Start-up yatırımı nasıl yapılır?

Ne borsa ne dolar ne de kripto… Son dönemde en popüler yatırım araçlarından biri girişimlere erken aşamada yatırım yapmaktır. Start-up'lara finansman desteği verenler, girişim büyüdükçe kazançlarını katlıyor. Peki, start up yatırımı nasıl yapılır?

Güncelleme:

Yeni iş fikirleriyle ortaya çıkıp girişim kuranlar, işlerini büyütmek ve projelerini hayata geçirebilmek için maddi desteğe ihtiyaç duyuyor. İşte bu noktada girişimciler, yatırım turuna çıkarak start-up'larına ortak olabilecek melek yatırımcılardan destek alıyor. Tabii girişim büyüdükçe şirketin değeri de artıyor ve yatırımcının kazancı bu değere orantılı olarak yükseliyor. Diğer yandan bu durum tamamen risksiz de değil.

Melek yatırımcı riskleri neler?

İş fikirlerine yatırım yapmak belirli oranlarda riskin üstlenilmesi anlamına geliyor. Riskler arasında; yatırımın kısmi ya da tümünün kaybı, payların devir imkânının kısıtlı olabileceği, kar payı da dahil olmak üzere herhangi bir getiri elde edilememesi ve yatırım yapılan girişimin ticari hedeflerine ulaşamaması vardır. Bu nedenle, girişim yatırımcılığında projelerin dosyalarını iyi incelemek gerekir.

Start-up yatırım yolları

Eğer girişimcilik ekosisteminde yatırımcı olmak istiyorsanız, girişimlerin fonlandığı market ve platformları dijital ortamda ziyaret etmeniz gerekir. Bu platformlardan herhangi birinde yatırımcı profili oluşturarak, girişimcilere sorularınızı sorabilir, daha fazla bilgi talep edebilir ve yatırım yapabilirsiniz. Yatırım turu başarıyla tamamlandığında girişimin yasal hissedarlarından biri de siz olacaksınız. Böylelikle ilgili işletmeden düzenli raporlamalar temin edebilecek, girişim başarılı olduğunda yatırımınızın geri dönüşlerini talep edebileceksiniz.

Tohum yatırımcı nasıl olunur?

Başlangıç yatırım platformları, kişilere bir şirket seçimi sunar ve değişen minimum satın alımlar gerektirir. Bu tarz sitelere her yıl binlerce şirket başvurmaktadır.  Fakat başvuruların eleme aşamalarından sonra  yalnızca yüzde 3’ü onaylanıp yayına alınmaktadır.  Yatırımcı olarak bu gibi siteler vasıtasıyla güvenle yatırım yapabileceğiniz girişimleri seçebilirsiniz.

Girişimlere henüz tohum aşamasında yatırım yapmak, getirisi daha yüksek olduğu için yatırımcılar için son derece faydalıdır. Ama tohum aşamada yatırım yaparken de dikkat etmeniz gereken noktalar var. Girişimin pazar-ürün uyumuna, rakip analizinin doğru yapıldığına, girişim ortaklarının uyumlu çalışmasına, hedefin ulaşılabilir olup olmadığına odaklanarak yatırımınıza karar vermelisiniz. Çünkü girişime yatırım yaptığınızda paranız birkaç yıl o platformda bağlı kalacak.

Hayallerinize ulaşmak için kendinize yatırım yapın!Hayallerinize ulaşmak için kendinize yatırım yapın!Hayallerinize ulaşmak istiyorsanız, başarısızlık korkusunu bırakıp, konfor alanınızın dışına çıkmanız gerekir. İşte konfor alanınızdan çıkmanıza yardımcı olacak ipuçları:

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800