Yatırım fonu nedir, nasıl alınır, hangisi size uygun?

Finansal Okuryazarlık Girişimcisi Özlem Denizmen’in kurucusu olduğu Moneye’ın Instagram canlı yayınında, yatırım fonları hakkında merak ettiğiniz her şey konuşuldu.

Moneye, kullanıcılarını bilgiyle güçlendirmeye devam ediyor. Moneye Para Uzmanı Yıldız Sevener, İyi Gelir Yönetici Ortağı Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu’nu konuk aldığı Instagram canlı yayınında; yatırım fonu nedir, yatırım fonu ile nerelere yatırım yapılır, fon çeşitleri nelerdir, yatırım fonlarını nereden alabilirim, anapara korumalı yatırım fonu var mı, enflasyon üzerinde getiri sağlamak için ne yapmalı, valör uygulaması nedir? gibi birçok soruyu cevapladı.


‘’Küçük paralarla yatırım mı olur?’’ demeyin. Siz nasıl çalışıyorsanız paranız da çalışmalı. Yeter ki eş, dost tavsiyesi ile değil, bilgiyle hareket edin.


YATIRIM FONU NEDİR? 

Birçok farklı yatırım aracının bir sepette sunulduğu, uzmanlar tarafından yönetilen bir yatırım aracı. Bono, tahvil, repo, hisse senedi, altın ve diğer kıymetli madenlerden oluşan bir sürü sepet var. Bu sepetlerin her biri yatırım fonudur. 

FON ORTAK OL 

Hisse senedi aldığınızda nasıl bir şirkete ortak oluyorsanız yatırım fonu aldığınızda da katılma belgesi ile fona ortak olursunuz. Yatırım fonuna yeni pay eklenmiş olur, böylece yatırım fonunun büyüklüğü ve pay sayısı artar. 

YATIRIM FONU ÇEŞİTLERİ 

Yatırım portföyünün içerdiği finansal araçlara göre birçok farklı türde yatırım fonu var. Bunlardan bazıları: Likit fon, Hisse Senedi Fonu, Tahvil ve Bono Fonu, Yabancı Menkul Kıymetler Fonu, Altın Fonu, Kıymetli Madenler Fonu, Gayrimenkul Yatırım Fonu, Borsa Yatırım Fonları, Emeklilik Yatırım Fonları.

ÜCRETLER 

Almayı planladığınız fonların alım ve satımındaki valör uygulamasını ve fon yönetim ücretlerini yatırım kararını vermeden önce öğrenin. https://www.kap.org.tr/tr/ adresinden ‘Fonlar-Yatırım fonları’ sekmesinden almayı planladığınız fonun yatırımcı bilgilendirme formunu inceleyerek valör uygulamasının kaç gün olduğunu yani alıp sattığınızda paranın ne zaman hesabınızdan çıkıp ne zaman ödeneceğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca fon yönetim ücretleri hakkında da bilginiz olur.

AVANTAJLARI

  • Risksiz, orta ve çok risk gibi her iştaha uygun yatırım fonu bulunabiliyor. 
  • Ürün çeşitliliği ve riski dağıtma imkanınız olur. 
  • Portföy yönetim şirketlerinin bilgi ve deneyimlerinden yararlanırsınız. Burada portföy yönetim şirketi seçimi, bilgi ve finansal tecrübesi çok önemli. 
  • Alması kolay, birçoğunu mobil uygulamalardan, çağrı merkezlerinden günlük alıp satabilirsiniz. 
  • Likiditesi yüksek, istediğiniz zaman alıp satabilirsiniz. 
  • Yatırımcı bilgilendirme formlarından yararlanabilir, fonun detaylarını öğrenebilirsiniz. 
  • Fonun masrafları katılımcılara eşit dağıtıldığından düşük maliyet avantajı sağlarsınız. 
    Bireysel olarak yatırım yapmanın zor olduğu büyük ölçekli yatırım araçlarına ortak olabilirsiniz.

SEÇERKEN

  • Hangi yatırım fonu size uygun? Getiri beklentinize, risk iştahınıza göre karar verin. 
  • Ne için yatırım yapıyorsunuz? Örnek: Emeklilik için mi? Çocuğunuzun eğitimi için mi? 
  • Ne kadar süreyle bu yatırımı yapacaksınız? Altı ay mı, bir yıl mı, daha uzun süre mi? En baştan belirleyin.

YATIRIM FONU NASIL ALINIR?

Banka ya da aracı kurumda hesap açarak, internet ya da mobil uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Hangi fonu alırsanız veya satarsanız ne zaman hesabınıza geçer konusu fon bazında değişir. 

Sosyal medya kullanmak yalnızlaştırır mı?Sosyal medya kullanmak yalnızlaştırır mı?Araştırmalar, sorunlu sosyal medya kullanımını özellikle gençler ve genç yetişkinler arasında artan yalnızlıkla ilişkilendiriyor. İşte sosyal medya kullanımında yapılan hatalar…

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800