Sosyal medya kullanmak yalnızlaştırır mı?

Araştırmalar, sorunlu sosyal medya kullanımını özellikle gençler ve genç yetişkinler arasında artan yalnızlıkla ilişkilendiriyor. İşte sosyal medya kullanımında yapılan hatalar…

1 5 SOSYAL MEDYAYI KULLANIRKEN BUNLARA DİKKAT!
  • Hesaplarınıza girdiğiniz gün, saat sayısını sınırlayın.
  • Kullanımınızı izlemek ve azaltmak için takip uygulamalarını kullanın.
  • Bildirimlerinizi sessize alın. 
  • Yemek zamanı gibi günün belirli saatlerinde telefonunuzu, internetinizi kapatın.
  • Aileniz ve arkadaşlarınızla birlikteyken sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmeyin.
  • Yüz yüze görüşmeleri artırın.
  • Sosyal medyayı akıllıca kullanın, yeni ve eski arkadaşlarla şahsen konuşun ve daha az yalnız, daha mutlu hissedin. 

2 5 NEDEN?

Sosyal medya bağımlılık yapacak şekilde tasarlanmıştır. Bu büyük bir iş, ne kadar çok vakit geçirirseniz, reklamverenler o kadar fazla kar eder, daha fazla alışveriş yaparsınız, daha fazla linke tıklarsınız ve influencerlar da para kazanır. 


Anlamlı bağlantılar kurmak için sosyal medyayı nasıl daha az bağımlılık yapıcı, daha bilinçli kullanırsınız? Zihniyet teorisi bu noktada size yardımcı olabilir. 

3 5 İKİ TÜR ZİHNİYET VARDIR

Sabit zihniyet, niteliklerinizin değiştirilemez olduğu görüşüdür. Belli bir miktarda yeteneğiniz veya niteliğiniz var ve bunu artırmak için yapabileceğiniz çok az şey var. Yalnız olduğunuzda ve bir bağlantı kurmayı umduğunuzda, sabit zihniyet “Sosyal olarak arzu edilir miyim değil miyim?” diye düşünür.


Yani bunu anlamak için sosyal medyayı kullanıyorsun. Çekici mi, değil mi? Eğlenceli mi, değil mi? İlginç mi, değil mi? Kazanan mı, kaybeden mi? Sosyal medya bu soruları yanıtlamayı kolaylaştırır. Çekici, eğlenceli, ilginç ve kazanan biriyseniz, insanlar size ilgi gösterir. Rakamlarla arzu edilirliğinizi doğrularsınız.

Sizi takip eden kaç kişi var? Son tatilinizin videosunu yayınladığınızda kaç beğeni aldınız? Kaç davet aldınız? 

4 5

Büyüme zihniyeti, “Yeni arkadaşlarla nasıl tanışırım ve mevcut ilişkileri nasıl derinleştiririm?” diye düşünür.


Büyüme zihniyetinde sosyal medya bağlantı fırsatlarını artırmanın yalnızca bir yöntemidir; yüz yüze bağlantı kurma yollarına ektir. Sosyal medya ortak ilgi alanlarını keşfetmek veya öğrenilenleri, yaratılanları veya geliştirilenleri paylaşmak için diğer kişilerle olumlu bir şekilde etkileşim kurmak için kullanılır.


Büyüme zihniyeti, gerçek dostluklar geliştirmek için büyük çaba gerektiğini kabul eder. Bağlantınızın koptuğunu hissediyorsanız, biraz risk alın, başkalarıyla çevrimiçi ve çevrimdışı olarak tanışmak için bazı yeni yollar araştırın ve mevcut arkadaşlarınızla sohbetlerde biraz daha açın. 

5 5

Anlamlı bağlantılar geliştirmek için sosyal medyaya girmeden önce kendinize şunu sorun: 


Sosyal arzu edilirliğimi doğrulamanın güvenli ve kolay bir yolu olduğu için mi hesabımı kullanıyorum?


Cevabınız evet ise, büyüme zihniyeti yaklaşımına geçin. “Başkalarıyla gerçek bir bağlantı içinde etkileşim kurmanın yeni yollarını keşfetmek için nasıl bir şans verir ve çaba gösteririm?” diye düşünün.

Yorumlar
Kalan Karakter 800