Beden ve ruh sağlığının güzelleşmesi nasıl olur?

"...İyimserliği geliştirmek, olumsuz bir zihniyeti değiştirmenin etkili bir yoludur aynı zamanda. Olumsuz senaryoları geride bırakarak, yeni bir kimliğe bürünmüş gibi olacak ve geleceğe yönelik olumlu sonuçlar bekleme eğilimine girebileceksin..."

Güncelleme:

Düşünceler, ahh o düşünceler, seni alıp nerelere götürür bir bilsen... Bilirsin de engellemesi zordur kafanda gezen düşünceleri, hele bir de varsayımlı senaryolara dalarsan sık sık, ya olursa ya olmazsa gibisinden, basar bir sıcaklık... Ya girersin stres girdabına, ya da dalamazsın uykuya, dönsen de  o yana bu yana.

Düşünce biçimin, belki farkındasın, hayatını şekillendirmektedir, bir de bilinç altındaki birikimler... Olumsuzluklarla dolu değildir umarım, zira ulaşmayı arzu ettiğin mutluluğa, güzelliklere, başarılara ve iyimserliğe engel olma ihtimali ile karşı karşıya kalabilirsin. Yaşam hakkında devamlı şikayet eden, düşünen bir kafa yapısına sahipsen ve buna devam edersen maalesef ne şikayetler ortadan kalkacak ne sen stresten uzak kalabileceksin.

Kişiliğine, karakterine, kafa yapına göre endişeli yapıya, yani ileride nasıl sonuçlanacağını bilmediğin şeylerden kötümser senaryolar kurgulayan bir düşünce yapısına sahipsen ilk yapacağın şey bunun farkına varabilmen, düşüncelerini genişletmen ve yaşadığın kalıplardan sıyrılabilmek. Niye mi? Kronik stresten uzaklaşarak daha iyi beden ve ruh sağlığına kavuşarak daha güzel yaşayabilmek, kendini iyi hissedebilmek için... 

Öyleyse bir zamanlar kim olduğunu düşünerek, iyimserlikle olumlu bir şekilde bunu değiştirmeye yönelsek mi?

Hayatın akışında her şey olabilir, bir ilişkiyi bitirmek, kariyer değiştirmek, yeni bir yere taşınmak ve benzer geçiş dönemleri... Kişinin kendini kararsız ve çelişkili hissettiği anlar olabilir. Endişe ve korku bir kez ele geçirdiğinde seni, değişim durumunda huzur ve motivasyon bulmak zor olabilir. 

İyimser düşüncelerle beden ve ruh sağlığının güzelliğe dönüşmesi

Ne demiş Mevlana, gül düşün gülistan ol, düşünürsen diken olursun dikenlik. Hadi açalım zihnimizi gelsin güllerin görüntüleri ve yaşayalım gülistanlıkta, huzur ve mutlulukla.

Çok beylik bir söz olacak ama önceliği iyimserliğe verelim, zira iyimserlik duygusal ve fiziksel sağlığı destekleyebilen, dayanıklılığı arttırabilen, huzura kavuşturabilen gerçekten değerli bir özelliktir.

İyimserliği geliştirmek, olumsuz bir zihniyeti değiştirmenin etkili bir yoludur aynı zamanda. Olumsuz  senaryoları geride bırakarak, yeni bir kimliğe bürünmüş gibi olacak ve geleceğe yönelik olumlu sonuçlar bekleme eğilimine girebileceksin.

Malum, tüm bu ve benzeri konularda uzun süreli araştırmalar yapılır, bizler de sonuçlarını okuruz. Bu araştırmalara göre olumsuz duygularını bastıran bireylerin, bu duyguları daha açık bir şekilde ifade edenlere göre zaman içinde daha kötü zihinsel ve fiziksel sağlık sonuçlar ile karşılaşmaktadır. Bir başka araştırmaya göre olumlu duygular hissetmek için daha fazla baskı yaşayan kadınların, bu tür baskılar yaşamayanlara göre daha yüksek düzeyde depresyon ve anksiyete semptomlarına maruz kalmaktadır.

