİLERE SOSYALLEŞİN UYARISI

Ekibe göre bulgular, erken emekliye ayrılan kişilerin yaşlılıkta bilişsel gerileme yaşamaması için gönüllülüğü ve sosyal katılımı teşvik eden sağlık planlarına yönelik ihtiyacı vurguluyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800