Yöneticiyseniz bu sigortayı mutlaka yaptırın!

Taner Çağatay, Yönetici Sorumluluk Sigortası'nı anlatarak, bu sigortaların önemine ve neden yapılması gerektiğine değindi.

Güncelleme:

Son zamanlarda önemi daha çok anlaşılan Yönetici Sorumluluk Sigortaları (Director of Officer Liability) yöneticilere rahat nefes almalarını sağlamaktadır. Yöneticiler yasal düzenlemelere uygun olarak hızlı bir şekilde en doğru ve gerekli kararı vermektedir.

Globalleşen dünyamızdaki gelişmelere paralel olarak ülkemizde de sorumluluk bilinci artmaktadır.  Tabi bundan dolayı açılan dava sayısı da artmaktadır.

Yönetici Sorumluluk sigortası, yöneticileri ve müdürleri ve hatta imza yetkisi bulunan amirleri, görevlerini icra ederken almış oldukları yanlış karardan veya ihmallerden dolayı açılacak davalara karşı korur. Yöneticiler bu tür oluşacak maddi kayıplardan sorumludurlar.  Hatta kendi kişisel malvarlıklarından da sorumludurlar.

Burada yöneticileri rahatlatacak ve görevlerini yerine getirirken kendilerini daha güvende hissettirecek yönetici sorumluluk sigortası devreye girecektir.

Ülkemize yoğun sermaye girişinden dolayı yabancı ortaklıklar ve buna paralel yabancı yöneticiler artmaktadır. Yabancı yöneticiler göreve başlamadan evvel bu tür poliçenin varlığını sorguladıkları gibi içeriğini de incelemektedir. Bu tür davalar herkesten geleceği gibi ağırlıklı olarak devlet kurumlarından gelir.

Bunun yanında, çalışanlardan gelebilir. Mesela haksız işten çıkarmadan veya mobbing den dolayı çalışan yöneticisine dava açabilir.

Şirket hissedarlarından gelebilir. Sebebi yöneticinin almış olduğu karardan dolayı şirket hisselerinin düşmesi olabilir.

İlgili resmi kurumlar, devlet kurumları;  SPK, rekabet kurumu gibi kurumlardan gelecek idari para cezalarıdır.

Alacaklılar, alacaklarını alamadıkları için dava açarlar. Bunlar, rakip firmalar, müşteriler, tasfiye memurları vs. olabilir.

Sigortalı, karşı açılan davada savunma masrafları da poliçeden ödenir.

Sigortalının malvarlığına rehin konulması, haciz sonucu oluşan kovuşturma giderleri,  sigortalının itibarinin zedelenmesi sonucu oluşan masraflar, şirketin çalışanı tarafından istihdam ile ilgili yöneltilen talepler karşılanır.

Sigorta ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olmak için tıklayınız.

Açılan dava ve başlatılan sorumluların türlere göre dağılımı

Uzmanlar, son zamanlarda, mahkemelere benzer içerikte çok sayıda davanın açıldığına işaret ediyor. Kamu kurumlarının başlattığı soruşturmaların yanı sıra, aynı sektörde faaliyet gösteren rakip firmalar da, doğrudan yatırım yapan yabancı firmalar da, yatırım yaptıkları şirketin yöneticilerine dava açabiliyor.

Söz konusu davalardan birini, halka açık şirketlerden birinin hissedarları açtı. Şirkete kesilen yüksek vergi cezası nedeniyle şirketin hisse fiyatları düştü. Küçük yatırımcılar, şirketin piyasa değerinde yüzde 35’e varan değer kaybı nedeniyle yönetim kurulu üyeleri ve yöneticilere sorumluluk davası açtı.

Müdürlere rahat nefes aldıracak formül

Amerika da 1970’lerde uygulanan bu poliçe ülkemizde de son 10-15 yıldır uygulanması ağırlık kazandı. Şu an halka arz olmuş şirketlerin hemen hemen tamamında yönetici sorumluluk sigortası mevcut.

Yönetici Sorumluluk sigortası mevcut ve hisse senetleri borsada işlem gören şirketler, %25 veya daha fazlası tutarında teminat limitli bir yönetici sorumluluk sigortası satın alınmışsa bunun borsa bültenlerinde duyurulur. Buda şirkete ek katkı ve güvenirlilik sağlar.

Bu poliçe butik bir poliçe olduğundan dolayı uzman aracı kurumun danışmanlık yapması önem arz eder.  Size poliçe aşamasında yardımcı olacağı gibi hasarda da danışmanlık yapacak ve hasarın ödenmesinde yardımcı olabilecek uzman aracı kurumun seçilmesi önemlidir. 

Sigortalar ile ilgili daha detaylı bilgiye www.cagataybroker.com.tr üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Taner Çağatay kimdir?

Florida Atlantic Üniversitesi’nden 1986 yılında mezun oldu. Ekonomi masterını tamamladıktan sonra staj için sigorta sektörüne girdi. Bu sektorde uzun yıllar ABD’de çalıştıktan sonra Türkiye’de kendi şirketini kurdu. Sigorta ve reasürans brokerliği ile elementer, hayat branşlarında hizmet veriyor. Çağatay ayrıca Tüketici Sorunları Derneği Sigorta Komisyonu Başkanı olarak tüketicilerin sorunlarına yardımcı olmaktadır.

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Özcan Dal
Taner bey , yine tşk edecek bir yazı ile karşımızdadınız sağolun . Sigorta konusunda Türkiye’de bilmediğimiz bir çok konuyu önümüze getirip bilgilendirmeniz gerçekten taktire şayan .