Oyuna gelmeyin! Oyun içi dolandırıcılığa dikkat!

2023 yılının küresel sanal tehdit öngörülerine göre, oyun abonelik servislerine yönelik dolandırıcılık faaliyetleri artacak, oyun içi sanal para hırsızlıkları sıklaşacak, siber suçlular popüler oyunlara sızacak. Metaverse'de de sanal taciz ve cinsel saldırı vakalarının yaşanmasından endişe ediliyor.

1 9 OYUN ABONELİK SERVİSLERİNE YÖNELİK DOLANDIRICILIK FAALİYETLERİ ARTACAK
OYUN ABONELİK SERVİSLERİNE YÖNELİK DOLANDIRICILIK FAALİYETLERİ ARTACAK

2023’te tüketicileri bekleyen tehditleri derleyen Kaspersky'nin önümüzdeki yıl kullanılması en muhtemel potansiyel tuzaklar listesi şöyle: Sony'nin PlayStation Plus servisi, yenilendikten sonra Microsoft'un abonelik hizmeti GamePass ile rekabet etmeye başladı ve pazar payını artırmak için yalnızca konsollarda değil PC'de de (PS Now) oyunları oynatmayı (stream üzerinden) teklif ediyor. Kayıtlı abone rakamı ne kadar büyükse, oyun anahtarı satışı üzerinden yapılan dolandırıcılıkların sayısı ve hesap çalma girişimleri de o kadar fazla olur. Bu tertipler, son birkaç yıldır gözlemlediğimiz streaming dolandırıcılıklarına çok benzer şekillerde olabiliyor.

2 9 OYUN KONSOLLARINDAKİ ARZ SIKINTISI İSTİSMAR EDİLEBİLİR
OYUN KONSOLLARINDAKİ ARZ SIKINTISI İSTİSMAR EDİLEBİLİR

Yeni nesil konsollardaki arz sıkıntısı biraz yumuşama belirtileri göstermişti ancak PS VR 2'nin Sony tarafından piyasaya sürülmesiyle, 2023'te yeniden gündeme gelebilir. Çalışması için bir PS5 gerektiren bu sanal gerçeklik gözlüğü, birçok kişinin konsolu satın alması için ikna edici bir neden olabilir. Sahte satış teklifleri, cömert “hediyeler” ve “indirimler” ile bulunması zor konsollar satan çevrimiçi mağaza klonları… Tüm bu dolandırıcılık türlerinin konsol arz sıkıntısından yararlanması bekleniyor.

3 9 OYUN İÇİ SANAL PARALAR DOLANDIRICILAR ARASINDA RAĞBET GÖRECEK
OYUN İÇİ SANAL PARALAR DOLANDIRICILAR ARASINDA RAĞBET GÖRECEK

Günümüz oyunlarının çoğu, satış geliri dışında da para kazanmaya (monetization) başladı ki buna oyun içi eşyaların ve güçlendiricilerin satışının yanı sıra, oyun içi para birimlerinin kullanımı örnek gösterilebilir. Monetization ve mikro ödeme içeren oyunlar, parayı doğrudan işledikleri için siber suçluların birincil hedefi olurken, oyun içi eşyalar ve oyun içi para da saldırganların başlıca hedefleri haline geliyor. Örneğin bu yaz, siber hırsızlar, hackledikleri bir oyun hesabından 2 milyon dolar değerinde eşya çaldı. Ayrıca dolandırıcılar, oyun içi değerli eşyaları ele geçirmek adına kurbanlarını düzmece bir oyun içi anlaşma yapmaları için kandırabilirler. Önümüzdeki yıl, sanal para birimlerinin “yeniden satışı” veya çalınmasına odaklanan yeni planların ortaya çıkmasını bekleniyor.

4 9 SİBER SUÇLULAR UZUN SÜREDİR MERAKLA BEKLENEN OYUNLARDAN FAYDALANACAK
SİBER SUÇLULAR UZUN SÜREDİR MERAKLA BEKLENEN OYUNLARDAN FAYDALANACAK

Bu yıl, uzun süredir beklenen Grant Theft Auto 6’dan bir düzine video sızdırdığını iddia eden bir saldırgan görüldü. Muhtemelen 2023'te, yıl içinde piyasaya sürülmesi planlanan Diablo IV, Alan Wake 2 veya Stalker 2 gibi oyunlarla ilgili daha fazla saldırıya tanık olunacak. Olası sızıntıların yanı sıra, bu oyunları hedef alan dolandırıcılıklarda ve bu oyunlar kılığına girmiş Truva Atı sayılarında artışlar bekleniyor.

