Hop Hop Metabolizma!

“Soleus Push Up”, belki de çoğunuzun okuyup öğrendiği hatta uygulamaya başladığı bir keşif. Yaklaşık on beş dakikalık oturduğunuz yerde yapabileceğiniz çok basit bir ayak hareketi. Peki ne işe yarıyor?

Güncelleme:

Son zamanlarda yazdığım “yeni moda yatırım” başlıkla yazılarıma paralel bir yeni moda keşiften bahsedeceğim bugün, belki de çoğunuzun okuyup öğrendiği hatta uygulamaya başladığı bir keşif. ne mi bu, adına “Soleus Push Up“ dedikleri yaklaşık  on beş dakikalık oturduğun yerde yapabileceğin çok basit bir ayak hareketi.

İnsanlarda, vücudun farklı alanlarında yer alan altı yüz civarında kas mevcuttur. Bunlardan biri, alt bacakta, aşil tendonuna kadar uzanan soleus kasıdır. Güçlü bir kas olup, yavaş kasılan lif yapısına sahip olup yavaş yorulma özelliğine sahiptir. Düzgün çalışmaması ve güçsüz olması halinde kişi diz ve ayak bileği ağrısı çekebilir.

İşte yeni moda keşif bu kasın yeni ve iyi gelen marifeti ile ilgili.

Keşfedilen özelliği ihtiyacı olan enerjiyi depodan kullanmayışı…! Ne kadar kullanırsan kullan depoda, yani karaciğer ve kas hücrelerinde biriken glikozu kullanmıyor. Eeee peki enerjiyi nereden kullanıyor.

Bingo.!

Tükenmez bir kanaldan!.

 Cevabını vermeden önce, araştırmalar ne için yapılmış, bu keşif niye bir bakalım mı!.

Yaşlar ilerledikçe vücudumuzdan bazı sinyaller gelmeye başlar, aynı zamanda yaşadığımız çağda yoğun bilgi bombardımanı vardır sağlıkla ilgili, bende demi acaba dersin, anlık ya da senelik kontrollere (check up) başlarsın.

Her şey güzel sonuçlarla giderken bir gün doktorun der ki “açlık, tokluk kan şekerin normal görünse de üç aylık kan şekeri seviyen aynı şeyi söylemiyor." 

Birden ne bu dersin nereden çıktı diye düşünürken, doktorun da bir yandan izahlarda bulunur.

Olamaz dersin, ben sağlıklı beslenmeme dikkat ettiğim gibi çok da hareketli bir yaşamım var, egzersiz programlarımı da muntazaman uygulamaktayım. Olamaz, olmamalı.

Olabilir tabii ki, vücudun işleyiş sisteminde o kadar çok, sayısız denilecek kadar parametreler var ki, şeker hikayesi de uzun, detayı fazla bir derin konu, sanırım hepimiz bu konuda uzmanlık mertebesine bile çıkmışızdır. Asırlar içerisinde yavaş yavaş gelişen tıp artık çağımızda araştırmalara dayanan son derece hızla yeni keşiflere yelken açmaktadır.

Takip eden okurlar bilir, tıp doktorluğu ile hiç alakam yok, ancak merakım çok, bir zamanlar iş hayatında iken yanımda çalışanların sağlıkları ile de ilgilenirdim. Şekerim var diyenlerden bazılarına karbonhidratlar ile proteinlerin ne olduğunu anlamalarını sağlayamadığım zaman bir yol bulmuştum. Gıdaları ikiye ayırmıştım, topraktan çıkan ve hayvanlardan (denizden çıkanlar dahil) gelenler diye. Bayağı da işe yaramış, fayda sağlamıştı.

Vücudumuzun temel enerji kaynağı, karbonhidratların yapı taşı olan glikoz fazlası, gerektiğinde kullanılmak üzere karaciğer ve kaslarda depolanır. Kişide glikoz, hadi şeker diyelim, değerleri dengeli ise konu yok, ancak kandaki glikoz (açlık, tokluk, üç aylık) parametreler yüksekse sorunlar çıkabildiği hepimizin malumudur.

Soleus kasın hikayesine gelince:

Aç kaldın, hoop karaciğerin, bu haller için depoladığı glikozu (glikojen) tüm vücuda gönderiyor. Kaslar çalıştı yoruldu, ne yapacak, onlar da kaslardaki  depolanan glikojen kullanacak. Soleus da bir kas, peki o ne yapıyor enerjisi için, kaslardaki depo glikojeni kullanmıyor ya da ona verilmiyor.

