100 sene sonra oksijen turları

"...Düşüncelerim beni yüz yıl sonrasına götürdü, acaba o yıllarda, nüfusunda artışını dikkate alırsak, güzelim ülkemizde, insanlar diyebilecek mi aralarında hadi bugün piknik yapalım, ormana gidelim, doğaya çıkalım, sahilde yürüyelim…"

Güncelleme:

Hemen her gün iç sıkıntısı veren, geleceğe karamsar baktıran ekolojik kıyım, cennet koylara yapılaşmalar, maden aramalar için ağaçların, yeşilliklerin yok edilmesi, özellikle büyük şehirlere yüksek yüksek binalar yapılması ve benzeri haberler.

Düşüncelerim beni yüz yıl sonrasına götürdü, acaba o yıllarda, nüfusunda artışını dikkate alırsak, güzelim ülkemizde, insanlar diyebilecek mi aralarında hadi bugün piknik yapalım, ormana gidelim, doğaya çıkalım, sahilde yürüyelim… Bu hızla giderse ekolojik kıyımlar, yapılaşmalar, bırakın doğanın sunduğu yeşillikler, ormanlar, sahiller dağlar, vadiler, ovalar her taraf daha da yüksek binalarla dolu olduğunu hayal ettim. Hatta elde kalan, nefes almayı sağlayan mezarlıklara da sıra gelir mi.

Hayalim bir tık öteye gitti, rant peşinde koşarak bir bakıma kıyımlara yapılaşmalar neden olanlar dahil insanlarımız nefeslerinde oksijen alabilecekler mi acaba, yoksa sadece karbon dioksit mi girecek ciğerlerine. İşte o zaman yeni bir girişimcilik doğar mı, ne mi o, “Oksijen Turları” elbette. Çok mu ütopik oldu, yaşayanlar görür, ömürler giderek te uzamakta zaten.

Franz Kafka’nın Dönüşüm adlı uzun öyküsü benzeri bir eser yazan çıkabilir. Bir sabah uyandığında dev bir böceğe dönüştüğünü görürken Kafka’nın öykü kahramanı, bakalım 2125 günleri anlatılırken nasıl uyanacak kahramanımız! Oksijen Turları için nerelere götürecek oksijen ihtiyacı olanları. Tur firmalarının Ege Denizindeki adalara tertipleyecekleri turlar muhtemelen en tercih edilenlerden olacaktır. İstanbul’da ise Adalarda yaşayanlar kendilerini şanslı göreceklerdir.

Son okuduğum bir haber götürdü beni bu hayallere, 21 Mart 2024 günü Cumhuriyet gazetesinde gördüğüm o haberin başlığı;

   *** Saros Körfezi'nde denize sıfır arazi yapılaşmaya açıldı, yaşam savunucuları harekete geçti.

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan Koru Dağları eteklerindeki 'denize sıfır' ormanlık arazi, yasa ve yönetmeliklere rağmen yapılaşmaya açıldı. ***

100 sene sonra oksijen turları resim: 0

Cumhuriyet Gazetesi 21.03.2024

Trakya topraklarının Ege denizindeki kıyısı Saros körfezi, tertemiz kumsallarla kaplı bir kıyı şerididir. Saros körfezi su altı akıntılarının fazla olması, büyük yerleşim ve sanayileşme olmaması nedeniyle Ege Denizinde yer alan en temiz bölgelerden biridir.

Saros Körfezi denince ilk aklıma gelen, denizcilik sektöründe bulunduğum yıllarda, Alpina Denizcilik ve İstanbul Maritime adına, iş birliği içinde olduğumuz bende değerleri yüksek olan Nesrin Tezcan oldu. Senelerdir yazları ailece oralarda yaşadıklarını söylemiştir hep.

