Mars'ta 9 bin metrelik devasa yanardağ keşfedildi

Bilim insanları tarafından Mars'ta keşfedilen 9 bin metrelik devasa yanardağ, olası yaşam belirtilerini ortaya çıkarıyor.

Güncelleme:

Livescience internet sitesinde yer alan habere göre, ABD'nin Texas eyaletinde düzenlenen 55. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı'nda, bilim insanları Mars'ta devasa bir yanardağın varlığını açıkladılar.

50 yıldan fazla bir süredir var

Bilim insanları, bu yanardağın Mars'ta 50 yıldan fazla bir süredir var olduğu fakat fark edilemediği için "gizli" kaldığını belirttiler.

Yanardağın, yaklaşık 450 kilometre genişliğinde ve 9 bin 22 metre yüksekliğinde olduğunu söyleyen bilim insanları, bu yanardağın Mars'ın ekvatoruna yakın Tharsis volkanik bölgesinin doğu kısmında yer aldığını açıkladılar.

Bilim insanları, yanardağın tabanına yakın yerde buzul tabakası kalıntılarını tespit ettiklerini ve bu durumun uzayda yaşam belirtileri aramak için bu yanardağı önemli bir yer haline getirdiğini bildirdiler.

NASA Ames Araştırma Merkezi'nden SETI Enstitüsü ve Mars Enstitüsü'nden gezegen bilimci ve çalışmanın başyazarı Dr. Pascal Lee, yaptığı açıklamada, "Geçen yıl buzul kalıntısı bulduğumuz bölgenin jeolojisini inceliyorduk ki devasa ve derinlemesine aşınmış bir volkanın içinde olduğumuzu fark ettik" ifadesini kullandı.

Çalışmada, ABD Uzay ve Havacılık Ajansı'nın (NASA) "Mariner 9", "Viking 1 ve 2", Mars Global Surveyor, Mars Odyssey ve Mars Reconnaissance Orbiter misyonlarına ek olarak Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Mars Express misyonundan elde edilen verilerin kullanıldığı belirtildi.

Etiketler Mars
Yorumlar
Kalan Karakter 800