İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, uzaydaki ilk deneyine başladı

Türkiye Uzay Ajansı'nın (TUA) sosyal medya platformunda paylaşılan bilgilere göre, Türk Uzay Bilim Misyonu için Alper Gezeravcı tarafından yürütülen çalışmalar başlatıldı.

Güncelleme:

Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirilen ilk deneyi kapsamında, tuz stresine maruz bırakılan bazı bitkilerin incelenmesine odaklandı.

Projenin yöneticiliğini Ege Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İsmail Türkan, Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Dr. Barış Uzilday üstlenirken, deneyin adı "Ekstrem Halofit olan Schrenkiella Parvulanın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması" olarak belirlendi.

Deney kapsamında, uzayda ve dünya üzerinde yetiştirilen "A. thaliana" ve "schrenkiella parvula" bitkilerinde tuz stresine karşı gösterdikleri fizyolojik ve moleküler yanıtların karşılaştırılması hedefleniyor. Yeni nesil dizileme (RNA-seq) teknikleri kullanılarak transkriptomun ortaya konulması, mikro yerçekiminde glikofitik ve halofitik bitkilerin tuz stresine verdikleri yanıtların detaylı bir şekilde analiz edilmesini amaçlıyor.

Etiketler Uzay
Yorumlar
Kalan Karakter 800