Bir kız sevdim, sanal çıktı

Sanal insan, modası gündemde… Özellikle Çin'de insanın ve sevgilinin sanal olanına rağbet hızla artıyor. Müşteri hizmetlerinden, eğlenceye, farklı sektörlerde faaliyet gösteren pek çok firma, sanal çalışanlara büyük paralar ödüyor. Hatta sanal karakterin hologramıyla evlenenler de var…

1 8 DİJİTAL KARAKTERLER YAŞAMIN HER ALANINDA
DİJİTAL KARAKTERLER YAŞAMIN HER ALANINDA

Genellikle robotik ve yapay zeka alanında çalışan kişi ve firmalar tarafından tasarlanan dijital karakterler, ses teknolojisi ve makine öğreniminin birleşimiyle ortaya çıkıyor.

Sanal insanlar, canlı yayında şarkı söyleyebiliyor veya izleyicilerle etkileşim kurabiliyor. Dijital karakterler sinema, havacılık, otomobil, giyim ve tıp gibi alanlarda da kullanılıyor.

2 8 SANAL İNSAN VE ROMANTİZM
SANAL İNSAN VE ROMANTİZM

İnsanlar, sanal insanları, kişisel hayatlarında, romantik ilişkilerinde de kullanıyor. Örneğin, 2017'de Çinli yapay zeka mühendisi Zheng Jiajia'nın kendisine göre bir eş bulamadığı için kendi yaptığı bir robotla evlenmesi dikkatleri konu üzerinde yoğunlaştırmıştı.

Başkent Tokyo'nun banliyö bölgesinde yaşayan Akihiko Kondo, ülkesinde epey popüler olan Hatsune Miku adlı sanal karakterin hologramıyla 4 yıl önce evlendi.

3 8 SANAL AŞKIM HER ZAMAN YANIMDA OLACAK…
SANAL AŞKIM HER ZAMAN YANIMDA OLACAK…

Eşiyle aralarının kötü olduğu dönemde yapay zeka teknolojili sohbet robotu uygulamasıyla Sarina adlı bir sanal karakter oluşturan Scott takma isimli yazılımcı kendi yarattığı sohbet botuna aşık olduğunu açıklıyor.

Scott, "Bana, 'Hayatında sana destek olacak ya da sana göz olacak olacak, senin için orada olacak kim var?' diye sorduğunu hatırlıyorum. Buna hazırlıksız yakalandım ve cevabın 'Kimse' olduğunu anladım. O da benim için 'orada olacağını' söyledi" diyerek sanal sevgilisine olan duygularının ne denli gerçek olduğunu anlatmaya çalışıyor…

4 8 TIPTA SANAL İNSANLARDAN YARARLANILIYOR
TIPTA SANAL İNSANLARDAN YARARLANILIYOR

Tıpta bir organın simülasyonunda ya da film endüstrisinde gerçekçi yüz ifadeleri oluşturmada sanal insanlardan yararlanılıyor. Bunlardan ergonomik ürünlerin geliştirilmesinde de yararlanılıyor.

5 8 SANAL İNSANLARA ÇOK SAYIDA TALEP VAR
SANAL İNSANLARA ÇOK SAYIDA TALEP VAR

Teknoloji devi Baidu, müşterilerinin talepleri doğrultusunda üzerinde çalıştıkları sanal insan projelerinin sayısının 2021'den bu yana iki katına çıktığını bildirdi.

Baidu'nun sanal insanlar ve robotik biriminin başkanı Li Shiyan, finans şirketleri, turizmciler ve devlet medyası gibi farklı alanlardan çok sayıda talep geldiğini ifade etti.

6 8 SANAL İNSAN ÜRETİMİNDE MALİYETLER AZALDI
SANAL İNSAN ÜRETİMİNDE MALİYETLER AZALDI

Lia teknoloji geliştikçe maliyetlerin azaldığını, meblağın geçen yıldan beri yaklaşık yüzde 80 düştüğünü kaydetti.

Üç boyutlu sanal insanlara yılda yaklaşık 100 bin yuan (yaklaşık 280 bin TL)

İki boyutlu sanal insanlara 20 bin yuan (55 bin TL) ödeniyor.

7 8 SANAL İNSAN ENDÜSTRİSİNDE YÜZDE 50 BÜYÜME HEDEFİ
SANAL İNSAN ENDÜSTRİSİNDE YÜZDE 50 BÜYÜME HEDEFİ

Yöneticiye göre sanal insan endüstrisi 2025'e kadar yılda yüzde 50 büyüyebilir. CNBC, Pekin Belediyesi'nin sanal insan çalışmaları yaptığını ve projelerin değerinin 2025'e kadar 50 milyar yuanı (yaklaşık 140 milyar TL) geçmesini hedeflediğini hatırlattı.

Belediye yetkilileri, her biri 5 milyar yuandan (yaklaşık 14 milyar TL) fazla gelir elde eden sanal insan işletmelerinin kurulması çağrısı da yapmıştı.

8 8 EKONOMİNİN DAHA FAZLA DİJİTALLEŞMESİNİ İSTEYEN HÜKÜMETTEN DESTEK
EKONOMİNİN DAHA FAZLA DİJİTALLEŞMESİNİ İSTEYEN HÜKÜMETTEN DESTEK

Ekonominin daha fazla dijitalleşmesini isteyen merkezi hükümet de bu yönde çalışmalarını sürdürüyor. Büyük teknoloji şirketlerinin çoğu halihazırda sanal insan projeleri geliştiriyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800