Teminat artışları

...Eskiden primlerde taksitlendirme yapan sigorta şirketlerinin çoğu tek ve peşin ödeme olarak prim belirliyor ve bu da sigortalılara ödeme sıkıntısı yaşatıyor...

Güncelleme:

2023 yılında yüksek prim artışlarından dolayı tüketicilerden sürekli şikayetler geldi. Özellikle trafik, kasko sağlık sigortalarındaki primler çok arttı. Hatta çoğu sigorta şirketleri zorunlu olmasına rağmen trafik sigortasına teklif bile vermedi veya sistemde verilen teklifi onaylamadılar. Burada tüketici ve iş yapamamaktan dolayı aracı kurumlar mağdur oldu ve hala oluyor. Sigorta şirketleri özellikle trafik poliçelerinden zarar ettiklerini belirtmelerine rağmen Türkiye sigorta birliği verilerine göre maşallah 2023 yılının üçüncü dönem sonunda yani Eylül ayı sonu itibari %123 prim artışı yaşandı. Enflasyondan arındırdıktan sonra ise Reel büyüme %38.5 oldu. Yani makro olarak bakıldığında sigorta sektörü büyüme gösterdi.

2023 başında trafik sigorta limitleri araç başına asgari teminat 120.000 TL ve kaza başına ise 240.000 TL. Sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm teminatı ise kişi başına 1.200.000 TL, kaza başına ise 6.000.000 TL'dir.

Bu limitler Hazine müsteşarlığı tarafından yeniden güncellenmiş ve buna göre araç başı 200.000 TL ve kaza başı 400.000 TL olarak güncellendi.  Ayrıca sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm teminatları da kişi başı 1.800.000 tl kaza başı ise 9.000.000 TL olarak belirlendi.

Ayrıca eskiden primlerde taksitlendirme yapan sigorta şirketlerinin çoğu tek ve peşin ödeme olarak prim belirliyor ve bu da sigortalılara ödeme sıkıntısı yaşatıyor.

Diğer önemli ve zorunlu sigorta olarak DASK’ ta ki limitlerde güncellendi.  DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) tarafından sunulan konut sigortası kapsamında, azami teminat limiti her yıl yeniden belirlenip 2023 yılı için teminat limiti 640.000 TL olarak belirlendi. Bu rakam yani limitler 2024 yılı için güncellenmiş ve teminat limitleri 1.272.000 TL olarak belirlendi.  

Bilindiği gibi trafik ve DASK poliçeleri zorunlu. Mutlaka yaptırılması gerekir. Geçen yıl asrın felaketini yaşadıktan sonra sigortanın ne kadar önemli olduğu anlaşıldı.

Detaylı bilgi için:

tcagatay@cagataybroker.com

www.cagataybroker.com

www.cagataybroker.com.tr

Taner Çağatay kimdir?

Florida Atlantic Üniversitesi’nden 1986 yılında mezun oldu. Ekonomi masterını tamamladıktan sonra staj için sigorta sektörüne girdi. Bu sektorde uzun yıllar ABD’de çalıştıktan sonra Türkiye’de kendi şirketini kurdu. Sigorta ve reasürans brokerliği ile elementer, hayat branşlarında hizmet veriyor. Çağatay ayrıca Tüketici Sorunları Derneği Sigorta Komisyonu Başkanı olarak tüketicilerin sorunlarına yardımcı olmaktadır.

Etiketler Taner Çağatay
Yorumlar
Kalan Karakter 800