Yeniden kullanılabilir bir roket olabilir mi? İşte dünyanın ilk yeniden kullanılabilen roketi

Stoke Space, 100 milyon dolar yatırım alarak üretmeyi planladığı %100 yeniden kullanılabilen bir roket elde etmeyi başardı. Roketin ismi ise “Nova”.

Güncelleme:

Stoke Space, dünyada bir ilk olan ve %100 oranında yeniden kullanılabilen bir roket üretmeyi iyice kafaya koydu. Üstelik yakın zamanda bunun için tam 100 milyon dolar bağış toplamayı da başardı. Bu rakam ile birlikte firmanın bütçesi ise tam olarak 175 milyon dolar.

Tamamen kullanılabilen bir roket yapmak oldukça ekonomik olacaktır. Çünkü milyon dolarları geçen maliyet ile bir tane roket elde etmek ve sonrasında onu tekrar kullanamamak oldukça ciddi paralar gerektiriyor. Ancak bu şekilde yeniden kullanılabilen bir roket ile birlikte uzaydaki araştırmaların daha da derinlik kazanacağı görüşü hakim.

Stoke Space’ten ilk açıklama

Stoke Space CEO'su Any Lapsa bir basın bülteninde "Araç tasarımlarımız önceki nesillerin fikir ve başarılarına dayanıyor" dedi. Nova ismi konusunda da açıklama yapan Lapsa, geçmişe olan saygılarının da bir sonucu olarak rokete bu ismi verdiklerini açıkladı.

Yeniden kullanılabilir bir roket olabilir mi? İşte dünyanın ilk yeniden kullanılabilen roketi  resim: 0

Roket henüz piyasada değil. Yani üretilmemiş. Ancak yeni sermaye ile birlikte bu düşüncenin bir fikir olmaktan çıkması da epey somutlaşmış. Toplamda 175 milyon dolar fona sahip olan şirkete son 100 milyon doları ise Michigan Üniversitesi, Sparta Grubu ve Long Journey, Industrious Ventures gibi sağlayıcılar verdi. Üstelik Nova’nın fırlatma rampası için kullanacağı yer dahi şuan hazır. Meşhur Mercury-Atlas 6’nın dahi fırlatıldığı Complex 14 üzerinden fırlatılacak.

Etiketler Uzay
Yorumlar
Kalan Karakter 800