Reasürans nedir ve neden gereklidir?

"...Reasürans çok önemlidir. Çünkü büyük hasarların oluşması durumunda sigorta şirketinin iflasını veya mali sıkıntıya düşmesini önler..."

Fransızca kelime olan reasüransın anlamı bir sigorta ortaklığıdır. Sigorta şirketlerinin kendilerini büyük risklere karşı sigorta etmesidir. Sigorta şirketi, sigorta ettiği miktarın bir bölümünü, ilerde doğabilecek bir zarara karşı, başka bir sigorta ortaklığı ile yeniden sigorta ettirmesi işidir. Bu sigortalılara ekstra güvence sağlar. Çünkü sigorta şirketleri de kendilerini sigortalar. Üstlerindeki riskleri tekrar sigortalayarak kendilerini güvence altına alır. Genellikle büyük hasarların (deprem ,sel su gibi) meydana gelmesi durumunda hasarların ödenmesinde zorlanmamak için reasürans yaptırır. Böylece sigortacının iş kabul ve esnekliği artar. Rizikonun yayılması sağlanarak doğal afet, deprem gibi hasarların kontrolü ve ödenmesi sağlanır.

Bir sigorta ortaklığının, sigorta ettiği miktarın bir bölümünü, ilerde doğabilecek bir zarara karşı, başka bir sigorta ortaklığına yeniden sigorta ettirmesi işidir.

Her sigorta şirketi  ve aracı kurumlar reasürör anlaşması yapamaz. Ülkemizde sayılı , hazineden ruhsat almış sayılı reasürans brokerleri vardır. Bu işlemler bilgi ve birikim gerektirir. Ayrıca mali güçte gerektirir. Teknik donanıma haiz profesyonel kadro gerektirir.

Ülkemizde birçok sigorta şirketi uluslararası reasürans şirketleri ile çalışmaktadır. Bu da sigortalının dikkat etmesi  gereken önemli konu reasürans firmasının ratingidir. Reasürürün A veya A plus olmasında fayda vardır. Bu hasar ödemelerinde önemli bir kriter olabilir.

Reasürans çok önemlidir. Çünkü büyük hasarların oluşması durumunda sigorta şirketinin iflasını veya mali sıkıntıya düşmesini önler. Sigorta şirketlerinin mali dengesini korur. Tekrar etmek gerekirse hasarların ödenmesini sağlar.

Detaylı bilgi için:

tcagatay@cagataybroker.com

www.cagataybroker.com

www.cagataybroker.com.tr

Taner Çağatay kimdir?

Florida Atlantic Üniversitesi’nden 1986 yılında mezun oldu. Ekonomi masterını tamamladıktan sonra staj için sigorta sektörüne girdi. Bu sektorde uzun yıllar ABD’de çalıştıktan sonra Türkiye’de kendi şirketini kurdu. Sigorta ve reasürans brokerliği ile elementer, hayat branşlarında hizmet veriyor. Çağatay ayrıca Tüketici Sorunları Derneği Sigorta Komisyonu Başkanı olarak tüketicilerin sorunlarına yardımcı olmaktadır.

Yorumlar
Kalan Karakter 800