En eski 'ölü galaksi' fotoğraflandı

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, evrenin oluşum kuramlarını etkileyebilecek bir keşifte bulunarak, bugüne kadar gözlemlenen en uzak ve en eski "ölü galaksi"nin fotoğrafını yakaladı.

Güncelleme:

CNN'nin haberine göre, bilim insanları, Webb Teleskobu görüntülerini inceleyerek evrenin 13,8 milyar yıl önceki oluşumundan sadece 700 milyon yıl sonra ortaya çıktığı düşünülen "ölü galaksideki" yıldız oluşumunun aniden durduğunu tespit etti.

Araştırmacılar, "JADES-GS-z7-01-QU" adlı "hızlı yaşayıp genç ölen" galaksinin incelenmesinin, evrenin erken dönemleri ve yıldız oluşumu hakkında yeni bilgiler sunabileceğini belirtti. Bu galaksi, dünya ile milyarlarca ışık yılı uzaklıkta bulunan "ölü galaksiler" kategorisine dahil olmasına rağmen, daha önce gözlemlenen büyük ölü galaksilerin aksine düşük kütleli olduğu ve hala yeni yıldız oluşumlarının gözlendiği bir bölge olarak öne çıktı, örneğin Samanyolu Galaksisi yakınındaki "Küçük Macellan Bulutu".

En eski 'ölü galaksi' fotoğraflandı resim: 0

Cambridge Üniversitesi'ne bağlı Kavli Kozmoloji Enstitüsü'nden araştırma görevlisi Tobias Looser, evrenin ilk birkaç yüz milyon yılında, gaz bulutlarının içine çökerek yeni yıldızlar oluşturduğunu belirtti. Looser, "Galaksilerdeki yıldız oluşumu için gerekli olan gazın bolluğu nedeniyle, evrenin ilk dönemleri 'yiyebildiğin kadar ye' kapsamlı bir açık büfe gibiydi" dedi. Ayrıca, Looser, evrenin erken dönemlerinde galaksilerin yıldız oluşum aşamasından hızlı bir şekilde hareketsiz veya sönmüş aşamaya geçebileceğini de vurguladı.

Webb Teleskobu verileri, söz konusu galaksinin 30 ila 90 milyon yıl süren kısa, güçlü yıldız oluşum patlamaları yaşadığını ve daha sonra bu sürecin neden aniden durduğunu ortaya çıkardı.

Etiketler Uzay
Yorumlar
Kalan Karakter 800