O zaman sözü kendisine bırakmak istedim;

Quote

“İstanbul'dan yaklaşık üç buçuk saat sonra ulaşabildiğiniz, Trakya'da ayçiçeği buğday tarlalarının keyifli yolculuğu ile bir anda Keşan’da bulursunuz kendinizi. Bir adım sonrası Koru Dağı. Trafik işaretlerinde "dikkat geyik çıkabilir" uyarısı vardı ve bir keresinde önümüze çıkmıştı. Bekledik geçti karşıya. Ama sonrasında çok lazım! Çanakkale Köprüsü için yol genişletildi. Ne tabela kaldı ne geyik. İşte o muhteşem ormanlık alan içinde orman içi dinlenme tesisi vardı. Gidiş geliş yönünden girebildiğimiz. Şimdi yolun ortasında refüj var. Sadece İstanbul'a dönerken uğranabilir. Lafı uzattım işte Koru Dağı'nın o noktasından sert bir virajla aşağıya doğru inmeye başlarsınız. Yazlığa az sonra varacak olmanın heyecanı ile Saros Körfezi'nin masmavi hali ile önünüze çıkması bana "ufukta deniz gözüktüüü" çığlığını attırır. Bendeki bu coşku, arabadaki herkese ulaşır. Hep birlikte bağırırız.

100 sene sonra oksijen turları resim: 1

                UFUKTA DENİZ GÖZÜKTÜÜÜÜÜÜ

Biraz sonra kendinizi dağın sonunda bulusunuz. Adilhan köyü işte tam burada yol ayrımında minicik bir tabela ile eğer yavaş geçiyorsanız dikkatinizi çeker.
Biz sandalımızla Saros'daki iki adanın ortasından geçip Adilhan sahiline ulaşırdık. Sadece şahane orman, muhteşem bir kumsal ve deniz, sanki Maldivler. Sandalın demirini atar, yüzerdik. Kıyıya çıktığımızda bir keresinde bir ses duydum çıt, tık, pıt gibi... Biraz sessizliğin sesini dinlerken keşfettik. Sıcakta kuruyup açılan çam kozalaklarının sesiydi bu. O anı hiç unutmam. Hiçbir yapı, insan yok. Yüzer dönerdik eve sandalımızla. Oradaki ağaçlara kıyıp ranta açanlara ne denmeli bilemiyorum.
Uzun yıllardır askeri tatbikat bölgesi olduğu için yapılaşma çok çok azdı Saros Körfezinde. Bizim o mavi sularla çok güzel anılarımız var.

Yaşanmışlıklarımızın yok edilmesinde örneği yoktur sanırım. Çok yazık...”

Nesrin Tezcan

Tüm bunların ötesinde karbon salınımının artması, sıcaklıkların giderek yükselme trendinde oluşu, yağışların azalması, suyun çok kıymete binerek ülkeler arasında ciddi sorunlara yol açması karşısında, rant ve para doyumsuzluğu karşısında tüm dünyayı yönetenlerin şimdiden gerekli önlemleri alması gerekmektedir.

Takdirle karşılanan doğa, ekoloji, iklim ve benzeri aktivistlerinin çabaları, farkındalık yaratmalarına yönetenlerin, samimiyetle ve ciddi şekilde dikkate alarak gerekli önlemleri şimdiden almaları insan yaşamı için çok önem arz etmektedir.

Ülkemizin coğrafi yapısı o kadar güzel ki, her şeye rağmen, kıyımlar yapılaşmalar devam etse de, (tek dileğim en azından olan oldu bugünden sonrasının olduğu gibi muhafaza edilmesi) yüz yıl sonrada olsa sene insanlara, umarım ve dilerim, oksijen dolu rahat nefes alacak doğamızı bırakmak.

 

6 Nisan 2024

Suadiye

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Ersin Yildirim
Bu dünya yanliz bizim değil,bizden sonrada yaşayacak canlılar var. İnsanlar, hayvanlar bitkiler.Arkamizida düşünerek hareket etmeliyiz.Bir insanın canlının yaşaması için en önemli şeydir oksijen,rahatça nefes alabilmek.Bunun için yeşile saygi duymalıyız.Dogamizi korumalıyız.Gelecek nesillerin düşünmeliyiz.
Nesrin Tezcan
Fethi bey duygu ve düşünceleriniz, kaleminizle ahenk içinde her zaman olduğu gibi. Doğa bizim evimiz, korumamız için olağanüstü çaba sarfetmeliyiz. Yitip giden güzelliklerin arkasından bakmak çok hüzünlü. Beni onurlandırdığınız için çok teşekkür ederim💐
Halide Sonar
Kalemine sağlık. Düşünce zenginliğin müthiş. Allah yönetenlere biraz insaf, biraz akıl vermezse çok daha fazla turlar çıkar ortaya.