5 9 STREAMİNG, SİBER SUÇLULARIN SONSUZ GELİR KAYNAĞI OLMAYA DEVAM EDECEK
STREAMİNG, SİBER SUÇLULARIN SONSUZ GELİR KAYNAĞI OLMAYA DEVAM EDECEK

Streaming servisleri, her yıl daha fazla sayıda özel içeriği belirli platformlarla buluşturuyor. TV şovları da sayıları arttıkça sadece bir eğlence kaynağı olmakla kalmayıp modayı ve trendleri etkileyen kültürel bir fenomen haline geliyor. 2023'teki film galalarının yoğun programını göz önünde bulundurulduğunda, Netflix gibi yayın hizmetleri kullanılarak dağıtılan Truva atı sayısında artışlar görülebilir.

6 9 YENİ SOSYAL MEDYA DAHA FAZLA GİZLİLİK RİSKİ GETİRECEK
YENİ SOSYAL MEDYA DAHA FAZLA GİZLİLİK RİSKİ GETİRECEK

Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklikte (AR) riskler belirmeye başlıyor. Birçok startup, uygulamalarını gizliliğin korunmasına odaklı en iyi yöntemlere göre yapılandırmayı ihmal ettiğinden, gizlilik de -büyük olasılıkla- önemli bir endişe kaynağı olmaya devam edecek. Bu tavır, modaya uygun ve kullanışlı olsa da “yeni” sosyal medyada kişisel verilerden ödün verme gerekliliğine ve siber zorbalık riskinin yüksek olarak kalmasına yol açabilir.

7 9 METAVERSE'İN İSTİSMAR EDİLMESİ
METAVERSE'İN İSTİSMAR EDİLMESİ

Şimdiye kadar yalnızca birkaç metaverse platformu ile tanışmış olmamıza rağmen, bu kadarı bile gelecekteki kullanıcıların karşılaşacağı riskleri ortaya çıkartmak için yeterli oldu. Metaverse deneyimi evrensel olduğundan ve GDPR gibi bölgesel veri koruma yasalarına uyum sağlamadığından, bu, veri ihlali bildirimiyle ilgili düzenlemelerin getirdiği gereklilikler arasında karmaşık çelişkiler yaratabiliyor.

8 9 SANAL TACİZ VE CİNSEL SALDIRI VAKALARI METAVERSE'LERE YAYILACAK
SANAL TACİZ VE CİNSEL SALDIRI VAKALARI METAVERSE'LERE YAYILACAK

Metaverse'lere bir koruma mekanizması oluşturma çabalarına rağmen, avatar tecavüzü ve kötüye kullanımı vakaları ile karşılaştık bile. Belirli bir düzenleme veya moderasyon kuralı bulunmadığından, bu korkutucu trendin bizi önümüzdeki yıl da takip etmesi oldukça muhtemel.

9 9 SİBER SUÇLULAR İÇİN YENİ KİŞİSEL VERİ KAYNAĞI
SİBER SUÇLULAR İÇİN YENİ KİŞİSEL VERİ KAYNAĞI

Akıl sağlığı uygulamalarından toplanan veriler, doğru hedeflenmiş sosyal mühendislik saldırılarında kullanılabilir. Akıl sağlığınızla dikkat etmek artık sadece bir heves veya trend değil, kesinlikle gerekli bir aktivite haline geldi. Bir noktada, internetin hakkımızda neredeyse her şeyi bildiği gerçeğine alışmış olsak da sanal portremizin psikolojik durumumuzla ilgili hassas verilerle zenginleştirilebileceğini henüz tam anlamıyla fark edemedik. Haliyle, akıl sağlığı uygulamalarının kullanımı arttıkça, bu uygulamalarca toplanan hassas verilerin yanlışlıkla sızdırılması veya ele geçirilmiş bir hesap aracılığıyla üçüncü taraflara aktarılması riski de artıyor. Böylece, kurbanın zihinsel durumuna ilişkin ayrıntılarla aşina olan saldırgan, -yüksek ihtimalle- son derece isabetli bir toplum mühendisliği saldırısı başlatabilir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800