İyimserlik, bireylerin stres ve zorluklara daha etkili başa çıkmasını sağlarken, daha güçlü bağışıklık sistemi ve daha düzgün tansiyon gibi fiziksel sağlık parametrelerine sahip olabiliyor.

Önce kendine sor bakalım ben iyimser bir kişiliğe sahip miyim, farkında değilsen danışmakta belki yarar sağlayabilirsin. Biriktirdiğin dostlarla, arkadaşlarla masa sohbetleri, sevdiğin aktiviteleri yapmak, en azından denemek... Ne yapıyorsan ve nerelerde isen keyfini nasıl çıkaracağının yollarını bul ve kendine keyif ver, iyi gelecektir. İyimser ve güzel bakarak gördüğün güzellikleri paylaşmada cömert olman ve sık sık şükretmekte, minnettarlık duymak da iyi gelebilecektir beden ve ruh sağlığına.

Her daim, her ne yaşıyorsan da, umudun ve yaşam sevincin hep seninle olsun, endişe varsayımlarından senaryolarından yapabildiğin kadar uzak durabilmek daha sağlıklı bir hayat sunabilecektir sana.  

 Yaşam umuttur, umut ise yaşamın sevinci. İçin mırıldansın şarkılar, ne güzel şey yaşamak diyerekten, doyasıya her anını değerlendirerek, bugün hangi yaşında isen bir daha geri saramayacaksın zamanı, umutla, yaşam sevinci ile, iyimser düşünce ve içindeki sevgi ile, güzel bakışlarla yaşamaya devam.

Tolstoy 1885’de yayınlanan "İnsan Ne İle Yaşar" adlı öyküsünde, insanların özünde iyilik olduğunu ve durum her ne olursa olsun iyilik yapması gerektiğini anlatır. İnsana yaşatan içinde duyduğu sevgidir, sevgi varsa bakışlarda iyimserdir.

Bedri Rahmi Eyüboğlu’na göre de dünyayı kavrayabilmek için insanı tanıyıp anlayabilmek gerekmektedir. Dünya sevgiyle dönmektedir ve insanlığın en büyük gerçeği de sevgidir;

“Bir de gördüm ki insanmış her ne var âlemde

 Meğer her şeyin aslı astarı insanmış

 İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe değil

 İnsanları sevdiği kadar yaşarmış.

Sevgi ile, sağlıcakla, iyimserlikle kalın.

3 Eylül 2023

Heybeliada

Etiketler Fethi Denizmen
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Ersin Yildirim
Birisine bir iyilik yaptığım yardım ettiğim zaman kendimi hafiflemis,huzurlu ve mutlu hissediyorum.Insaniz ne kadar hoş gorulude olsak,bazı hareketleri konuşmaları kafamıza takip kendimizi uzdugumuz oluyor,ne kadar yanlış olduğunu bilsekte.Saglik her şeyden önce geliyor. Buda kafaya fazla takmamaya oluyor. Kafa sağlığı ruh ve beden sağlığını da etkiliyor çünkü.Gerejeni yapıp gerisini Allaha bırakmak lazım.Ne yaparsanız yapın olacak olan oluyor.Mumkun olduğunca hoş görü,sağlığımızı ve insan iliskilerimix
Gülây Tangöze
Bu sabah okuduğum yazında ,gerçekten benim de düşündüğüm ve uygulamaya çalıştığim bir yaşam biçimi sevgi , olaylara iyi yanından bakmak aynı zamanda problem çözümcü olmak olarak hayata bakış açım daha mutlu ,huzurlu yaşamama yardımcı oluyor .Feti okudukça kendimi bulduğum yazılarından büyük keyif alıyorum.Kalemine sağlık.