Psyche göktaşına 6 yıl sürecek uzay yolculuğu başladı: 1,2 milyar dolardan fazla harcama...

NASA'nın uzay aracı, değerli metaller bakımından oldukça zengin bir asteroit olan Psyche'e doğru 6 yıl sürecek bir yolculuğa çıktı. NASA, SpaceX ile fırlatma için bu uzay yolculuğuna 1,2 milyar dolardan fazla harcama yapmayı planlıyor.

Falcon Heavy roketi, NASA'nın Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldıktan sonra, Psyche uzay aracı kısa bir süre sonra roketin üst kısmından ayrılarak başarılı bir şekilde yolculuğuna devam etti ve NASA mühendisleri ile iletişime geçti.

Psyche uzay aracı şu anda Mars ile Jüpiter arasında bulunan ana asteroit kuşağındaki Psyche'e ulaşmak için 2,2 milyar millik bir yolculuğa çıktı. Uzay aracı hedefine ulaşmadan önce Derin Uzay Optik İletişim deneyini gerçekleştirecek. Bu deney başarılı olursa, optik iletişimin Dünya-ay sisteminin ötesinde ilk kez gösterilmesi mümkün olacak.

2026'da Mars'a ulaşacak

Mayıs 2026'da Mars'a ulaşacak olan uzay aracı, oraya varışının ardından hedef asteroide itmek için Mars'ın çekim alanını kullanacak. Psyche, hedef asteroide varışından sonra, metal içeriğine sahip bu göktaşını incelemek üzere 26 ay boyunca yörüngede kalacak. Uzay aracı, çeşitli bantlarda görüntüler çekecek, asteroidin yüzeyini haritalandıracak ve kimyasal ile mineral bileşimini inceleyecek. Aynı zamanda, göktaşının yerçekimi alanını ve yüksek enerjili parçacıkları incelemek için radyo anteni ve spektrometre gibi çeşitli aletlerle donatılmış durumda.

En güçlü ikinci roket

NASA, önümüzdeki yıllarda Falcon Heavy roketini birkaç kez daha kullanmayı planlıyor. Bugüne kadar yedi kez uçmuş olan Falcon Heavy, faaliyetteki en güçlü ikinci rokettir. Psyche görevi, Falcon Heavy'nin NASA için gerçekleştireceği ilk görev olma özelliği taşımaktadır. NASA, SpaceX ile yaklaşık 131 milyon dolarlık bir fırlatma sözleşmesi yapmış durumda ancak genel araştırma görevi için bu uzay yolculuğuna 1,2 milyar dolardan fazla harcama yapmayı planlıyor. 

Etiketler NASA Mars
Yorumlar
Kalan Karakter 800