Hasarlı cep telefonu ekranlarını geri dönüşümle kullanılabilir hale getiriyorlar

Bolu Teknokent'te bir girişimci çiftin işbirliğiyle oluşturulan teknoloji firması, atıl durumda olan cep telefonu ekranlarını geri dönüşüme kazandırarak tekrar kullanılabilir hale getiriyor.

Güncelleme:

Bolu'da 2020 yılında kurulan Ceronimo Pazarlama AŞ şirketi, Esra ve Selman Erbay çifti tarafından hayata geçirildi ve Bolu Teknokent'te projeler üretmek için faaliyete başladı.

Bu firma, yoğun araştırmalar sonucu yazılım ve cep telefonu ekranları alanında iki önemli proje geliştirdi. Şu anda 15 kişiyi istihdam eden şirket, kırık veya hasar görmüş cep telefonu ekranlarını topluyor, sağlam bölümlerini birleştirerek yeni ekranlar üretiyor.

Hasarlı cep telefonu ekranlarını geri dönüşümle kullanılabilir hale getiriyorlar resim: 0

Yıllık 500 bin dolarlık katma değer sağlandı

Avrupa'da Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilen firma, 300'den fazla cep telefonu modelinin ekranını geri dönüştürerek ihraç etti ve yıllık 500 bin dolarlık katma değer sağladı.

Firma Yönetim Kurulu Başkanı Esra Erbay, Bolu Teknokent'te geliştirdikleri proje ile eski cep telefonu ekranlarını "elektronik çöp" olmaktan kurtararak ekonomiye kazandırdıklarını belirtti. Ürettikleri ekranların yaklaşık yüzde 90'ını yurt dışına sattıklarını ve Hong Kong'un başta olmak üzere birçok ülkede faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Hasarlı cep telefonu ekranlarını geri dönüşümle kullanılabilir hale getiriyorlar resim: 1

Yeni cep telefonu ekranı üretiyorlar

Erbay ayrıca, elektronik atıkların ülke ekonomileri için bir yük olduğunu ve Türkiye'de bu tür atıkların toplanarak geri dönüşüm tesislerinde işlenmesinin ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını vurguladı. Kaliteden ödün vermeden üretim yaptıklarını ve kırık ekranların orijinal olan kısmını kullanarak yeni cep telefonu ekranları ürettiklerini açıkladı.

Hasarlı cep telefonu ekranlarını geri dönüşümle kullanılabilir hale getiriyorlar resim: 2

Hedef Amerika pazarı

Şirket, ihracat pazarlarını genişletme hedefinde ve Amerika gibi yeni pazarlara açılmayı düşünüyor. Ayrıca, Türkiye'de bir üretim tesisi açma sürecine girdiklerini ve ithalatı azaltarak ihracatı artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Yorumlar
Kalan Karakter 800