Bingo. İşte keşif burada!

Houston Üniversitesi sağlık  ve insan performansı profesörü Marc Hamilton, optimum aktivasyon için böyle bir yaklaşım keşfetti. Soleus kası enerji sağlamak için kan şekerini, daha doğru deyimle kandaki glikoz ve yağ kullanıyor.   

Depo, adı üstünde, kullan kullan, sonsuz değil, bitebilir, amma velakin soleus kasına enerji kandan geldiği için kas aktivitesi sırasında yorulmadan çalışıyor, çalıştıkça kandan geliyor, yorulma yok böylece.

Videoda gördüğün gibi, Ayaklar yere basık, kaslar gevşek, parmak uçları yerinde kalarak topukları yükselt, gevşet yere indir, devam et. Hepsi bu.

Soleus push up (soleus şınavı) yaptığında metabolizma hızlanabilir, kan şekerin düşebilir ve varsa eğer tıp 2 diyabet riskini azaltabilir.  Soleus push up öğünler arasındaki açlık döneminde normal yağ metabolizma hızını arttırarak kandaki trigliserit düzeyini düşürebilir, insülinde de azalma sağlayabilir. Bir fayda daha yaratabilir, o da uzun süreli hareketsiz kişilerde bunun neden olabileceği çeşitli sağlık sorunlarına da çözüm olabileceği ifade edilmektedir.

Bu arada, testlerde açlık kan şekeri değerlerin normal sınırlarda ve fakat üç aylık kan şekerin (HbA1c ) yüksek çıkıyorsa bunun nedeni yemekten bir saat kadar sonra normal değerden daha yukarı çıkıyor olabilmesidir.. Ne mi olur çıkarsa, zarar vücuda, öyle düşün. 

Çare kolay, bunun için. yemekten yaklaşık bir saat sonra, oturduğun yerde, on on beş dakika kadar, “ soleus push up” hareketi yapman öneriliyor.

Akla gele soru, yürürken aynı hareketi yapmış olmuyor muyuz?  Yürüyüşlerin çok faydalı olduğu izahtan vareste, ancak yürürken vücut soleus kasının kullandığı enerjiyi minimumda tutmakta, kan şekeri düşürmede de fayda o seviyede düşük oluyor.

Bol bol yürüyüş yapmak, stresten uzak durmak ve gerek hissediyorsan, doktoruna da danışarak, soleus push up hareketi yapman sağlığına iyi gelebilir. 

Suadiye

16 Şubat 2023

 

 

Fethi Denizmen yazdı: Farklı olursa fark yaratırFethi Denizmen yazdı: Farklı olursa fark yaratırMuhteşem güzelliğim var, asırlar boyu görülmeye değer bir sanat eseriyim. Ancak dünyaca tanınmak için sıra dışı bir şey yapmalıydım, yaptım da! Eğdim biraz kendimi, adıma Lening Tower dediler. Artık sadece Toskana’nın değil, dünyanın mirası oldum.

 

 

Etiketler Fethi Denizmen
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Mediha Özgül Güner
Günümüzün en büyük sorunu olan konuda müthiş bir yazı benide çok ilgilendiriyor çünkü açlık ve tokluk şeker normal üç aylık sınırda hemen başladım hareketlere bilmediğimiz çok önemli şeyleri açıklayan çok faydalı bir yazı kalemine sağlık teşekkürler
Gülây Tangöze
Feti yine süper bir konuya parmak bastın.Tam bizim gibi gün boyu oturan tipler için bu gün den itibaren bu uygulamaya baslıyorum.Şu anda kahvaltı sonrası sporuna başlıyacam.Artık yürüyüş yapamadığım anda bu tekniği kullanacağım.Verdiğin bilgilere tekrar çok tşkler.
Çakmak Turgay
Teşekkürler Fethi,emeklerine sağlık.Yapmaya başladım bile.Ben bir de boyun hareketleri ile otururken alfabeyi yazıyorum.Yumuşak hareketlerle tavsiye ederim
Cemal Çalımer
Abi okumak İÇİN sana yetişemiyorum birini okumadan diğeri geliyor bu gidişle günlük yazacağa benzersin kutlarım