İş performansını etkileyen finansal stres

Yönetimin hedefi verimlilik olduğuna göre, finansal stres içinde bulunan çalışanlarının bundan nasıl etkilendiğini anlaması ve bunun için çözüm odaklı stratejiler getirmesi önem arz etmektedir…

Güncelleme:

Amfi sıralarında iken Kemal Tosun hocamızdan duyduğum “Yönetim, başkaları vasıtasıyla iş görme sanatıdır” deyişi çalışma hayatım boyunca hep aklımda kalmış, yönetim sanatını mal ve hizmet üretiminde optimal faydayı, personelinde verimli ve arzulu çalışmalarını, insani faktörleri de göz önünde tutarak sağlamak ilk önceliklerimden biri olmuştu.   

Gelişen üretim modelleri ve teknoloji, işletmelerin giderek büyümesi, holdingleşme,  fonksiyonların çeşitlenmesi, küresel bağlantılar, şirket evlilikleri ve dijital dünya yöneticiliğin bir sanat mı yoksa eğitim ve öğretim sonucu kazanılan bilgiye dayalı bir süreç mi olduğu konusu giderek tartışmaya açık hale gelmiştir. Kuruluşların yönetiminde iyi eğitim görmüş ve tecrübe kazanmış profesyoneller eliyle yürütülmesi giderek kaçınılmaz bir hale gelmekte olduğu tüm iş dünyasının çıplak gerçeği olmuştur.

Tüm şirketlerin hedefi kar etmek ve bunu sağlamak içinde en iyi şekilde yönetilmek olduğunu zikretmeye gerek yok. Bir kuruluşun başarıya ulaşmasında en önemli faktörlerden biri tartışmasız, her anlamda, verimliliktir.  İşyeri verimliliği ile ilgili sayısız çok çalışma yapılmış olmasının nedenlerinden biri de budur.

Finansal Stres

Üretkenlik, bilgi, uzmanlık, hedef belirleme ve diğer özelliklerle çok ilgili olsa da faktörlerden biri de çalışanların yaşadığı stres, özellikle de finansal strestir.  Yönetimin hedefi verimlilik olduğuna göre, finansal stres içinde bulunan çalışanlarını bundan nasıl etkilendiğini anlaması ve bunu düzeltmek için çözüm odaklı stratejiler getirmesi önem arz etmektedir.

Finansal hedeflerine ulaşma konusunda sürekli endişe, kaygı içinde olan çalışandan tam istenilen verimin alınması mümkün müdür?  Mali baskı altındaki çalışanın verimliliğinin düşeceği izahtan varestedir.  Örneğin İngiltere’de yapılan bir araştırmada çalışanların yüzde 70’i zamanlarının beşte birini mali durumları hakkında endişelenerek geçirdiğini ve bunun makro açıdan ülke ekonomisine yaklaşık 120 milyar Pounda baliğ olduğu görülmüştür. 

Sorunun ne kadar yaygın olduğu göz önüne alındığında, mali stresin sadece yeterince ücret alamamanın bir sonucu olmadığı açıktır. Finansal okuryazarlık bilincinin olmayışı, parasını doğru kullanmayışı ve sair becerilere sahip olmayışı da çalışanlardaki finansal stresin ve düşen verimliliğin nedenleri ile de çok ilgisi bulunmaktadır.

Finansal Stres ve iş performansı:

Yöneticinin çözüme odaklanırken sorunu daha iyi anlaması gerekir. Şöyle ki;

1. Endişenin getirdiği işgücü zaman kaybı.

 Çalışanların yaklaşık dörtte üçünün, finansal stres nedeniyle günle ortalama 2 saat çalışamadığını araştırmalar ortaya koymuştur. 

2. Devamsızlık ve geç kalma.  

Genel olarak stresin sonucu uykusuzluk olunca devamsızlık ve işe geç gelmeler de iş gücü kaybına neden olabilmektedir. İşe geldiklerinde bile, yine de orada olmayabilirler.

3. Fiziksel sağlık sorunları.

Stres, özellikle de finansal kronik stres, fiziksel sağlık sorunlarının yanı sıra yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, enflamasyon ve baş ağrısı gibi sorunlarına neden olabilir. Devamında çalışanların hastalık izinleri artabilir.! Presenteeism yani iş yerinde var ol-a(ma)ma sorunu, daha doğru deyişle, çalışanın fiziksel olarak iş yerinde veya işinin başında bulunduğu ancak bedensel ve ruhsal bazı problemleri nedeniyle orada bulunmama halidir.

4.Yetersiz Konsantrasyon

Finansal stres içinde olan bir çalışan sıkıntıyı hafifletmenin yollarını aramak için çalışma saatlerini kullanmasına yol açabilir. Çelik fabrikası gibi tehlikeli bir çalışma ortamında, konsantrasyon eksikliği, tek bir hata da büyük risk taşıyabilir, iş kazası gibi.

5. Kötü sinerji

Finansal stres, bireyleri asabi, kaba ve öfkeli hale getirebileceği için ortamda kötü sinerjiye yol açan sağlıksız iletişime ve verim kaybına yol açabilecektir. 

Finansal stresi azaltma

İşverenler, çalışanların finansal stresini görmezden gelmeyi göze alamazlar ve bunu azaltmaların için yardımcı olmaya çalışırlar, çalışmaları da gerek zira neticede verimlilik söz konusu.

Yardımcı olunabilecek yollar her kuruluşta değişik uygulamalarla vardır mutlaka, birkaç öneri de belki vermek faydalı olabilir düşüncesiyle;

1. Finansal Okuryazarlık ve parasını doğru yönetme:

Her çalışanın durumu farklı olup, farklı çözümler gerekse de, genel anlamda parasını doğru yönetmesi, yani bütçe, harcama, tasarruf, yatırım,  öğretilmelidir, özgüvenleri ve stresten çıkacağı inancı aşılanmalıdır.  Çalışanların endişeleri giderilip stresi azaldıkça verimlilik, işe ve kuruluşa bağlılık artacaktır.

2. Mali müşavir istihdam edilmesi;

Kredi, bütçeleme, tasarruf, sağlık faturaları ve emeklilik planlamaları konusunda stres içindeki çalışanları birebir görüştürme faydalı olacağı, fayda / maliyet açısından şirkete yarar sağlayacağı, çalışanın endişeleri hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler alması da endişeleri azaltacaktır. 

3. Çalışan katılımını teşvik etme:

Çevrimiçi, çalışanların da erişebileceği finansal sağlık programları hazırlamak, onları  aktif olarak dahil etmek parasal stres faktörlerini azaltabilir.

4. Emeklilik için daha fazla tasarruf etmelerine yardımcı olmak

Tıp literatüründe hastalık yok hasta var denilir, şirketlerde de çalışanların genel finansal stres durumları dışında bireysel olarak farklı farklı stres  yaratıcı endişeleri olabilmektedir.

Tüm bunların dikkate alınarak gerekli tedbirlerin alınması kazan-kazan esprisi ile çalışan da işveren de kazançlı olabilecektir. 

12 Aralık 2022

Suadiye

Anlatacak hikayen var mı?Anlatacak hikayen var mı?Bilesin ki yaşayan herkesin anlatacak bir hikayesi olmalıdır, yanlış mı düşünüyorum, yok mu senin hikayen?

 

Etiketler Fethi Denizmen
Yorumlar
Kalan Karakter 800