Estetik ve güzel kadınlara tutkusunu tuvaline yansıtan sıra dışı bir sanatçının öyküsü

"...Gustav Klimt'in portresini yaptığı hemen her kadınla olan ilişkisinden doğan, en az, tam 14 çocuğu olmuştur. Akla şu soru da gelebilir, o halde Emilie Floge ile arasında ne vardı, niye hiç evlilik düşünmedi..."

Güncelleme:

29 yaşında iken 18 yaşındaki bir kızla tanışıp hayatının sonuna kadar onunla romantik bir ilişki yaşayan, hiç evlenmemesine rağmen hemen her portresini yaptığı kadından çocukları olan, kendi portresini çizmeyen tek ressam olan, yaptığı bir kadın portresi ölümünden yaklaşık 100 yıl sonra 135 milyon dolara satılan bir ünlü sanatçının hikayesi.

1862 Temmuzu Viyana’nın varoşlarında zorlukla geçinen Klimt ailesinin ikinci çocuğu olup, daha küçük yaşlardan itibaren yeteneğini sergileyen Gustav, 14 yaşında tam burslu olarak Viyana Sanat Okuluna kaydolur ve mimari resim üzerine eğitim alır.

Gustav 1883’te 21 yaşına geldiğinde okuldan mezun olmuş, küçük kardeşi Ernst ve arkadaşları ile stüdyo açmış, duvar resimlerine odaklanırken, beş kardeşi daha dünyaya gelmiş, dördü kız yedi kardeş olmuşlardır. Bu üçlü Sanatçılar Grubu dikkat çeken çalışmaları sonrasında Avusturya-Macaristan İmparatoru I. Franz tarafından da onurlandırılmıştır.

28 yaşına geldiğinde, Gustav Klimt,  artık kişisel yaşamında kendi yoluna gidecek değişiklikler yaşamaya başlamış, geleceğin son derece dekoratif tarzlı ve erotik doğasıyla tanınan, Adele Bloch-Bauer’in Öpücüğü ile en ünlü tablosunu yaratan, geleneksel akademik sanatına bir isyan olarak eserlerini sergileyen ünlü bir ressam olma yoluna girmiştir.  

Gustav Klimt Özel Hayatı:

1890’ların başında hayatının sonuna kadar ona eşlik edecek olan Avusturyalı ünlü moda tasarımcısı ve iş kadını Emilie Louise Flöge  ( 1874 – 1952 / erkek kardeşi Ernst’in baldızı)  ile tanışır.  Tanıştıklarında Emilie 18 Gustav 29 yaşındaydı. Aralarında romantik bir ilişki olduğu hiçbir zaman kanıtlanamasa da ilişkilerinin hikayesi Klimt’in ölümüne kadar 27 yıl sürdü.

Gustav’ın Annesi ile ilişkisinin enteresan olduğu söylenir. Kadınlarla ilişkisi de enteresandır. İlginçtir, hiç evlenmemesine rağmen, tam bir kadın avcısı ve çapkın olan Gustav Klimt portresini yaptığı hemen her kadınla olan ilişkisinden doğan, en az,  tam 14 çocuğu olmuştur. Akla şu soru da gelebilir, o halde Emilie Floge ile arasında ne vardı, niye hiç evlilik düşünmedi.

Klimt bir çok eserinde Emilie’yi canlandırmıştır, Hatta bazı sanat tarihçileri ünlü “ The Kiss -1908) eserinde sanatçı ve Flöge sevgili olarak gösterilmiştir. Görünüşe göre Gustav Klimt ve Emilie Flöge arasındaki ilişki bir tutku olarak başlamış olabilir, ancak fiziksel olmaktan çok entelektüel ve duygusal olarak yakın bir ilişkiye doğru devam etmiş ve olgunlaşmıştır...

Estetik ve güzel kadınlara tutkusunu tuvaline yansıtan sıra dışı bir sanatçının öyküsü resim: 0

Gustav Klimt, The Kiss, 1907–1908, Österreichische Galerie Belvedere

 Gustav Klimt And Emilie Flöge - The Everlasting Friendship | DailyArt Magazine

Kiss tablosunda kadınların ne kadar önemli ve güçlü olduğunu yansıtmakta, dikkat edilirse kadın ayağa kalksa adamdan boyu daha uzun olacak.  Dikkat edilirse erkek figürünün yüzü görünmez, bedeni de bütün değildir, sanki bir yardımcı oyuncu.

