Borç nasıl ödenir? Kartopu yöntemi nedir?

Borç nasıl ödenir, borç nasıl kapatılır, borçtan nasıl kurtulabilirim diye araştırma yaptığınız bir dönemdeyseniz, 'kartopu yöntemi' borçlarınızı ödeme yolculuğunda işinizi kolaylaştırabilir. İşte kartopu yöntemiyle ilgili tüm detaylar...

Güncelleme:

Borç ödeme kolaylığı sağlayan 'kartopu yöntemi', borç listesinde her seferinde en küçük meblağı kapatma esasına dayanıyor.

  • Kartopu yöntemi için öncelikle tüm borçlar küçükten büyüğe doğru sıralanmalı.
  • Her borç için minimum aylık ödemeyi karşılayacak kadar bütçe ayrılmalı.
  • Her borcun asgari tutarı her ay düzenli olarak ödenmeli ve  imkanınız el verdiğince bu paraya küçük eklemeler yapılmalı. Bu ek para en küçük miktarlı borç ödemesi için kullanılmalı.
  • Borçlarınızın içinden en küçük miktarlı olanı sıfırlandığında, bu yöntemi ikinci en küçük borç için de uygulamalısınız. Geri kalan borçlar için ise asgari tutar ödenmeye devam edilmeli.
  • Bu şekilde tekrar yaparak borçlarınızı kartopu yöntemiyle kapatabilirsiniz. 

Örneğin, 10 bin TL’lik borcunuz var. Her ay asgari ücret olarak toplam 2 bin TL ödüyorsunuz. İmkanlarınız dahilinde kenara para da atıyorsunuz. Her ay attığınız ek parayla en küçük borcunuzun bir kısmını ödüyorsunuz. En küçük borçlarınızı sıfırlandığınızda, asıl odaklandığınız büyük borcu da ödeyebilecek duruma geliyorsunuz. Bu şekilde ek olarak ayırdığınız miktarlar adeta bir kartopu gibi büyüyor.

Bu yöntemi küçükten büyüğe sıraladığınız diğer tüm borçlar için tekrarlayarak, borçlarınızı zamanla sıfırlayabilirsiniz...

Kartopu yönteminin avantajı

Bu yöntem, yüksek faizli borçlarla karşı karşıyaysanız öncelikle yüksek faizli borçları ödemek çok daha akılcıdır. Çünkü önce en yüksek faizli borçları ödemek genellikle zamandan ve paradan tasarruf sağlar. Eğer borçlarınız uzun vadeli bir planı gerektiriyorsa, borç kapatma kredi desteği ya da borç erteleme seçeneklerini de araştırmalısınız. Kartopu stratejisin avantajı ise kapattığınız her borç için kredi puanınızın da yükselmesi olacaktır.

Yorumlar
Kalan Karakter 800