Estetik ve güzel kadınlara tutkusunu tuvaline yansıtan sıra dışı bir sanatçının öyküsü resim: 1

Klimt’in Baştan Çıkaran 7 Tablosu ve Femme Fatale Kadınları-2 (wannart.com)

Klimt’in ocak 1918’de ölümünden sonra, Emilie’de hiç evlenmedi,  ikinci dünya harbi sonlarında evi yanarken giysi koleksiyonunu ve Klimt’’in değerli nesnelerini kaybetti. Emilie 1952’de 76 yaşında iken hayata veda etti.

Adele Bloch-Bauer I  ( Altınlı Kadın ) Tablosu ve İlginç  Hikayesi

Estetik ve güzel kadınlara tutkusunu tuvaline yansıtan sıra dışı bir sanatçının öyküsü resim: 2

   “"Adele Bloch-Bauer I “ tablosu  -  1907

(© 2016 Neue Galerie New York )   Altınlı Kadın- Woman in Gold

Avusturya’nın önde gelen Yahudi ailelerinden olan şeker kralı Ferdinand Bloch-Bauer'in  Gustav Klimt'i 25 yaşındayken karısının iki portresini yapması için görevlendirdiği, sanatın hamisi ve klimt’in yakın arkadaşı, Adele Bloch-Bauer'dir..

1930’ların sonlarında Avusturya, Naziler tarafından işgal edildi. Elbette, Bloch- Bauer Ailesi de işgalden ciddi şekilde etkilendi. Klimt’in çizdiği portre de dâhil olmak üzere, ailenin bütün mal varlığına el konuldu. Naziler, vakit kaybetmeden tablonun ismini değiştirdiler. Amaçları, resimdeki “Yahudi” ismini silmekti. Böylece “Adele Bloch- Bauer I “ portresi bir anda “Altınlı Kadın” olarak anılır hale geldi…

Maria Viktoria Bloch-Bauer (- Altmann-), 18 Şubat 1916'da Avusturya'nın Viyana kentinde Gustav Bloch-Bauer ve Therese Bauer'in çocukları olarak dünyaya geldi. Amcası Ferdinand ve Adele teyzesi de dahil olmak üzere zengin Yahudi ailesi, Klimt'in 1897'de kurulmasına yardım ettiği Viyana Secession hareketinin sanatçılarına yakındı

Maria’nın belleğinde, 1938'de Naziler Avusturya'yı ele geçirdiğinde çalındıkları için tabloların sadece hatıraları kalmıştı. Opera sanatçısı Fritz Altmann ile yeni evlenmişti ve amcası ona Adele'nin elmas küpelerini ve bir kolyeyi düğün hediyesi olarak vermişti. Ancak Naziler onları ondan çaldı - düğün gününde taktığı büyüleyici kolye, karısına hediye olarak Nazi lideri Hermann Göring'e gönderildi

Maria ve kocası, Köln'- Hollanda yoluyla Amerikaya’ya kaçtı ve Kaliforniya’ya yerleşti.

Adele’nin yeğeni Maria Altmann, yıllar sonra ailesinin mirasına sahip çıkmak için Avusturya hükümetine dava açtı. Altmann davayı kazandı  eserin yeni sahibi oldu. 2006 yılında Estee Lauder varisi ve Dünya Yahudi Kongresi Başkanı, Milyarder Roland S. Lauder, Neue Galerie için Adele Bloch-Bauer I portresini satın almış ve o zamandan beri, ailenin isteklerine bağlı kalarak müzede kalıcı olarak  sergilenmektedir.. Adele’nin yeğeni Maria Altmann ve ailesi,Satıştan 135 miilyon dolar gelir elde etti. Bu, o zamana kadar bir resme ödenen en yüksek fiyattı.

Maria Altmann Avusturya makamları ile hukiki mücadeleye 1999 yılında başlamış, yedi senelik süreç sonunda 2006’da davayı kazandığında 90 yaşına gelmişti.  Hayata veda ettiğinde 94 yaşında idi.

 Adele Bloch-Bauer'in portresi, sanatçının başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyor. Yıllarca, Avusturya hükümeti ile Bayan Bloch-Bauer'in yeğeni arasında, ona el konduğunu iddia eden bir tazminat savaşının odak noktasıydı.

Fifth Avenue ve 86th Street'teki beş yıllık Neue Galerie'nin kurucusu Lauder, "Bu bizim Mona Lisa'mız, hayatta bir kez elde edilebilecek bir satın alma. Christie's'in satın alma konusunda kendisine yardımcı olduğunu “ söyledi

Gustav Klimt’in hikayesini sonlandırmadan önce yine çok ünlü ve ses getiren iki tablosundan bahsetmeden yazıyı noktalamak istemedim. Merak ve ilgi duyanlar birkaç satır daha okuyabilirler.

Neler mi bu iki tablo;

Adele Brorch-Bauer II

Mother and Child

Adele Bloch-Bauer II Portresi

Estetik ve güzel kadınlara tutkusunu tuvaline yansıtan sıra dışı bir sanatçının öyküsü resim: 3

Adele Bloch-Bauer II - 1912  6 Little-Known Facts About Gustav Klimt (thecollector.com)

Gustav Klimt Adele’nin iki portresini yapmıştı, peki hiç konu edilmeyen bu portreye ne oldu dersiniz.

2006 Yılında Oprah Winfrey, Adele Bloch-Bauer II'yi bir Christie's müzayedesinde yaklaşık 88 milyon dolara satın aldı. 2014'ten 2016'ya kadar Modern Sanat Müzesi'ne ödünç verildi. 2016'da tablo bu sefer bilinmeyen bir alıcıya 150 milyon dolara tekrar satıldı.  2017 yılına kadar Neue Gallery New York'ta sergileniyordu ve şimdi sahibinin özel galerisinde.

Bloch-Bauer koleksiyonuna ait diğer 3 tablo da yine 2006 yılında satılmıştır.

Mother and child tablosu

Estetik ve güzel kadınlara tutkusunu tuvaline yansıtan sıra dışı bir sanatçının öyküsü resim: 4        

Mother and Child Tablo Hikayesi by Gustav Klimt (artucky.com)  

“Le Tre Eta Della Donna” olarak da bilinen “ Mother and Child- Anne ve Çocuk” tablosu 1905 tarihli Kadının Üç Çağı tablosunun ayrıntılı bir bölümüdür. Anne ve çocuk hayatlarının farklı evrelerindeki kadınlara odaklanan bir tablo.

ALTINLI KADIN  ( Women In Gold ) FİLMİ :

Maria Altmann’ın Gustav Klimt’in sanat eserlerini geri almasını konu eden filmden 2buçuk dakikalık fragman:

Maria Altmann, II. Dünya Savaşı'nda Nazilerden kaçtıktan altmış yıl sonra, genç bir avukatın yardımıyla ailesinin çalınan sanat eserlerini geri almaya koyulur. Gustav Klimt'in ünlü tablosunu içeren gerçek bir hikayeye dayanan bu filmde Helen Mirren ve Ryan Reynolds rol alıyor.

Not:

 Bir sergi açılacaktı, aynı şehir ve kültürel çevreyi paylaşan, Viyana’da çağdaş olan Sigmund Freud’un psikoloji alanında hayata bakışı ile Gustav Klimt’in resimleri ve kadınlara bakışı arasındaki parelellikleri irdeleyen, pandemi nedeniyle ertelenmiş olan. Daha sonra serginin açılıp açılmadığına dair bir bilgiye ulaşamadım.   

CNN.com Amerika 27.Haziran. 2023 haberine göre, GustavKlimt’in zamansız ölümünden önce tamamladığı son portre olan “ Dame mit Facher” ( Yelpazeli Kadın) Londra’da 85,3 milyon sterlin ( 108,4 milyon Dolar) gibi şaşırtıcı bir fiyata satıldığında Avrupa’daki bir müzayedede şimdiye kadar satılan en pahalı sanat eseri oldu.

30 Haziran 2023

Heybeliada

 

Etiketler Fethi Denizmen
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Feryal Orhon Basık
Sanatçıyı ve sanatını tanıtan harika bir yazı. Emeğin için teşekkürler…
Tunç Aker
Yaşamı anlamlandıran, mucadele Yaşayan ve yaşatanlara saygilar
Ersin Guvenc
Çok teşekkür ederim ,bu tablo oğlumun evinde var.Ressami hakkında bilgi edindirdin , çok güzel açıklamalı anlatım için teşekkür ediyorum. Genellikle yoksul ailelerin çocukları hayatta, bir hedefleri olduğu için azimettikleri için başarılı oluyorlar.Ayrica yeteneği olan ressamın,Gustav Kilimtin çabasıyla bütünleşen yeteneği, güzel yerlere getirmiş. Amacına ulaşmak için, çaba sarfeden hayat arkadasida,takdire şayan.Pes etmeden,davasını kazanmış.Maria Altmanida gayretinde dolayı kutluyorum.
Alp Basdogan
Tesekkur , Ederiz , Beni NYC deki Soho galerilerdeki , sanatcilarin hep hayatini Yazarlari , girise , ilgimi cekerdi, tabi hic biri Gustav gibi degil 🤓🤓 🙏🏼🙏🏼 Heybeli Adaya Selamlar